Enerjide kurtuluş formülü ithal değil doğal kaynak

Ülkemizin güneş enerjisinde çok ciddi bir potansiyeli olduğunu ancak verilere baktığımızda yeterince iyi kullanamadığımızı söyleyen EMO Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen, “Enerjimizin yaklaşık yüzde 35’i doğalgaz olmak üzere yaklaşık yüzde 55’i ithal kaynaklardan sağlanmaktadır. Son yaşanan doğalgaz krizi ile sanayiye verilen elektriğin 3 gün boyunca kısıtlanması, bizlere ithal hammaddeli enerji üretimi yerine güneş gibi doğal kaynaklara yönelmemiz gerektiğini bir kez daha göstermiştir” dedi.

Haberin Devamı

Enerjide kurtuluş formülü ithal değil doğal kaynak

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen, dünya üzerindeki nüfus artışı, hızlı kentleşme ve sanayileşmenin enerjiye olan talebi artırdığını belirterek, klasik enerji kaynaklarının yanında yeni enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin önemine işaret etti. Sanayileşme ile ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve kaynak arayışının, geçmişten günümüze politik, sosyal ve ekonomik sorunlara neden olduğunu söyleyen Özgen, “Elektrik enerjisi günümüzde insanlar için temel bir ihtiyaç maddesi olup, toplumların da ortak gereksinimidir. Bu nedenle enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve güvenilir bir şekilde sunulması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Enerji talebinin büyük ölçüde fosil yakıtlardan karşılandığını hatırlatan Özgen, sonuçlarının küresel ısınma ve çevre kirliliği sorunlarını ortaya çıkardığını kaydetti. Özgen, fosil yakıtların önümüzdeki 50 yıl içinde tükeneceği öngörüsünün yenilenebilir enerji çalışmalarının yaygınlaşmasına neden olduğunu vurguladı.

ÇİN İLK SIRADA

Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisinin, sağladığı avantajlar ve ekonomik getirisi nedeniyle dünyada güneş enerjisi kullanım oranının arttığına dikkat çeken Özgen, “Dünya geneline baktığımızda bu alanda Çin ilk sırada yer almaktadır. Avrupa’da ise Almanya son yıllarda yaptığı yatırımlar ile en fazla güneş enerjisi ile elektrik üreten ülkeler sıralamasında en üst sıradadır” diye konuştu.

ALMANYA BİZDEN FAZLA ÜRETİYOR

Ülkelerin güneşlenme sürelerine bakıldığında Almanya’nın coğrafi konumu nedeniyle verimsiz bir bölgede olduğunu vurgulayan Özgen, “Buna rağmen yaptığı yatırımlar ile ihtiyacı olan enerjiyi güneşten karşılama yönünden Avrupa’da zirvededir. Almanya günlük ortalama 4,38 saat, yıllık 1600 saat güneşten yararlanırken, ülkemizde ise toplam güneşlenme süresi günlük 7,5 saati, yılda ise 2.741 saati bulmaktadır. Almanya’da; 1 MW’lık bir GES, yılda ortalama 994000 kWh elektrik üretiyor ve Almanya’nın kurulu gücü yaklaşık 53.783 MW civarında. Türkiye’de ise; 1 MW’lık bir GES, yılda ortalama 1540000 kWh elektrik üretiyor ve ülkemizin kurulu gücü yaklaşık 6.667 MW civarındadır. Özetleyecek olursa ülkemize oranla çok daha az güneşten yararlanan Almanya’nın güneş enerjisi üretimi ülkemizden çok daha fazladır” dedi.

Haberin Devamı

İÇ ANADOLU VE GÜNEYDOĞU ŞANSLI

Türkiye ve Bursa’ya yönelik değerlendirmede de bulunan Özgen, “Güneşlenme süresi açısından İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz oldukça şanslı. Kuzey ve Kuzeydoğu için biraz daha şanssız diyoruz ama bugün 53,783 MW güneş santrali kuran Almanya’nın en verimli bölgesi, ülkemizin güneşlenme süresi en düşük şehirlerinden bile daha verimsiz durumdadır”  şeklinde konuştu.

Enerjide kurtuluş formülü ithal değil doğal kaynak

BURSA’NIN GÜNEŞLENME SÜRESİ

Bursa’nın güneşlenme süresinin günlük ortalama 6,89 saat, yıllık 2515 saat olduğunu açıklayan Özgen, Güney ve Güneydoğu Bölgemizdeki illere göre düşük olmasına rağmen, güneşten oldukça fazla yararlanan Almanya ile kıyaslandığında potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

YETERİNCE KULLANAMIYORUZ

Ülkemizin güneş enerjisinde çok ciddi bir potansiyeli olduğunu ancak verilere baktığımızda yeterince iyi kullanamadığımızı söyleyen Özgen, “Enerjimizin yaklaşık yüzde 35’i doğalgaz olmak üzere yaklaşık yüzde 55’i ithal kaynaklardan sağlanmaktadır. Son yaşanan doğalgaz krizi ile sanayiye verilen elektriğin 3 gün boyunca kısıtlanması, bizlere ithal hammaddeli enerji üretimi yerine güneş gibi doğal kaynaklara yönelmemiz gerektiğini bir kez daha göstermiştir” dedi.

ZAMLARLA GERİ DÖNÜŞ KISALDI

Güneş enerjisinin ülkemizde ‘Tükettiğin kadar üret’ şeklinde yapıldığını belirten Özgen, “Yani bir tüketicinin dağıtım şirketi ile yaptığı sözleşme gücü kadar bir güneş enerji santralini, tesis çatısına kurulmasına izin veriliyor. Güneş Enerji Sistemleri, Ocak 2022 öncesi yaklaşık 6-7 yıl arasında kendini amorti ederken, Ocak 2022’de yapılan fahiş zamlardan sonra bu süre 3-4 yıl seviyelerine inmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNEŞ YATIRIMLARI ARTTIRILMALI

Çevresel faktörlere ek olarak, dışa bağımlı enerjiden kurtulmak adına kamu kurumlarından başlamak üzere güneş yatırımlarının arttırılması gerektiğinin altını çizen Özgen, özellikle pazar alanları, spor tesisleri, hizmet binalarının çatılarına güneş enerji sistemleri kurulmaya başlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca fabrikaların birçoğunun çatılarının güneş enerji santrali kurulumuna uygun olduğunu belirten Özgen, özel yatırımcıların da güneş enerjisi kurmasını cazip hale getirecek teşvikler sağlanması gerektiğini ekledi.

YENİLENEBİLİR KOOPERATİFLER

Bursa’da rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğine de dikkat çeken Özgen, “Bu kaynakların güvenilir, ekonomik ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılması lazım. Kaynak çeşitliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, atıkların değerlendirilmesi gerekiyor. Çevrenin korunması ve bu amaçların gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan imalat sanayisinin geliştirilmesi için yenilenebilir enerji kooperatiflerini de teşvik edecek politikalar öncelikli olarak ele alınmalıdır” dedi.

 

Haberin Devamı

Tablo 1: Ülkelere Göre Dünyada Güneş Enerji Santrali Kurulu Gücü Listesi

Sıra         Ülke        Güncelleme           Kurulu Güç (MW)

1             Çin          Aralık 2020           254.355

2             Amerika Birleşik Devletleri  Aralık 2020           75.572

3             Japonya Aralık 2020           67.000

4             Almanya Aralık 2020           53.783

5             Hindistan               Aralık 2020           39.211

6             İtalya      Aralık 2020           21.600

7             Avusturalya           Aralık 2020           17.627

8             Vietnam Aralık 2020           16.504

9             Güney Kore           Aralık 2020           14.575

10           İspanya  Aralık 2020           14.089

11           Birleşik Krallık        Aralık 2020           13.563

12           Fransa    Aralık 2020           11.733

13           Hollanda                Aralık 2020           10.213

14           Brezilya  Aralık 2020           7.881

15           Türkiye   Aralık 2020           6.667

 

YARIN: TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE ŞANSLI BİR ÜLKE

 

Yazarın Tüm Yazıları