Yoksa...Köpekler duymayıp uyduruyor mu

Köpeklerle iletişim kurma hayalimizi elimizden almaya kalkan Budapeşte’deki Eötvös Iorand Üniversitesi’nden bilim insanlarına sitemle anonslayayım: Araştırmalarına göre köpekler aslında her söylediğimizi anlamıyormuş.

Haberin Devamı

Yani insanlar gibi kelimeler arasındaki ince farklar onlar için anlam ifade etmiyormuş. Açayım: Köpeklerin bildikleri talimatları ve çok farklı anlamsız kelimeleri dinlediklerinde beyin aktivitelerinin farklı olduğu biliniyordu. Ama devamında beyin aktiviteleri incelenirken öğrendikleri komutlara benzeyen seslere de aynı tepkiyi verdikleri ortaya çıkmış. Yani “Otur” demek yerine “Otar” dediğinizde değişen bir şey olmuyor.

Yoksa...Köpekler duymayıp uyduruyor mu

Ezcümle, işitme kapasiteleri yüksek olan köpekler konuşma seslerini ayırt edebiliyor ama tüm konuşma seslerine gerçekten dikkat etmiyor gibi görünüyorlar. Ve bu halleriyle de bizi üzüyorlar. Umarım zamanla farkları anlarlar da iletişimimiz kuvvetlenir.

PİRELER HAKKINDA KONUŞMALIYIZ

KEDİ-pire ilişkisi aslında bizim düşündüğümüz kadar tek taraflı bir durum değil. Bunu başında anlamak ve duruma el koymak mümkün. Son dönemde ne mutlu ki kedi-köpek sahiplenme konusunda iyi haberler görmeye başladık, yeni başlayanlar için de bir rehber olsun.

Haberin Devamı

Öncelikle, kedinizde pire olduğunu anlamanın belirtileri:

- Sık ve yoğun kaşınma

- Normalden daha fazla kendini temizlemesi ve tüylerinin aşırı dökülmesi

- Huzursuzluk ve sinirlilik

Yoksa...Köpekler duymayıp uyduruyor mu

- Deride kızarıklar

- Kedinin üstünde ya da yattığı yerde gözünüze çarpan karabiber benzeri minik siyah tozlar  (Bunlar pire yumurtası ve dışkılarıdır),

- Evin bazı bölgelerinden uzak durması. Pireler halı, mobilya gibi sıcak noktaları sever ve buralarda rahatça ürer. Kedinizin bunlardan kaçınması bir uyarı olabilir.

TEMİZLİK, TEMİZLİK VE TEMİZLİK

“Bizimkisi ev kedisi, pirelenmemesi gerekiyor” demeyin, hiç sokağa çıkmayan kediler de bunu yaşayabiliyor. Eve kıyafet ve ayakkabılar vasıtasıyla pire taşınabiliyor. Kedinizi korumak için dış parazit damlasını aksatmadan yaptırmanız şart.

Pirelendik, ne yapalım?

İlk hareket veteriner ziyareti. Pire damlası da ilk adım. Veterineriniz aksini söylemezse, 3 ay boyunca ayda bir tekrarlanıyor bu.

Haberin Devamı

İkincisi, düzenli ev temizliği. Her gün ya da gün aşırı evi süpürüp silmeniz, koltuk, yatak gibi kedinin yattığı bölgeyi de düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizlemeniz gerekiyor.

Son adım, pire tarağı edinip, kedinizi huzursuz etmeden, gün içinde birkaç kez tepeden kuyruğa taramak.

KORKMAYIN, SİZE PEK BİR ŞEY OLMUYOR

Evi ilaçlatmak, kediye pire tasması takmak ise vakadan vakaya değişebileceği için uzmanlara danışarak yapılacak hareketler.

Bir not: Kedi pireleri insan derisine ya da saçına yapışamaz. İnsan vücudunun sıcaklığı pireler için uygun değil. Ama ufak ısırıklar olabilir. Yine de olsun, kedilerimiz için buna değer.

TAKİP ÖNERİSİ
LOKİ’NİN MACERALARI

Yoksa...Köpekler duymayıp uyduruyor mu


2012 yılında Kelly Lund ve Loki’nin yolları fırtınada kesişiyor. Ve hayatları değişiyor. Kelly, “Onu hayatıma almaktansa, ben onun hayatına girdim” diyor. Muhteşem doğa maceralarını https://www.instagram.com/loki/ adresinden takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı


OKUR FOTOĞRAFI
MORİ’YLE TANIŞIN

Okurumuz Begüm Ertan, köpeği Hera’nın fotoğrafını, “Bizim canımız. 45 günlükken ailemize katıldı, bu ay 6’ncı yaşına girecek. Çok uysal, dost canlısıdır, ailesini çok sever. Çiçeklere bayılır. Gün içerisinde balkondaki koltuğunda güneşlenmekten hoşlanır. Geldiği günden beri ailemizi onsuz düşünemiyoruz. Bizimle bol mamalı, bol oyuncaklı yılların olsun. İyi ki varsın Hera!” notuyla paylaştı. Sizden de bekliyoruz.

Yoksa...Köpekler duymayıp uyduruyor mu


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları