Bu konuda velilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor çünkü çocuklarına 10-12 yaş civarlarında ağırlıklı antrenman yaptırmaya başlamak çocuklarının gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Profosyonel hocalarla görüşmeden spora başlamak her çocuk için önem verilmesi gereken bir durumdur. Çocuklarımızın fiziksel, psikolojik, hormonel gelişimleri için hayatlarınının tamamına etki edecek bu kararlar verilmeden mutlaka uzmanlara danışılmalıdır.
Zumba Kids, içeriğinde müzik ve dansı içinde barındıran bir egzersiz sistemidir. Bu şekilde çocukların ritim duyguları gelişirken aynı zamanda da onlar farketmeden egzersizlerini de yaptırmış oluyoruz. Spora gitmek çocuklara yoğun eğitim temposundan sonra psikolojik ve fiziksel olarak zor gelirken, zumbaya ders saatinden önce gelip hazır bekliyorlar. Zumba sosyal aktivite olarak çocuklar için çok uygun bir sistem. Derse geldiklerinde yeni arkadaşlar edinip onlarla dans etmenin çok keyifli ve bireyselleşmeleri için çok faydalı bir sistem olduğunu söyleyebilirim. Derste kullanılan şarkılar için yaptığımız kareografileri de ezberlemeleri gerektiğinden zihinsel bir aktivite de yapmış oluyorlar. Bunların hepsi Zumba’nın, çocuklarda sosyal, psikolojik, zihinsel, fiziksel ve bireysellik gelişimini sonuna kadar destekleyen bir egzersiz sistemi olduğunun ispatıdır.
Çocukların egzersiz yapmaları bu işin temel amacı tabii ki. Bunu eğlenceli hale dönüştürerek yapmaya çalışıyoruz. Spor, sürekliliği olduğunda etkisini gösterdiği için bunu bir kez yapıp bırakmamalarını ve hayatlarına koymalarını sağlamaya çalışıyoruz.
Obez çocuklar konusunda çocukların ilk olarak doktor kontrolünden geçmiş olmasını istiyoruz. Zumba yapması uygun mu kararını veririken neden kilo alıyor ya da almış? Sağlık problemi var mı, gibi sorunların cevaplarını biliyor olmamız bize yön veriyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Zumba yaparken çocuklar ekstra bir ağırlık kullanmadığımız için gelişimlerine ve büyümelerine asla engel olmuyor. Tam tersine salgıladıkları hormonlar, kas gücünün kendi vücut ağırlığı ile güçlenmesi ve kas boylarının uzaması ile büyümelerini olumlu yönde destekliyor. Zumba, çocukların hareketini sağladığı için nabız aralıkları doğrultusunda kilo vermelerini de destekliyor.
Anneleri, doktorları ve eğitmenleri ile bir ekip eşliğinde çocuklarımıza kilo verdirmek de mümkün oluyor. Annelere burada büyük iş düşüyor. Yemek olayını kontrol altına aldığımız anda kilo vermemeleri kaçınılmaz. Ayrıca sadece kilo vermeye değil kilo almasına ihtiyacımız olan çocuklarımız da oluyor. Bunu yine yemeklerini düzenleyerek kas oranlarını artırarak çocuklarımızın sağlıklı kilo almasını da sağlayabiliyoruz. Kilo vermek isteyen çocuklarımız oldu ve biz bahsettğim gibi önce sorunun kaynağına inip neden kilo aldıklarını bulduk doktorumuzla ve şeker problemi çıktı. Bunun üzerine beslenme düzenini ve egzersizlerini düzenleyerek kilo vermeye ve hatta şekerini de düzene sokmaya başladık. Annesinin gözündeki mutluluğu görmenizi çok isterdim.
Zumba kareografileri bize her ay zumba tarafından hazırlanmış veya güncel popüler şarkılara yaptığımız kareografilerden oluşuyor. Onlar bu derse o kadar severek geliyorlar ki evde resmen ödev yapar gibi kareografilere çalışıp geliyorlar. Öğrenmeye çok açıklar ve gözümün içine bakıyorlar. Aynadaki yüz ifadeleri ruhlarındaki mutluluğu o kadar iyi tanımlıyor ki izlemeye doyamazsınız. Öğretmek için gerçekten çok çaba sarfetmiyorum onlar o kadar keyifle yaptıkları birşeyi öğrenmekte de zorluk çıkartmıyorlar bana.
Ritim duygusu şarkının içinde çalan enstrümanlar, duraklar ve vücudu buna adapte etmek gerçekten kolay iş değil. Çocukların öğrenmeye en açık dönemlerinde müzikle öğretmek çok daha akılda kalıcı ve keyifli. Bisiklete binmek kadar bilinçaltı bir öğrenmeye neden oluyor. Şarkıyı 2 yıl sonra da duysa o şarkının koreografisini çıkıp yapabilir hale geliyorlar. Ritmi hissederek dans ettikleri için müzik kulakları ve el-kol koordinasyonları birarada çalıştırabilme yetisi kazandırıyor. Salonumuza spor yapmak için gelen üyelerimizde el-kol koordinasyonu yaparken zorlanan o kadar çok üyemiz var ki. Okuldaki beden eğitimi ve spor derslerinin burada ne kadar önemli olduğunu da vurgulamış oluyoruz.
Zumba Gold ileri yaştaki aktif bireyler, yeni başlayanlar veya herhangi bir sebepten dolayı normal zumba dersini takip etmekte zorlanan ama dans etmeyi seven kişiler içindir.
Zumba ve Zumba Gold arasındaki tek fark nedir? Zumba Gold, zumbanın daha yavaş versiyonu mudur?
Hem evet, hem hayır... Zumba Gold'da kullanılan müzikler normal zumba sınıfında kullanılan müzikleri göre daha yavaştır. Ama normal sınıfında kullandığımız bazı müzikleri zumba gold sınıfında da kullanabiliriz. Sınıfının da kendi içinde seviyeleri olabilir.
Bir sınıfındaki katılımcılar 40-50 yaş arasında iken başka bir zumba gold grubunda 60-70 yaş civarında öğrenciler olabilir. Burada önemli olan, eğitmenin sınıfındaki katılımcılarının seviyelerine göre müzik ve koreografiler kullanmasıdır. Böylece tüm katılımcılar mutlu ve güvenli bir şekilde eğlenerek spor yapabilirler.
Daha önce hiç zumba yapmadım zumba gold sınıfından mı başlamalıyım?
Kesinlikle hayır. Bu bir kural veya şart değildir. Katılımcılar kendilerini nerede daha rahat ve mutlu hissediyorlarsa o sınıfa katılım göstermelidirler. Hareketleri daha rahat öğrenmek açısından zumba gold ile başlangıç yapmak daha kolay olabilir ama daha önce zumba yapmamış bir kişi direkt zumba sınıfından da başlayabilir.
Aynısı hamile bayanlar için de geçerlidir. Eğer daha öncesinden katılmakta olduğunuz bir normal bir zumba sınıfınız varsa doktor onayınız olduğu takdirde katılmakta olduğunuz zumba sınıfında devam edebilirsiniz. Bununla birlikte hamileliği boyunca daha yavaş tempoda zumba yapmak isteyenler sınıfına da tercih edebilir.
Zumba ile kilo veriliyor mu?
Zumba kardiyo egzersiz dediğimiz belli yaş gruplarına belirlenmiş nabız aralıklarında yaptırılan yağ yakımı sağlayan egzersizlerden biridir. Vücudumuz; yaşımız ve sağlık durumumuza göre belli nabız aralıklarında belli süre antrenmana devam ettiğimizde yağ yakımı gerçekleştirebilir. Ve bu süre içinde nabzımız belli süre yüksek belli süre daha düşük tempoda egzersize devam ettiğimzde en iyi yağ yakımını gerçekleştirir. Zumba bu bahsettiğimiz yağ yakımını en iyi destekleyen egzersizlerden biridir. Her derste ortalama 700-800 kalori harcanır. Fazladan açığa çıkardığımız 7000 kalori bir kilo yağa eş değer olduğuna göre zumba gerçekten yağ yakımını inanılmaz destekleyen bir egzersiz yönetimidir.
Zumba yaparken ne giymek gerekiyor?
Zumba'nın kendi zumba kıyafetleri var bunları tercih edebilirler. Ancak spor yaparken rahat ve pamuklu terlemeyi engellemeyecek rahat kıyafetler giymek ve spor ayakkabı giymek de yeterli olacaktır.
Zumbayı evde kendimiz yapabilir miyiz?
Zumba özel dvd'leri ile evde de yapılabilir. Bunları zumba.com 'dan temin edebiliyoruz. Ama sınıf ortamında parti havasında geçen ders ve insanların eğlenirken ortaya çıkardığı enerji egzersize devamlılığı olumlu yönde etkilediği için sınıflara katılmak her zaman daha avantajlı olacaktır. Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda grup egzersizlerine devamlılık bireysel egzersizlerden %20 fazladır. Devamlılık sonuç almayı büyük oranda etkiler.
Maddi imkanı olamayanlar için bir kaç zumba tekniği verir misiniz?
Hamile pilatesi hakkında merak edilenler;
1) Hamile pilatesinin normal pilatesten ayıran özellikler nelerdir?
Öncelikle eğitmenleri bile farklıdır. Eğitmenlerini seçerken bu konuda uzman eğitimi almış olmalarını mutlaka sorgulayın.
Eğitmenin derste uygulayacağı egzersizleri programlarken baz alacağı noktalar vardır. Anne adayının kaç haftalık hamile olduğu, risk faktörleri, doktorunun ne tarz egzersizlere izin verdiği,spor geçmişi ve hangi düzlemlerde egzersiz yaptıracağını planlamak çok önemlidir.
2) Pilates yapmanın anne adayına faydası nedir?
Pilates diğer sporlardan farklı olarak dip kaslarımıza varana kadar tüm kasları aktive ederek çalıştırır.Kısalan kas boyunu eski haline getirmek için en uygun egzersizlerdendir,bu da bizim hareketleri tam açıyla yaparak vücut ağırlığımızı eşit bir şekilde taşımamıza yardım eder. Pelvic taban kaslarımızı direkt hedef alabilen egzersizlerle bebeğin anne karnında daha sağlam tutunmasına yardımcı olan kasları güçlendirir. Anne adayı egzersiz yaptığı anlarda salgılanan hormonlar sayesinde kendini daha mutlu hisseder.
Hamilelik boyunca öne doğru büyüyen karnımız nedeniyle ağırlık merkezimiz yer değiştirir ve belimize fazla yük binmeye başlar. Pilates ile bu kaslar güçlü tutularak hamilelik öncesi,sırası ve sonrasında annenin yaşam kalitesini çok ciddi miktarda artırır. Güçlü anne adayları güçlü hamileler ve güçlü anneler demektir.
Pilates metodu veya pilates Joseph ‘Joe’ Huberts Pilates (9 Aralık 1883-9 Ekim 1967) tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir.
Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Pilates, bir aile hekimi tarafından kendisine verilen anatomi kitabı sayesinde daha çocukken insan vücudunu incelemeye başladı. Kitabın her bir sayfasını öğrenmek ve anlamak için kendi beden hareketlerinden faydalandı.
Zaman içinde modern yaşam tarzının, kötü duruşun ve yetersiz solunumun zayıf bünyelerin temel sebepleri olduğuna kanaat getiren Pilates, bu nedenle çeşitli egzersiz ve antrenman programları geliştirip, bu programları mükemmel şekilde uygulayabilmek için ihtiyaç duyduğu aletleri tasarlayıp üretti.
Birinci Dünya Savaşı döneminde diğer Alman vatandaşlarıyla birlikte götürüldüğü esir kamplarında esirlere verdiği güreş, kişisel savunma dersleri ve alet jimnastik derslerini harmanlayarak onların fiziksel dirençlerini en üst seviyeye çıkardı.
1918 senesinde yaşanan büyük domuz gribi salgınında Alman esirler güçlenen fiziki dirençleri sayesinde salgından etkilenmeyince Pilates’in uyguladığı teknik de ön plana çıktı. Joe’nun bu başarısını fark eden kamp sorumlusu onu Isle of Man’deki hastaneye atadı. Pilates burada sorumlu olduğu 30 hastaya her gün egzersiz yaptırdı. (O dönemler batı tıbbının yeni başladığı zamanlardı; morfin ve ameliyat dışında hastalara uygulanabilecek tedavi yöntemi nerdeyse yoktu).Joe’nun egzersiz programına katılan hastalar kısa sürede iyileşme göstermeye başladı ve birçok kişinin ölümüne sebep olan salgın hastalıkların hiç birine yakalanmadı.
Hemşire olan eşi ve Pilates yeni hareketler yaratmaya, aralıksız kendi vücutları üstünde denemeye ve başarı elde ettikleri pilates hareketlerini öğrencilerine öğretmeye ve yaptırmaya başladı. Kısa süre içinde kronoloji adını verdikleri bu yöntem, dansçıların kaslarının güçlenmesi, dengelerinin gelişmesi ve tedavileri için vazgeçilmez bir unsur haline geldi.
Joseph Pilates’in ‘’kontroloji’’ adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğünü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Bedenin dengede tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşan bir egzersiz programı olan pilates, eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir.