Paylaş
Peki... Benzin ve motorinin, rafineri çıkış fiyatını biliyor musunuz?
Onu da açıklayalım; bugün itibariyle, benzin ve motorinin rafineri çıkış fiyatı 58 kuruş.
Bu 58 kuruşun üzerine eklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ile bayi payı, dağıtıcı payı ve nakliye eklendiğinde, rafineri çıkış fiyatı 58 kuruş olan benzin, bunun yüzde 500’ü bir fiyata satılıyor.
Vatandaş haklı olarak "Geçen yıl Temmuz ayında ham petrolün varili 147 dolar iken şimdi 50 doların altında. PekiÖ Pompa satışı fiyatları niye üçte bire inmedi?" diye soruyor.
Nedeni tabloda ayrıntısını gördüğünüz gibi insafsız vergiler!..
YURTDIŞINA 58 KURUŞA
Türkiye’de öteden beri benzin fiyatı, motorinden yüksek.
Avrupa’da ise tam tersi; motorin fiyatı benzinden daha yüksek.
Bu arada ilginç bir çelişki; Türkiye’de üretilen benzinin yarısı tüketilemiyor. Tüketilemeyince de yurt dışına 58 kuruşa ihraç ediliyor.
Düşünebiliyor musunuz, vatandaşa 2.90 TL’ye satılan benzin, yurt dışına 58 kuruşa satılıyor.
Oysa benzinin pompa fiyatı, Avrupa’da olduğu gibi motorinin altında örneğin 2.20 ya da 2.10 TL olsa, vatandaş benzine yönelebilir. Çok kişi "daha az yakıt masrafı var" diye disel araç alıyor. Orta vadede, benzin tüketimi artarsa; bundan hem vatandaş hem de devlet karlı çıkar. 58 kuruşa dışarıya sattığı benzini, daha yüksek fiyata Türkiye’de satar. Sonuçta geliri artar. Bu uygulama, çevre kirliliği yönünden de önemli.
DÜNYA REKORU
Ülkemizde, benzinden alınan vergiler ve benzin fiyatı dünya rekoru!.. Hem de yıllardır bu böyle... Tabloya dikkatle bakıyoruz; benzinin 58 kuruş rafineri çıkış fiyatına 1.49 TL ÖTV, 0.44 TL KDV olmak üzere 1.93 TL vergi ekleniyor. 0.39 TL de bayi payı, dağıtıcı ve nakliye eklenince, benzinin pompa satış fiyatı 2.90 TL oluyor.
Şu vergisi, bu vergisi, verginin de vergisi derken "dünya vergi rekoru" kırılıyor. Böyle olunca da dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de satılıyor, en çok vergi de Türkiye’de alınıyor.
Bu çarpık yapıyı, bir an önce düzeltmek gerekiyor... Biz böyle dünya rekorları istemiyoruz.
|
|
Paylaş