Bacağı kesilecek hastanın karaciğeri alındı

2dk okuma

BİTMEDİ...

Karaciğeri alınacak hastanın da bacağı kesildi!.

Bütün bunlar, hastaların karıştırılması nedeniyle oldu.
Denizli’de yaşanan bu olaya, Sağlık Bakanlığı müfettişleri müdahale etti. Savcılığa “suç duyurusu”yapıldı. Ardından tazminat davası ve doktorlara ayrı bir rücu davası açıldı ama olanlar olmuştu. Sağlam karaciğer alınmış, sağlam bacak kesilmişti bile!.
OKSİJEN GAZI YERİNE AZOT
- Hastaya verilecek oksijen gazı ile azot gazı karıştırıldıve hasta hayatını kaybetti. Müfettişler olaya müdahale ettiler ve suçlu cezalandırıldı. Olan hastaya oldu.
- Ağrı’lı Niyazi Amca’nın mide ameliyatında, midesinde “makas” unutuluyor. Niyazi Amca havaalanında güvenlik cihazından geçerken, cihaz ötüyor. Adamcağızı iyice soyuyorlar ama cihaz yine ötüyor. Kimsenin aklına, midesinde makas unutulabileceği gelmiyor. Uçağa binip Ağrı’ya geliyor ve günlerce ağrıdan kıvranıyor. Sonunda röntgen çekiliyor ve midede unutulan makas tespit ediliyor. Makas alınıyor ama Niyazi Amca’nın karından aşağı bölgesi felç oluyor ve bir ay sonra da ölüyor. Bu olaya da Sağlık Bakanlığı müfettişleri müdahale edip, gereğini yapıyor ve suçluların cezalandırılmasını sağlıyorlar.
- Erkek hastaya, kürtaj yapılmış gibi fatura düzenlenmiş. Müfettişler durumu tespit edip, gereğini yapıyorlar.
- Konya’da “Okyanus Operasyonu” olayında müfettişler, tıbbi cihaz takılmış gösterilen ve parası alınan olayları tespit ediyorlar.
- Bitmedi... Yapılmayan inşaat için usulsüz ödeme, tıbbi cihaz, tıbbi sarf malzemesi ve ilaç alımında büyük yolsuzluklarvs. hepsi Sağlık Bakanlığı müfettişlerince tespit edilmiş. 2010’da 153 suç duyurusu raporu, 221 inceleme raporu, 80 tazmin raporu hazırlanmış. Bu güne kadar müfettişlerin tazmin ettirdikleri tutar 2 milyar lira..
- Maalesef en fazla yolsuzluk sağlıkta. Muhasebat Kontrolörlerinin incelemelerinde bulunan 1.2 milyar TL’lik görev zararının yüzde 83’ü sağlık hizmetlerinde. Sadece yeşil karttaki görev zararı 408 milyon lira.
Daha neler neler...
MÜFETTİŞLERİN HEPSİ KIZAĞA
Şimdi sıkı durun.
Bu kadar önemli görev yapan müfettişler gereksiz görülüyor ve bağlı oldukları “Teftiş Kurulu”nun kaldırılması için Sağlık Bakanlığı hazırlıklar yapıyor. Bununla ilgili Kanun Hükmünde Kararname Taslağı Başbakanlığa gönderildi...
Kararname çıkınca, 130 yıllık Teftiş kurulu lağvedilecek. KPSS sınavında ilk 200’e girenler arasından seçilerek sınavla alınan, üç yıllık bir eğitim ve belli bir sınav sürecinden sonra, üçlü kararname ile müfettişlik mesleğine atanan, çoğu da genç olan pırlanta gibi 210 müfettişin (49’u müfettiş yardımcısı) tamamı kızağa alınacak. Bir kısmı müşavir olacak, bir kısmı da “araştırmacı” ünvanıyla başka göreve atanacak.
Bunlar artık soruşturma, inceleme, kurum odaklı denetim ve performans denetimi yapamayacaklar. Çünkü artık müfettiş değiller. Daha doğrusu Sağlık Bakanlığı’nda “müfettiş”diye bir olay olmayacak.
Diğer kurumların hepsinde, çok sayıda müfettiş var. Bir yandan da müfettiş almaya devam ediyorlar. Sağlık Bakanlığı’na gelince... Bırakın almayı, mevcutları dağıtıp müfettişleri sıfırlıyor.
Şimdi diyeceksiniz ki; “Peki.. bundan sonra denetimler nasıl olacak?”
Tasarıya bakıyoruz; genel müdürlere bağlı “sözleşmeli uzman”alınacakmış, denetim ve soruşturma onlara yaptırılacakmış!..
Mış... mış... mış...
Nasıl, fıkra gibi değil mi?   �
Yazarın Tüm Yazıları