Kaza oldu diye bulvar trafiğe mi kapatılmalı

DOKTOR bir okuyucumuz, "Tam Gün Yasası" ile yapılmak istenen uygulamaları, bu soruyla özetleyerek devam ediyor:

"Sağlık sisteminde bazı aksaklıklar olduğu kuşkusuz. Trafik kazası olduğunda, o bulvar, cadde ya da sokak nasıl sürekli olarak trafiğe kapatılmıyorsa veya araç kullanımı yasaklanmıyorsa, İzmir’de devlet hastanesi ’canlı bebeği ölü diye teslim ettiği için’ nasıl ki o hastane kapatılmıyorsa, sağlık sisteminde de ’iyileştirme’ adı altında, kapatma ve yasaklamaya dayalı düzenlemeler son derece yanlış.

Kamu hastanelerinde çalışan bazı doktorların, sevimsiz organizasyonlar için muayenehanelerini ve özel hastaneleri kullanarak, etik olmayan kazançlar elde etmesine, biz de karşıyız. Pratik bazı önlemlerle, bu sorun çözümlenebilirdi. Yanlış yapıldı."

KAPATANLAR


O kadar çok ki...

Geçmişte Türkiye’de faaliyet gösteren özel poliklinik sayısı 3 bin iken, bugün sayı bine düştü. SGK ile anlaşmalı 385 polikliniğin sözleşmesi de 15 Haziran’da sona erecek. SGK bugün için polikliniklerde sadece emekli sandığı mensuplarının muayenesini sağlıyor ve karşılığında hasta başına 11 lira 88 kuruş ödüyor. Anlaşma bitince, bu 385 poliklinik de kapanacak.

Özel hastanelerin dal, tıp ve diyaliz merkezleri de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Doktor muayenehaneleri de art arda kapatılıyor. İşyerleri boşaltılıyor. Sekreter, temizlikçi, hemşire ve yardımcı elemanlar işten çıkartılıyor. Sonuçta, işsizler ordusuna onbinler ekleniyor.

İşsizlik krizin de etkisiyle tırmanırken, doktor muayenehaneleri ve tıp merkezlerinin arka arkaya kapanmasına ve buralarda çalışan onbinlerce elemanın işsiz kalmasına neden olan bu düzenlemenin zamanı mıydı?

Üniversitelerde öğretim üyelerine, "Bilimsel çalışma ve araştırma yaptığında, asistanlarla ilgilendiğinde, ücretin artmayacak. Sekiz saatlik mesai dışında, muayene ve ameliyat yaptığında, ücretin artacak" deniliyor. Dünyada bunun örneği var mı?

Bir doktor, 12 saat aralıksız ameliyat yapabilir mi? 10 saattir ameliyat yapan doktora canını emanet eden hastanın, canından daha değerli neyi olabilir? /images/100/0x0/55ea1ba1f018fbb8f86bb758

Sekiz saatten fazla çalışma olayında, bazı hocaların ameliyat listesine ilave edilmesi ya da normal çalışma saatlerinde yavaşlama gibi etik dışı durumlar olur mu?

Üniversite hastanelerinin esas görevi eğitim ve araştırmaya yönelik hasta tedavisi değil mi? Diğer hastanelerden farkı olmamalı mı? Bizdeki üniversite hastanelerinin dünyada örneği var mı?

Hem ücretsiz, hem hastane ve hekim seçimi, hem de en üst düzeyde tedavi olayının dünyada örneği ve buna inanan var mı?

SAĞLIK HARCAMALARI

2008 yılının kesinleşen rakamlarına bakıyoruz:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık harcamaları 36 milyar 163 milyon TL (10.7 milyar TL’si ilaç)

Merkezi Yönetimin sağlık harcamaları 6 milyar 746 milyon TL (2,2 milyar TL’si ilaç)

Yeşil kart harcamaları 4 milyar 031 milyon TL

TOPLAM sağlık harcaması 47 milyar TL

ÖZEL HASTANELER

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, 2009 yılının ilk dört ayında yapılan sağlık harcamaları 13 milyar 435 milyon TL. Harcamaların dağılımına baktığımızda, özel hastanelere yapılan ödemelerin toplam harcamaların yüzde 10’u olduğu fark ediliyor. Bu arada, sağlıkta en pahalı kalem olan kardiyoloji ve kalp cerrahisinde, Türkiye’deki tedavilerin yüzde 70’inin özel hastanelerce yapıldığı da ayrı bir gerçek.

Özetle, sağlık konusunda sağlıksız yasa ve uygulamalara dikkat edilmeli...
Yazarın Tüm Yazıları