Sertaç Virancık

En sevilen sokak lezzeti: Kokoreç

11 Ocak 2021
Bana göre en güzel sokak lezzetlerinden birisidir kokoreç. Üzerine kekik ve bol biberle iyi temizlenmiş, bildiğim bir yerde yapılan kokorece asla “Hayır” demem.

Koyunun ince bağırsağından yapılır. Ancak makbul olanı süt kuzusundan olanıdır. Uzun süre sirkede bekletilen ince bağırsak mikroptan arınır ve temizlenir. Sonra arasına yağ konulup atılır ateşe.

Benim gibi müptelası da var, hiç yemeyeni, hatta nefret edeni de. Onlara da saygım var elbet. Ancak birçoğu iyi bir yerde denese fikirlerini değiştireceklerini düşünüyorum.

Özellikle İzmirliler bayılır bu lezzete. Onlar genelde ekmek arası değil, közden alıp dilimleyerek, bütün bütün yerler. Ben de severim bu şekilde, kokorecin tadına varıyor insan.

Artık pizzasını bile yapmaya başlayan mekanlar var. Ben onu bunu bilmem. Ya yemekten sonra tadını almak için İzmir usulü yiyeceksin ya da doymak için çıtır ekmek arası.

"Kokoreci nerede yiyeceğiz" mi diyorsunuz? İşte size 4 güzel adres...

MİSS KOKORECH

Beylikdüzü, Yakuplu ve Westside'da olmak üzere üç yerde şubesi var.  Kokoreci meşe odununda pişiriyor. Bu da ayrı bir lezzet ve koku bırakıyor. 'İzmir kokoreci yediğim en güzel yerlerden biri burası' diyebilirim. Güveçte pişen kokorecin lezzetine de doyum olmuyor. Süt kuzusundan günlük yapılan iyi bir kokoreç yemek isteyenlere buraya davet ediyorum. Unutmadan burada günlük midye ve şırdan da bulabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Sizce Şanlıurfa mı haklı Adıyaman mı?

31 Aralık 2020
İki kentimiz çiğ köfte yüzünden karşı karşıya… “Çiğ köfte bizim” diyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2008’de coğrafi işaret tescilini aldı. ”Çiğ köftenin anavatanı biziz” diyen Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ise 5 yıl önce ‘Etsiz çiğ köfte’nin coğrafi işaret tescilini kaptı. Peki ama hangisi haklı. Geçmişi 4 bin yıl öncesine Hz. İbrahim dönemine dayanan bu lezzet hangi yöremize ait… Tartışmalar süredursun, ben sizin için bir sanal çiğ köfteci turu hazırladım… Acılısı da var, etlisi de etsizi de… Peki siz hangisini seviyorsunuz?

ÇİĞ KÖFTE DÜKKANI

Topkapı Cevizlibağ’daki bu çiğ köftecinin lezzetinden önce, koronavirüs önlemlerinden bahsetmek istiyorum. Adıyamanlı Ömer Usta, her masaya cam paravan yaptırmış. Kısıtlamalar kalktıktan sonra, sosyal mesafeye uygun olarak düzenlenmiş bu mekanda gönül rahatlığıyla paravan arkasından karşılıklı çiğ köfte yemeniz mümkün. Ömer Usta, her ürünü kendi yöresinden getiriyor. İsot, zeytinyağı, bulgur çeşit çeşit şehirlerden geliyor. Kullandığı tuz bile bizim bildiğimiz tuz değil, sıvı tuz… Ürünlerinde Kırıkkale’nin Delice ilçesinde çıkan sıvı tuzu kullanıyor. Ömer Usta, “Her ürünü yerinden alıyorum, lezzeti arttırıyor. Fabrikasyon değil, her gün taze taze yoğurduğumuz çiğ köftelerimiz akşam olmadan bitiyor” diyor…

INSTAGRAM: @omer_ustam
☎️TELEFON: 0 532 155 00 02
📍ADRES: Maltepe Mahallesi Yedikule Çırpıcı Yolu Sokak Topkapı Ticaret Merkezi 2 No: 1B Zeytinburnu / İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU
✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

İstanbul'da lahmacun ve içli köfte nerede yenir

14 Aralık 2020
Hemen hemen bütün kebap salonlarında lahmacun ve içli köfte bulunuyor. Açıkçası bir çoğunun lezzetini de beğenmiyorum. Çünkü oralar lahmacun ve içli köfte salonu değil, kebap salonu. Onların işi kebap yapmak. Yanında mönüde bulunsun diye, yani çeşit olması için yapıyorlar lahmacun ve içli köfteyi. Özen yok, lezzet yok. Ben ise üşenmedim internetten Anadolu'nun bu iki lezzetini en güzel nerede yerim diye araştırdım. Malum pandemi nedeniyle restoranlarında oturup yemesem de gidip tek tek inceledim mekanları. Yaklaşık 10 farklı mekandan size öne çıkan 4 restoranı öneriyorum. İşte lahmacun ve içli köftenin en iyileri...

SABIRTAŞI RESTORAN

Kahramanmaraşlı Ali Bey, İstanbul'a geldiğinde ailesini geçindirmek için eşinin yaptığı içli köfteleri Beyoğlu'nda satmaya başlar. Günler geçtikçe siparişlere yetişemeyen Ali Bey, Beyoğlu'nda 5 katlı bir binanın en üst katını tutar ve eşiyle birlikte memleketinin yemeklerini misafirlerine sunar. Temizliği ve jilet gibi beyaz önlüğüyle "Beyoğlu Beyfendisi" lakabını alan Ali Bey'in 11 yıl önce vefatıyla işler oğlu Mustafa ve eşi Fatma Hanım'a kalır. Babasının tezgahını bir gün bile olsun boş bırakmayan Mustafa Bey, sokak lezzetlerinin önde gelen isimlerinden artık. Yaptığı lezzetli içli köfteyi yemek için şehir dışından bile gelenler var. Yabancı turistlerin de bir hayli ilgisini çekiyor bu lezzet. Onlar da benim gibi bayılıyor bu tada. İstiklal Caddesi, Beyoğlu ve çevresine paket servis yapan bu mekanda, mantısı, harhar kebabı, eliböğründe, sömelek köftesi, eşkilaye sulusunun yanı sıra Kahramanmaraş'a ait bir çok lezzet bulunmakta. Siz de Sabır Taşı'na bir telefonla ulaşabilirsiniz. 

INSTAGRAM: @sabirtasirestoran
☎️ TELEFON: 0542 260 46 11
📍 ADRES: İstiklal Cad. No:112 Taksim-Beyoğlu/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU✅ Sosyal mesafeli masalar
✅ Girişte dezenfektan

Yazının Devamını Oku

Siz hangi yöremizin mutfağını seçersiniz?

7 Aralık 2020
Tüm dünyada adından söz ettiren bir mutfağımız var. Bu yüzden kendimi hep şanslı hissederim. Ülkemize gelen her bir yabancı, yemeklerimizin tadını damağında yıllar boyu taşır. 7 bölgeye yayılan yüzlerce lezzetimiz arasında hepimizin favorisi elbette farklıdır. Kullanılan malzemeye, bakliyata, pişirmeye, baharatına göre değişir tercihler. Çorbasından, mantısına, kebabından çeşit çeşit sulu yemeğine kadar damak zevkinize uygun bir çok alternatif üretebilirsiniz. Bu hafta çeşitli restoranlardan paket servis alarak bazı yemekleri denedim ve değişik mutfakları sizin için bulmaya çalıştım. Anadolu'nun dört bir yanındaki mutfakların önemli temsilcileri bu yazıda...

HAYDİN İSTANBUL 

Zeytinburnu'ndaki 4 katlı Haydin Restoran 2 ay önce faaliyete başladı. Türk mutfağının en yeni temsilcisi olan bu mekanın yemeklerinden bahsetmeden önce, üzerine basa basa temizliğini anlatmak istiyorum. Mutfağına indim bütün katları dolaştım, inceledim. Yerler, masalar, camlar her yer pırıl pırıl. Yemekhanede çalışanların hepsinde maske, eldiven ve bone var. Günün her saati yemekhanedekileri izleyen bir ekip var. Terası muhteşem. Lüks bir yer ancak fiyatları Zeytinburnu ortalamasına göre uygun. Mekanda tam 38 çeşit çorba var. Evet yanlış okumadınız 38 çeşit... Ayak paça, kelle paça, etli bamya, Süleymaniye, Osmanlı çorbası ne ararsanız var. Ben kuzu haşlamasını sevdim. Ağızda ince ince dağılıyor. Elbasan tavanın kıvamı da gayet iyi. Etler günlük Balıkesir’den geliyor. İşletmeci Çetin Çelik, “Kalitenin de kalitesini arıyoruz. Temizlik ve kalite ilk şartımız. Paket serviste ise bölgenin en hızlıları arasındayız” diyor... Saat 12.00 - 00.30 arası paket servis yapan Haydin Restoranı listenize alın dostlarım.

INSTAGRAM: @haydinistanbul
☎️ TELEFON: 0 (212) 559 55 53
📍 ADRES: Veliefendi, The İstanbul, Sümer Mah, Prof. Dr. Turan Güneş Cd. No:57/G, 34025 Zeytinburnu/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU
✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

İstanbul'da lezzeti kapınıza getiren 4 burgerci

30 Kasım 2020
Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlardan etkilenenlerin başında restoran ve kafeler geliyor. Kiminin satışları düştü, kimi ise sınırlamalar bitene kadar tamamen kepenk indirdi. Virüs nedeniyle dışarıya çıkamayan, evden çalışmaya başlayanlar sayesinde ise paket yemek servisi satışları 5 kat arttı. Kuryeler neredeyse siparişlere yetişemez duruma geldi. Bu durum en çok fast food satış yapan mekanlara yaradı. İşte size bu dönemde denemeniz gereken 4 burgerci…

ARJANTİN BURGER

El yapımı ürünlerle 6 yıldır Avcılar’da faaliyet gösteren Arjantin Burger en sevdiklerim arasında. Bu yasakta satışları da yüzde 40 artmış. Taner Bey ve eşi Didem Sağıroğlu ile Fatih Bey’in işlettiği bu mekanın special ıslak hamburgerini hiçbir yerde bulamazsınız. Evet, bu kadar iddialıyım. Birçok yerde yediğim ıslak burgerden çok farklı. Ayrıca ismini verdikleri 150 gramlık Arjantin Burger ile yine el yapımı soslarla marine ettikleri 200 gramlık duble şef burger, elma dilim kızarmış taze patateslerle harika oluyor. Kalitelerinden ödün vermemek adına şube açmayı reddettiklerini söyleyen Didem Hanım, kesinlikle dondurulmuş et kullanmıyor, istenilen siparişe göre taze hazırlıyor.

INSTAGRAM: @arjantinburger
☎️ TELEFON: (0212) 694 20 10
📍 ADRES: Ambarlı, Plaj Sk. 15/A, 34315 Avcılar/İstanbul 

KORONAVİRÜS TABLOSU✅ Sosyal mesafeli masalar
✅ Girişte dezenfektan

Yazının Devamını Oku

Kebabınızı ister siz alın, isterseniz onlar getirsin...

23 Kasım 2020
Malum pandemi ile mücadele tedbirleri kapsamında bazı kısıtlamalar devreye alındı. Restoranlardan ve kafelerden bir süre mekanda hizmet alamayacağız. Bu kritik dönemde gel al veya paket servis yapan mekanların önemi bir kat daha arttı. Ben de sizlere en sevdiğimiz yemeklerden biri olan milli yiyeceğimiz kebabı evinize kadar getiren 4 işletmeden bahsedeceğim.

AVCILAR DÜRÜMCE

Ağrılı Ahmet Usta, uzun süredir yürüyüş yolu Marmara Caddesi’nin ara sokağında hizmet veriyor. Köşe başında, ufak bir dükkanı var. Adana, Urfa, ciğer, kanat, karışık ızgara yapıyor. Özellikle günlük olarak hazırladığı Alinazik kebabını çok beğeniyorum. Etler, Kırklareli’den günlük getiriliyor. Yan taraftaki dükkanını katmer ve künefe salonuna dönüştüren Ağrılı Ahmet Usta isteyene kebap çeşitlerinin yanında tatlıyı da kapıya kadar getiriyor.

INSTAGRAM: @avcilardurumce
☎️ TELEFON: 0212 591 77 90
📍 ADRES: Merkez, Çiğdem Cd. 49-2, 34310 Avcılar/İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU
✅ Sosyal mesafeli masalar

Yazının Devamını Oku

Antakya'dan dünyaya açılan lezzet: Künefe

16 Kasım 2020
Kökeni Suriye ve Lübnan’a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay’ın meşhur lezzetlerinden. Hatay’ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır. “Kaliteli künefe, uzayıp giden peynirinden belli olur” derler…

Hatay künefesinin şöhreti yurt dışına kadar ulaştı. Başta Avrupa, Asya, Arap ülkeleri ve ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanında künefe salonları açılmaya başlandı. Restoranlar en iyi Hataylı ustayı transfer etmek için büyük bir rekabet içine girdi.

Tabii ki bu lezzet İstanbul’da da çok popüler. Gittiğim künefecileri artılarıyla eksileriyle not ettim. “Bol fıstık ve üzerine kaymak ya da dondurmayla sunulan bu enfes tatlıyı İstanbul’da nerede yerim” diyenler, buyurun yazıma... 

ÖZİKİZLER KÜNEFE

Bundan 34 yıl önce Mehmet Usta Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 50 metrekare bir dükkan ve birkaç masa ile künefe yapmaya başladı.  İkiz çocukları Hasan ve Hüseyin’den etkilendi, Özikizler Künefe markasını kurdu. Önce Gaziantep’te 3 şube, ardından Ankara ve İstanbul’da açtığı mekanlarla şube sayısını 9’a çıkardı. Özikizler Künefe’nin Beylikdüzü şubesindeydim... Masaya ikramların biri geliyor, biri gidiyor. Meyveler, kuruyemişler, fıstıklar sıcak şekilde servis ediliyor. Söylediğim hasır künefe çıtır çıtırdı. Tadını çok beğendim. Tuzsuz peyniri, kullanılan yağ ve dondurma hepsi kaliteliydi, künefenin lezzetinden belli. Özikizler Künefe benim favorilerimden...

INSTAGRAM: @ozikizlerkunefe
☎️ TELEFON: (0212) 855 12 12
📍 ADRES: Adnan Kahveci, Vista Dört Evleri 89LC8, Avrupa Caddesi, 34528 Beylikdüzü/ /İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU

Yazının Devamını Oku

İstanbul'da günbatımının en güzel izlendiği balık restoranları

10 Kasım 2020
Türkiye’nin belki de dünyanın en güzel kentlerinden İstanbul. Şehrin atmosferi, akustiği, manzaralarının güzellikleri saymakla bitmez. Güneşin doğuşu batışı bile farklı bu medeniyetlerin beşiğinde. Ben de sizler için bu hafta günbatımının en güzel izlendiği balık restoranlarını keşfettim. “Karanlık çökerken usul usul, pembeleşen gökyüzünün denize dalışını en güzel hangi balık restoranında izlerim?” diyorsanız, buyurun yazıma...

KALABALIK RESTORAN

İstanbul'da günbatımının en iyi izlendiği yerlerden biri Beylikdüzü Gürpınar. Özellikle burada tepelere ve sahil kenarına inşa edilmiş yerlerin manzarasına doyum olmuyor. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim Gürpınar'daki bu restoran da bölgede en güzel seyre sahip mekanlardan biri. Önü alabildiğine deniz. Elinizi uzattığınızda güneş sanki avucunuzun içinde. Balığınızı, ızgaranızı, mezelerinizi bu eşsiz manzara karşısında yemek insanın ruhunu dinlendiriyor. Ayrıca şef Rıdvan Aslan'ın yaptığı levrek kavurmayla birlikte yediğim, Adem Şef'in yerel ürünlerinden hazırladığı mezeler bu restoranı bir tık öne geçiriyor. 

INSTAGRAM: @kalabalikrestoran
️TELEFON: 0545 880 99 61
📍ADRES: Dereağzı Mahallesi, Deniz Yolu Caddesi, No:15, Beylikdüzü, İSTANBUL

KORONAVİRÜS TABLOSU✅ Sosyal mesafeli masalar
✅ Girişte dezenfektan

Yazının Devamını Oku