Paylaş
İnce bir hesaptan, üstelik yanlış yaptığı bir ince hesaptan dolayı!
İNCE HESAP NE?
İsterseniz önce Ferdinaz Teyze’yi tanıyalım.
Ferdinaz Teyze, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Cem Say’ın anneannesi.
Üzüntü konusu ev, yarı yarıya Ferdinaz Teyze ve eşinin yani Cem Hoca’nın anneannesi ve dedesinin adına kayıtlı imiş. Dede ölünce, sahip olduğu yarı hissenin dörtte biri Ferdinaz Teyze’ye, dörtte üçü de çocuklarına miras kalmış.
Son durumda, Ferdinaz Teyze’nin oturduğu eve ait yüzde 50 hissesi, miras kalan (yüzde 50’nin dörtte biri olan) yüzde 12.5 hisse ile birlikte yüzde 62.5 olmuş.
Ferdinaz Teyze’nin başka bir evi de olmadığı için, “sıfır oranlı emlak vergisi” avantajından yararlanmak istemiş. Belediye yetkilisi de;
- Teyze senin iki parça evin oldu, vergi ödeyeceksin demiş. Ferdinaz Teyze;
- Aman evladım, aynı eve ait iki hisse parçası bu. Üstelik ikisinin toplamı evin yüzde 100’ü etmiyor dediyse de karşı taraf Nuh demiş Peygamber dememiş, vergiyi ödettirmiş.
Bunu öğrenen Prof. Cem Say Hoca sinirlenmiş;
“Böyle saçmalık olur mu hangi kanunun hangi maddesine göre böyle yapıyorlar?” diye bize soruyor.
Hemen yanıtlayalım:
Sevgili Hocam, haklısınız yapılan uygulama yanlış. Ferdinaz Teyze’nin iki ayrı evde, iki ayrı hissesi olsaydı, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanamazdı.
Aynı evde iki hissesi olduğuna yani tek evin yüzde 62.5 hissesine sahip olduğuna göre, Ferdinaz Teyze, başka evi de olmadığı için 2010’da emlak vergisi ödemez. Geçmiş yıllarda ödediği vergileri de geri alabilir.
Bunun için, bir düzeltme dilekçesi ile başvurmak gerekiyor.
NURAN HANIM’IN 14 BİN LİRASI
Nuran Hanım TRT’den emekli ve kendisine ait 120 m2 evi var.
Yasaya göre, emlak vergisi ödememesi gerekiyor.
Şişli Belediyesi demiş ki;
“Bankada 14 bin liradan fazla mevduatınız olduğu için Emlak Vergisi ödemeniz gerekiyor”
Nuran Hanım da “Bu doğru mu?” diye bize soruyor.
Doğru değil Nuran Hanım. Şişli Belediyesi yanlış biliyor!
O dedikleri 14 bin lira, yıllar önce (2004’de) üstelik mevduat tutarı değil faiz ve benzeri menkul sermaye iradı gelirinin tutarı olarak esas alınıyordu. Şimdi değişti.
2009 yılında, elde ettiğiniz faiz ve benzeri menkul sermaye iradı geliri, 22 bin lirayı aşmıyorsa, 2010 yılında emlak vergisi ödemeyeceksiniz.
Belediye bunu bilmiyorsa, 45 Seri No.lu Emlak vergisi Genel Tebliği’nin (3) no.lu bendinin dördüncü paragrafını dikkatle okusun. Bu dediğimiz orada yazıyor.
Paylaş