Paylaş
En iyisi, okuyucumuz Özcan Ekiz’in yazdıklarını okuyalım.
“Otele gelen müşterilere ikram etmek üzere, 2011 yılında Migros’tan 30 liralık nane şekeri almıştım. Geçenlerde mali müşavirim, ‘Aldığınız nane şekerinden dolayı, hem elektronik fatura düzenleyecek ve alacak hem de elektronik defter tutacağız’ demez mi? Kafam allak bullak oldu. Nane şekeri aldım diye, her tarafım adeta elektronik oldu. Elektronik fatura, elektronik defter olayı doğru mu?”
SADECE NANE ŞEKERİ DEĞİL
Evet doğru...
Sadece nane şekeri değil. Kolalı gazoz, sigara, bir litre su, ekmek, peynir, kalem, defter ya da burada sıralayamadığımız çok sayıda üründen herhangi birini aldıysanız, elektronik fatura düzenlemek ya da elektronik defter tutmak zorunda kalabilirsiniz.
Bilmeyenler için kısaca özetleyelim.
1. Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ “lisansına sahip” olanlar,
2. Bunlardan, 2011 takvim yılında “mal alan” mükelleflerden, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle “asgari 25 milyon TL brüt satış” hasılatına sahip olanlar,
3. ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (yani kolalı gazozlar, alkollü içecekler, sigaralar, purolar.. vb.) malları imal, inşa ve ithal edenler,
4. Yukarıdaki III sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden (www.gib.gov.tr veya www.efatura.gov.tr adresinde listesi olan şahıs veya şirketlerden) 2011 takvim yılında herhangi bir mal alan mükelleflerden, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle “asgari 10 milyon lira brüt satış” hasılatına sahip olanların;
a) Elektronik fatura uygulamasına 31.12.2013 tarihine kadar (1.9.2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurulması gerekiyor).
b) Elektronik defter uygulamasına ise, 31.12.2014 tarihine kadar,
geçmeleri zorunlu (Bkz. 421 sayılı VUK Tebliği 3.2).
İKİSİNDEN BİRİ
-Bir mükellef, madeni yağ lisansına sahip bir akaryakıt firmasından, 2011 yılında bir litre madeni yağ almışsa ve 2011 brüt satışları da 25 milyon TL’den fazla ise, e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda olacak.
-Bir mükellef ÖTV Kanunu’na ekli III sayılı listedeki (kolalı gazozlar, alkollü içecekler, sigara ve purolar vb.) malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden mal almışsa (bu mal III sayılı listedekilerle sınırlı değil, örneğin; Migros, Carrefoursa, Tesco gibi yerlerden defter, kalem, sakız, ekmek, peynir, domates, süt veya bir litre su almışsa ve 2011 yılı satışları da 10 milyon TL’nin üzerindeyse) e-fatura düzenleme, alma ve e-defter tutma zorunda kalacak!
2011 yılında satışları 10 milyon lirayı aşan bir mükellef, örneğin Migros’tan herhangi bir ürün almışsa, 2013 yılı sonuna kadar e-fatura düzenleme, 2014 yılı içerisinde de e-defter tutma yükümlülüğünde olacak.
BAŞVURU UZATILMALI
Yazdıklarımızı okuyunca;
“Hadi canım sende, nane şekeri veya kolalı gazoz aldık diye e-fatura düzenleyecek ve e-defter mi tutacağız?” demeyin. Olay ciddi..
Listedeki firmalara ve 2011 kayıtlarınıza bakın. Siz de bu kapsama girmiş olabilirsiniz!..
E-fatura düzenleme ve e-defter tutma yükümlülüğünde, kapsama girecek olanları “listede sayılanlardan 2011 yılında mal alanlar” diye değil, “net satış tutarı vb.” somut ölçülere bağlamak gerekir.
E-fatura için 1 Eylül 2013’e kadar olan başvuru süresi de 1 Ekim veya Kasım’a uzatılmalı...
Paylaş