Dünyada vergi oranları indirildi

TÜRKİYE’de, vergi gelirlerini yükseltmek için, yıllardır, vergi oranlarını ya da vergi tutarını artırma yöntemi izleniyor.

Buradaki mantık şu; oran arttıkça vergi geliri de artar. Pratikte ortaya çıkan sonuç ise tam aksine; vergi oranı arttıkça, faturasız fişsiz alış-verişler çoğalıyor, kayıtdışı işlemler artıyor... Sonuçta, vergi dışı sektör oluşuyor, vergi kaçağı artıyor ve buna bağlı olarak vergi toplanamıyor. Son zamanlarda IMF bile ‘eğer vergi indirimine giderseniz vergi geliriniz artar’ demeye başladı...

Peki, Dünya’da durum nedir? Diğer ülkeler de vergi gelirini artırmak için vergi oranları yükseltiliyor mu yoksa indiriliyor mu? Gelin hep beraber bir Dünya turu yapalım.

BİNDİRİM DEĞİL İNDİRİM

Dünyaca ünlü Forbes Global Dergisi
’nin, Mayıs 2004 sayısında, [Jack Anderson] tarafından hazırlanan ‘The Misery Index’ yani ızdırap endeksi başlığı altında bir araştırma yayınlandı. Araştırmanın bir bölümünde, içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde, değişik adlar altında alınan (gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV gibi) vergilerin oranları toplamında ve sigorta primi oranlarında, 2000-2004 yani son dört yıllık dönemde, ne ölçüde indirim olduğu belirtiliyor.

Ülkeler itibariyle, tablo aşağıdaki gibi.

Vergi oranlarını indiren ülkeler, tabloda belirtilenlerle sınırlı değil. Tamamını merak edenler www.forbes.com internet adresinde bulabilirler.

Dünya’nın çeşitli ülkelerinde, yalnızca vergi oranları aşağı çekilmiyor. ‘En az geçim indirimi’ ya da benzeri adlar altında uygulanan, geçim indirimi tutarları da yükseltiliyor. Yani belirli bir tutara kadar olan gelirler, vergiye tabi tutulmuyor. Ülkeden ülkeye değişen vergi dışı bu tutar 8-10 bin dolar civarında... Burada temel ilke; ‘kazı bağırtmadan yolmak’. Vergi mükelleflerinin çok bağırması vergilemede sorun olduğu anlamına geliyor.

TÜRKİYE VE BENZERİ

Forbes Global Dergisi’nin araştırmasında, Türkiye dahil, son dört yılda vergi oranları artırılan ve sayısı son derece sınırlı olan, ülkelere de yer verilmiş. Türkiye gibi vergi oranlarını artıran diğer ülkelere bakıyoruz; Arjantin
17.0, Endonezya 8.3, Güney Afrika 1.0, Hindistan 1.0 ve Tayvan’da 0.4 vergi oranı artışı göze çarpıyor.

Tabloda da görüldüğü gibi, Dünya’nın çoğu ülkesinde, vergi oranları hızla aşağı çekilmek suretiyle, vergi gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Türkiye, Arjantin ve Endonezya gibi azınlıkta kalan bazı ülkeler ise vergi oranlarını artırarak, daha çok vergi toplayacağını zannediyor!.. Burada ‘hangisi doğru?’ diye sormak, çok lüks olur.

Bakalım, vergi oranlarının indirimi konusunda, IMF ne yapacak?
Yazarın Tüm Yazıları