ÖTV zammında sıra beyaz eşya ve TV’de

DÜNKÜ Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararname ile yan tarafta ayrıntılı olarak haberini okuduğunuz; kürk, parfüm, havyar, altın ve gümüş kaplamalı kaşık, kristal avize gibi bazı lüks tüketim mallarının, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları, dünden geçerli olmak üzere artırıldı.

Yapılan artışla, bunların yüzde 6.7 olan ÖTV’si, yüzde 20’ye yükseltildi.

KDV’nin ÖTV dahil tutarı üzerinden hesaplanmakta olduğu gözönüne alındığın, ÖTV oranı yükseltilen mallarda KDV tutarı da artmış olacak. Yani verginin vergisi alınarak, çifte zam yapılmış olacak.

AB ÜLKELERİNDE YOK

ÖTV artışı yapılan IV sayılı listede yeralan ürünler, AB ülkelerinde, ÖTV’ye tabi tutulmuyor.

ÖTV artışı yapılan ürünlere baktığımızda, yapılan zammın, ciddi anlamda gelir artırıcı bir yönünün bulunmadığı, daha çok siyasi amaçlı bir karar olduğu farkediliyor. Örneğin 2004 yılında kürk imal edip satan 111 mükellef ayda 48 YTL gelir vergisi, kürk imal edip satan 50 şirket ise ayda 88 YTL kurumlar vergisi ödemişler. Kürk satışları genellikle faturasız olduğu için, ÖTV artışı, bu sektörü pek ilgilendirmiyor.

MEVCUT MALLARA ZAM YOK

ÖTV oranlarının yüzde 6.7’den yüzde 20’ye yükseltilmesi, perakende satış yapanların, tezgahındaki ya da mağazasındaki mala, ÖTV artış tarihi itibariyle zam yapılmasını gerektirmiyor. Örneğin raftaki parfüm ya da mağazadaki TV kamerasına, ÖTV zammı yapılmayacak.

ÖTV’ye tabi tutulan, IV sayılı listedeki malların ithalatı veya bu malların imal ya da inşa edenler tarafından teslimi, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi tutuluyor. Bu nedenle ÖTV oranı dünden itibaren yüzde 20’ye yükseltilmiş olan mallar için; 26 Nisan 2005 tarihinden önce teslimi gerçekleşmiş fakat faturası düzenlenmemiş olanlarda, eski oranın (yani yüzde 6,7’nin) uygulanması mümkündür. Ancak, böyle bir durumda teslimin daha önce gerçekleşmiş olduğunun belgelendirilmesi gerekir.

- 26 Nisan 2005 tarihi itibariyle teslimi gerçekleşmemiş olmakla birlikte daha önce faturası düzenlenmiş olanlarda, faturada gösterilen miktarla sınırlı olarak eski oran uygulanır. Teslim 26 Nisan 2005 tarihinden sonra gerçekleşse bile ÖTV’nin yüzde 20’ye tamamlanması gerekmez.

- Teslimi ve faturası 26 Nisan 2005 ve sonrasına ait olanlarda, yeni oran olan yüzde 20’nin uygulanacağı kuşkusuzdur.

- İthal edilen mallarda ise, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarih esas alınacaktır. Gümrük yükümlülüğünün 26 Nisan 2005 ve sonrasında doğduğu durumlarda yeni oran olan yüzde 20 uygulanacak.

SIRA BEYAZ EŞYA VE TV’DE

Son kararname ile, IV sayılı listede yeralan buzdolabı, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi, bulaşık makinası gibi bazı ev eşyaları, televizyon, video ve klimaların ÖTV oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

IV sayılı listedeki ürünlerin, 2004 yılı ÖTV geliri 395 milyon 369 bin YTL (395 trilyon 369 millyar lira), 2005 yılında bu ürünlerden 885 milyon YTL (885 trilyon lira) vergi geliri bekleniyor. Başka bir anlatımla, IV sayılı listenin, 2005 yılı ÖTV gelirinde yüzde 124 ÖTV artışı hedefleniyor.

IV sayılı listede yeralan ürünlerin ÖTV’si, asıl gelir beyaz eşyadan ve televizyondan elde edildiği için, bir süre sonra beyaz eşyadaki ÖTV oranının da artırılması kaçınılmaz gözüküyor.
Yazarın Tüm Yazıları