BU kadar da olmaz demeyin, oluyor. Aslında, vergi sayısı beşten çok fazla ama biz sadece, bir bardak su ile doğrudan ilgili olan vergilerden söz ediyoruz.
Merak edenler için, otelde içilen hatta sadece otelde değil; motel, tatil köyü ve pansiyonlarda, bir bardak sudan alınan, 5 çeşit vergiyi sıralayalım.
5 ÇEŞİT VERGİ
1) Katma Değer Vergisi:
Bir bardak suyun, yüzde 18 KDV’si var.
2) Atık Su Bedeli:
Vergilerden biri de ‘atık su bedeli’ adı altında alınan, vergi benzeri yükümlülük ile ilgili...
3) Kaynak Suyu ve İşlenmiş Su Vergisi:
İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı Taslağı ile ‘Kaynak Suyu veİşlenmiş Su Vergisi’ adı altında, bir vergi getiriliyor.
Hem şişe suyuna hem de damacana suya uygulanacak olan bu vergi, fiyatları yüzde 10-25 arasında etkileyecek.
4) Konaklama Vergisi:
Otel, motel, tatil köyü ve pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklamalarda; günlük yeme, içme ve yatak ücretleri dahil olmak üzere, müşterilerin toplam ödemeleri üzerinden, yüzde 3 oranında ‘konaklama vergisi’ alınması amaçlanıyor.
Buna göre otel, motel, tatil köyü hatta pansiyonlarda, içilen su bedeli üzerinden, diğer vergilerinin yanı sıra bir de ‘konaklama vergisi’ ödenecek.
5) Eğlence Vergisi:
Otelde; bilet, jeton, marka ve manyetik kartlarla girilen eğlence yerleri, yüzde 10 ‘Eğlence Vergisi’ne tabi olacak. Buna göre, otelin manyetik kartla girilen eğlence yerinde su içen birisi, su parasının yüzde 10’u kadar da eğlence vergisi ödeyecek. Kuşkusuz yalnızca su değil, diğer içecekler de bu vergiye tabi olacak.
Bilet, jeton, marka ve manyetik kartlarla girilmesi zorunlu olmayan oteldeki bar, gazino, gece kulübü, diskotek gibi yerler ise, 80 YTL ‘Eğlence Vergisi’ne tabi olacak.
Yukarıdaki beş vergiden son üçü, ‘İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı Taslağı’nda yer alıyor. Tasarı Ekim ayında yasalaşırsa, 2006 yılından itibaren, otelde içilen bir bardak su 5 çeşit vergiye tabi olacak..
KDV ve Konaklama Vergisi
TURİZMİN, ülke ekonomisindeki yeri ve önemini herkes biliyor. Yıllardır, turizmde tırmanan bir grafik var. Bu aşamada, daha fazla turistin gelmesi ve daha çok döviz elde edilmesi için, büyük bir çaba var...
Turizmciler, diğer ülkelerle rekabet edebilmek ve daha fazla turist çekebilmek için, turizmdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini talep ettiler. Başbakan ve Turizm Bakanı da indirileceğine dair söz verdiler. Ancak, zaman daralıyor. 2006 yılı turizm bağlantıları, yakında başlayacağı için, bu indirimin, IMF heyetinin Türkiye’ye geleceği tarihi beklemeden, hemen yapılmasında yarar var. Oran indirimi için yasa da gerekmiyor, bir kararname yeter...
Bu arada, KDV’de indirim beklenirken, otelin toplam hasılatı üzerinden, yüzde 3 oranında ‘Konaklama Vergisi’ alınmak istenilmesi de sektörde, ayrı bir sorun. Turizm iyi giderken, tekerin önüne taş koymanın anlamı yok. Kaldı ki hasılat ölçü alınırsa, zarar eden bir işletme dahi bu vergiyi ödeyecek. O nedenle, bu vergi alınacaksa, hasılat değil ‘kar üzerinden’ alınması daha anlamlı olur...