Enflasyonun 70 katı zam olur mu

İSVİÇRE’den yazan Hürriyet okuru Levent Gürgür böyle soruyor. Pasaport yenilemek için İsviçre’deki Türk Konsolosluğu’na ödenecek harca, 2006 yılı için yüzde 69 zam yapıldığını, bunun da İsviçre’de yaklaşık yüzde 1 olan enflasyonun 70 katı hatta daha fazlası olduğunu belirtiyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın, pasaport yenileme ya da uzatmada, 2006 yılı için ödeyecekleri pasaport harçlarında, yüzde 50’yi aşan bir oranda zam yapılması, tepkilere neden oluyor.

Yapılan zam, o ülkedeki enflasyonun 25-30 katı hatta bazı ülkelerdeki enflasyonun 70 katı. Yurtdışından mail gönderen işçilerimiz, "2006 yılı enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirleyen, Türkiye’deki pasaport harcına yüzde 9.8 zam yapan hükümetimiz, bizlerin pasaport harcına gelince, niçin yüzde 50 ya da yüzde 70 zam yaptı?" diye tepki gösteriyorlar.

EN PAHALI PASAPORT

Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızdan gelen faks ve maillerde de pasaport harcına yapılan yüksek oranlı zam, şiddetle eleştiriliyor ve "dünyada en pahalı pasaport, Türklerin pasaportu oldu" diye yakınıyorlar. Almanya’dan yazan Ali Bülbül’de "Almanya’da işsizlik, özellikle Türkler arasında giderek artıyor. Ailece pasaportumuzu yenileyip 5 yıllık uzatma yaptırsak, ödeyeceğimiz tutar 412 Euro’yu buluyor. Türk yetkilileri ya bizi çok zengin zannediyor ya da nasıl olsa seslerini çıkarmaz öderler, diye bakıyorlar. Ama bu kadar insafsızlık da olmaz. 2006’da yüzde 50’ye yakın artış yapılıyor" diyor.

İsviçre’den yazan Oktay Gürel ise duyduğu öfkeyi "Yurtdışındaki Türkleri yolunacak kaz gibi görüyorlar" sözleriyle dile getiriyor. Yapılan zam ile İsviçre’de Türk Konsolosluğu’nda, 5 yıllık uzatma bedeli 63 franktan 98 franka yükseltildi. Buna göre 4 kişilik aile, uzatma nedeniyle yüzde 54 zamla 392 frank ödeyecek. Pasaport yenilemeye de yüzde 69 zam geldi.

Yurtdışında yaşayan çok sayıda okurumuz, "Size gönderdiğimiz faksların en az 50 kat fazlasını Maliye Bakanlığı’na gönderdik. Bekliyoruz, bakalım ne olacak" diyerek, Maliye’nin geri adım atacağını düşünüyorlar.

Yeni pasaport çıkartmak ya da mevcut pasaportu yenilemek için ödenen harca yapılan yüksek oranlı zamma, büyük tepki var. Yurtdışındaki işçilerimizin, sesine kulak verelim...

Başka dünya rekorlarımız da var

ALMANYA’dan yazan okurlarımız "Dünya’da en pahalı pasaport, Türklerin pasaportu oldu" diyorlar.

Rekorumuz bununla kalsa neyse...

Bu köşede, defalarca diğer ülkelerden örnekler vermek suretiyle açıkladık. Dünya’da hem akaryakıt fiyatı hem de akaryakıttan alınan vergi tutarı yönünden de rekor bizde...

Otomobil alımında ödenen ve KDV + ÖTV olarak yüzde 117’yi bulan vergi bakımından da Dünya rekoru Türkiye’de... Türkiye’de otomobil satışından alınan vergiler, AB ortalamasının yaklaşık 5 katı!..

Yunanistan, bizdeki rakının benzeri yerli içkisi Uzo’ya, Fransa’da yerli içkisi Rom’a yüzde 50 indirimli vergi uygularken, Türkiye, yerli içkisi için bu tür bir ayrıma gitmiyor. Böyle olunca da yüksek alkollü içkide, dünya rekoruna yaklaşıyoruz.

Bira, şarap ve yüksek alkollü içkiden, Türkiye’de AB ortalamasının çok üzerinde bir vergi alınıyor.

Teknelerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi bakımından da Dünya rekoru Türkiye’de!.. AB ülkelerinde teknelerden hiç vergi alınmıyor.

Toplam vergilerin yüzde 73’ünün dolaylı olması yönünden de rekor Türkiye’de!..

Ulaştırma Bakanı’nın açıklamasına göre, iletişim vergisinde de rekor Türkiye’de. Bizden sonra Tanzanya geliyormuş!..

Net asgari ücretin yüzde 70’i oranında, işçi ve işveren prim ödemesi ve vergi kesintisi var. İstihdam üzerindeki yükler bakımından da dünya birincisiyiz.

Özetle rekorlarımız çok.
Yazarın Tüm Yazıları