Paylaş
Bir litre su, ekmek, peynir, kalem, defter, kolalı gazoz ya da burada sıralamadığımız çok sayıda
üründen birini aldıysanız, sizin de dünyanız değişebilir.
ŞAKA DEĞİL
“Galiba komik bir durum var” diye düşünenler için açıklayalım.
Komik ama nasıl bir komik; trajikomik!
2011 yılında bazı firmalardan yaptığınız alışlara bakılacak ve duruma göre “Gel arkadaş, gerçi 10 liralık mal almışsın ama yine de gel. Bundan böyle, elektronik fatura düzenleyecek ve elektronik defter tutacaksın” denilecek.
Kafanız iyice karıştı galiba.
Haklısınız.
En iyisi kısaca açıklayalım.
OLAY NE?
Olay “elektronik fatura” düzenleme ve “elektronik defter” tutma ile ilgili..
Bu mecburiyet, aşağıdakiler için geçerli olacak:
1. Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ “lisansına sahip” olanlar,
2. Bunlardan, 2011 takvim yılında “mal alan” mükelleflerden, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle “asgari 25 milyon TL brüt satış” hasılatına sahip olanlar,
3. ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (yani kolalı gazozlar, alkollü içecekler, sigaralar, purolar.. vb.) malları imal, inşa ve ithal edenler,
4. Yukarıdaki III sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden (www.gib.gov.tr veya www.efatura.gov.tr adresinde listesi olan şahıs veya şirketlerden) 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle “asgari 10 milyon lira brüt satış” hasılatına sahip olanlar,
· Elektronik fatura uygulamasına 1.9.2013 tarihi itibariyle,
· Elektronik defter uygulamasına da 1.9.2014 tarihi itibariyle, başlamak zorunda olacaklar (Bu konuda 421 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve 58 sıra nolu VUK Sirkülerinde, ayrıntılı açıklama yapıldı).
DÜNYASI DEĞİŞENLER
Yazımızın başlığındaki “dünyası değişenler” yukarıda (2) ve (4) no.lu bentlerde yazılı olanlar.
Örneğin;
· Bir mükellef, madeni yağ lisansına sahip bir akaryakıt firmasından, 2011 yılında bir litre madeni yağ almışsa ve 2011 brüt satışları 25 milyon TL’den fazla ise, e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda olacak.
· Bir mükellef ÖTV Kanunu’na ekli III sayılı listedeki (kolalı gazozlar, alkollü içecekler, sigara ve purolar vb.) malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden mal almışsa (bu mal III sayılı listedekilerle sınırlı değil, örneğin; Migros, Carrefoursa, Tesco gibi yerlerden defter, kalem, sakız, ekmek, peynir, domates, süt veya bir litre su almışsa ve 2011 yılı satışları 10 milyon TL’nin üzerindeyse) e-fatura düzenleme ve e-defter tutma zorunda kalacak!
İşte başlıktaki, “bir paket sigara aldım dünyam değişti” benzetmesi bununla ilgili... 2011 yılında satışları 10 milyon lirayı aşan bir mükellef, örneğin Migros’tan herhangi bir ürün almışsa, 2013 Eylül ayından itibaren e-fatura düzenleme, 2014 Eylül ayından itibaren de e-defter tutma yükümlülüğünde olacak.
OLAY CİDDİ
Yazdıklarımızı okuyunca;
“Hadi canım sende, iki ekmek ve aldık diye e-fatura düzenleyecek ve e-defter mi tutacağız?” demeyin. Olay ciddi..
Listedeki firmalara ve 2011 kayıtlarınıza bakın. Siz de bu kapsama girmiş olabilirsiniz!.. E-fatura düzenleme ve e-defter tutma yükümlülüğü, öncelikle “ertelenmeli”, ardından da kapsama girecek olanları “listede sayılanlardan mal alanlar” diye değil, “net satış tutarı vb.” somut ölçülere bağlamak daha anlamlı olacaktır.
Paylaş