Yasaları hazırlayan bir kişiye karşılık, yasalarda boşluk arayan bin kişi var.
Bunlardan biri de "ikiz evler" ile ilgili...
YASA VE İKİZ ÇÖZÜM
Önce yasayı, sonra ikiz çözümü açıklayalım.
Yasaya göre; müteahitten ev alan bir vatandaş, bu evin parası ile birlikte yüzde 1 ya da yüzde 18’de KDV ödüyor.
Evin net alanı 150 m2’ye kadarsa, yüzde 1 KDV ödüyor.
Net alanı 150 m2’yi aşıyorsa, yüzde 18 KDV ödüyor.
ÖRNEK: Değeri 400 bin YTL olan iki konuttan, biri net 150 m2, diğeri ise net 151 m2. Bu durumda, 150 m2’lik konutu alan Leyla Teyze 4 bin YTL KDV ödeyecek. 151 m2’lik konutu alan Fatma Teyze, 72 bin YTL KDV ödeyecek.
Bu durumda, Fatma Teyze, 1 m2 için (72 - 4) = 68 bin YTL fazla KDV ödemiş olacak. Fatma Teyze’nin evi, 150 m2’den 20 cm2 yani bir avuç içi kadar dahi büyük olsa, yine 68 bin YTL fazla KDV ödeyecekti.
Kuşkusuz, 20 cm2 fazlalık abartılı bir örnek. Ancak yıllar önce TOKİ’nin bir inşaatında, bu tür bir olay yaşanmıştı. Onlarca kişi, küçük bir fazlalık nedeniyle, yüzde 18 KDV ödemişti.
UYANIKLIĞIN BÖYLESİ
Yukarıda belirttik; yasaları hazırlayan bir kişiye karşılık, yasalarda boşluk arayan bin kişi var.
Pratik çözüm bulunuyor.
İnşaat firması, örneğin 280 m2’lik bir evi, 140’ar m2’lik yan yana iki ev olarak yapmakta, alıcıya da iki ayrı tapu vermektedir. Bu durumda, her iki evin de büyüklüğü 150 m2’den az olduğu için, alıcı yüzde 1 KDV ödüyor.
İskan alındıktan sonra da aradaki duvar yıkılıyor ve ortaya 280 m2’lik konut çıkıyor.
"Uyanıklığın böylesi" dedirten "ikiz ev" uygulaması son derece yaygın.
DOKUZ DOĞURMA BAŞLIYOR
İnşaatta kullandığı demir, çimento, kereste, cam, karo, batarya vs. için yüzde 18 KDV ödeyen, buna karşılık konutları satarken yüzde 1 KDV ile satan inşaatçı, aradaki farkı, vergi dairesinden "KDV iadesi" olarak geri alıyor.
Buna göre, 2007 yılında, KDV iadesi tutarı 10 bin 800 YTL’yi aşanlara, KDV iadesi yapılıyor (Bkz. 102 No.lu KDV Genel Tebliği).
Ancak, zaman içinde yani 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde "ikiz ev" olayının fark edilmesi durumunda, Maliye "vergi kaybı" olduğu gerekçesiyle, KDV kaybını inşaat firmasından geri istiyor. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı Aykut Bakırcı’nın "İkiz Evlerde (İki Ayrı Konut Olarak Görünen Tek Konutlarda) KDV Uygulaması" başlığı altında, Yaklaşım Dergisi’nin 171. sayısında yayınlanan makalesinde, konuyla ilgili yorum ve açıklamaları bulabilirsiniz.
Bakırcı’nın açıklamalarına göre; inşaatçı, KDV farkını ödeyeceği gibi, gecikme nedeniyle ayrıca "gecikme faizi" ve verginin bir katı "vergi ziyaı cezası" ödeyecek.
Özetle, ikiz ev nedeniyle, dokuz doğuracak.
Bu konuda "orta yol" bir çözüm bulunup, 150 m2’yi aşan kısma yüzde 18 KDV uygulanmasında yarar var...