Paylaş
SORU: Babamdan miras kalan evde, iki yıldır eski kocam oturuyor. Bu gün yarın derken, evi bir türlü boşaltmadı. İşsiz olduğu için iki yıldır kira da ödemiyor. Bir arkadaşımın mali müşavir olan kocası, benim için; “Kira almasa dahi eski kocası nedeniyle, beyanname verip gelir vergisi ödeyecek” demiş. Şaşırdım kaldım. Eski koca vergisi diye bir vergi mi var?
N. ÖZGÜN / İSTANBUL
YANIT: “Eski Koca Vergisi” adı altında bir vergi yok ama siz eski kocanız nedeniyle vergi ödeme durumuyla karşı karşıyasınız. Eski kocanızın kira ödemeden oturduğu size ait ev nedeniyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesi uyarınca, evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’i oranında yıllık kira geliri beyan edip, gelir vergisi ödemeniz gerekiyor.
60 yaş üzerindekilerin bir telefonu yeterli
SORU: Evladım, ben 78 yaşındayım. Kira gelirimin beyannamesini okuyup anlamam da doldurmam da zor. Bana göstereceğiniz bir yol var mı?
Bedia ASLAN / ANKARA
YANIT: Olmaz olur mu tabii ki var. Sadece kira geliri elde eden ve 60 yaş üzerinde olan mükelleflerin, bağlı oldukları vergi dairesini veya Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayıp randevulaşmaları halinde, adreslerine gidilerek vergi beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacak.
Hobi amaçlı faaliyetin yürütüldüğü işyeri için stopaj yapılacak mı?
SORU: Amatörce, 8-10 arkadaşımla kazanç amacı gütmeksizin, hobi olarak sanatsal faaliyette bulunduğum büro için ödediğim kira stopaja
tabi mi?
Serpil GÜRAN / ANTALYA
YANIT: Ödediğiniz kira, stopaja tabi değil.
Avukat satın aldığı işyerinin KDV’sini indirebilir mi?
SORU: Avukatlık faaliyetinde kullanmak üzere bir büro aldım. Ödediğim KDV’yi indirebilir miyim?
Güzin SERİM / İZMİR
YANIT: Aldığınız büro ile ilgili faturayı serbest meslek kazanç defterinize kaydettiğiniz vergilendirme döneminde indirebilirsiniz.
Döviz cinsinden kiranın beyanı
SORU: Kirayı döviz cinsinden alıyorum. Kira gelirimi nasıl belirleyeceğim.
Bahadır ATASOY / İZMİR
YANIT: Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde, tahsilatın yapıldığı tarihteki TC Merkez Bankası “döviz alış kuru” esas alınarak, kira geliri belirlenir.
İşyeri olarak kullanılan konut için ödenen kredi faizi gider yazılır mı?
SORU: Banka kredisi kullanarak bir konut aldım. Avukatlık faaliyetimde işyeri olarak kullandığım bu gayrimenkul için ödediğim ve ödeyeceğim faizleri gider yazabilir miyim?
Nejat KUMBUL / EDİRNE
YANIT: Banka kredisi nedeniyle ödediğiniz faizlerin, aldığınız gayrimenkulü defterinize kaydettiğiniz hesap dönemi sonuna kadar olan kısmının “maliyete” intikal ettirilmesi zorunludur. Sonraki dönemlerde ödenen kredi faizlerini, isterseniz doğrudan gider yazabilirsiniz veya maliyet bedeline ekleyebilirsiniz. (Maliye Bak.Özelgesi, 31 Ocak 2012 tarih ve GİB.4.48.15.01-KDV 29-10 sayılı)
İşyeri için kira ödenmeyince stopaj yapılır mı?
SORU: Faaliyet gösterdiğim işyeri için kira ödemiyorum. Yüzde 20 stopaj yapacak mıyım?
Serkan MUTLU / BURSA
YANIT: Kira ödemesi yapmadığınız için tarafınızca yüzde 20 vergi kesintisi(stopaj) yapılmasına gerek yoktur. Ancak, işyeri sahibi GVK.Md. 73’e göre “emsal kira bedeli” üzerinden beyanname verecektir.
Paylaş