Paylaş
Türkiye’de bir gayrimenkulün satın alma değeri, 13 yıllık kira gelirine karşılık gelirken, bu süre; Rusya ve Danimarka’da 19 yıl, İtalya’da 30, Fransa’da ise 34 yıl.
SÜREKLİ ARTIYOR
Tablo-I’in incelenmesinden de fark edileceği gibi, Türkiye’de kira geliri beyan eden mükellef sayısı sürekli artıyor.
2002 yılı sonunda 436 bin olan mükellef sayısı her yıl sürekli arttı. Artışın hızlanmaya başladığı 2008 yılında 744 bin olan mükellef sayısı, 2009’da 840 bine, 2010 yılının Ekim ayında ise 978 bine fırladı.
DİĞER MÜKELLEFLER
Kira geliri beyan eden mükellef sayısı artarken, diğer mükelleflerin bir kısmının sayısı azaldı, bir kısmı da arttı.
Tablo-II’de de görüldüğü gibi; 2002-2010 yılları arasında yani 8 yılda gerçek usulde gelir vergisi, basit usulde gelir vergisi ve KDV mükellefi sayısı azalmış. Gelir stopaj ve Kurumlar vergisi mükellefi sayısı artmış ama bu artış kira geliri elde edenlerin çok gerisinde.
TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELER
Bir süre önce, Gde EtotDom.ru’nun AB ülkeleri arasında konuta yapılan yatırımın, kira gelirleri ile ne kadar sürede karşılandığını kapsayan bir raporu yayımlandı.
Tablo-III’de yer verildiği gibi, emlak vergileri, kira gelirinin gelir vergisi ve konut giderleri gibi unsurları göz önüne almadan yapılan araştırmaya göre; Türkiye’de 13 yıllık kira geliri ile gayrimenkulün satın alma değerine ulaşılıyor. Bu süre Lüksemburg ve İspanya’da 19 yıl, İsveç’te 32, Monako’da ise 92 yıl.
Türkiye’de 2010 yılında elde edilen yıllık konut kira gelirleri 2 bin 600 TL’yi, stopaja (vergi kesintisine) tabi tutulan işyeri kira gelirlerinin yıllık tutarı 22 bin TL’yi aştığında, kira gelirleri nedeniyle beyanname veriliyor.
Paylaş