Oyuncu derken şaka yapmıyoruz

Kedilerin aksine köpekler araştırmacılarla daha barışık sanırım.

Haberin Devamı

Çünkü kedilerin dünyasını anlamak için çabalarımız beklenen hızda sonuç vermiyor. Ama köpeklerle ilgili ne düşünsek hiç mahcup etmiyorlar ve fazlasıyla sevindirici sonucu önümüze seriyorlar.

Uzmanlar şimdi de bazı köpeklerin çocuklardakine benzer mizah anlayışına sahip olduklarına dair kanıtlar sunuyorlar.

Köpek uzmanı ve British Columbia Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren psikoloji profesörü Stanley Coren, konunun 1872’de Charles Darwin’in hayvanlar ve insanların duyguları hakkında kitap yazmasından itibaren konuşulduğunu aktarıyor.

Coren, köpeklerin oyuncu bir karakter sergilediği sırada bu durumun gerçekten güldüğünün işaretçisi olduğunu, insanlardaki oyuncu karakter ve mizah anlayışı arasındaki doğru orantının köpeklerde de gözlemlenebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

MİZAH DUYGULARI VAR

Bazı köpek cinslerinin mizah duygusunun daha gelişkin olduğunun altını çizen Stanley Coren, California Davis Üniversitesi’nde Benjamin Hart ve Lynnette Hart tarafından bir grup uzmanın 56 köpek cinsini bu konuda sıraladığı araştırmayı da paylaşıyor. Atılan topu koşup getirme, frizbi oynama ya da saklambaç gibi oyunlara eşlik edip etmeme gibi oyunculuk özelliklerini araştıran uzmanlar, en oyuncu türleri şöyle bulmuş: İrlanda seteri, İngiliz springer spaniel, Cairn terrier, Airedale terrier, Golden retriever ve Standard poodle. En az oyuncuysa, yani bunu söylemek istemem ama mizah duygusu en az olan cinslerse maalesef şunlar olmuş: Chihuahua, Rottweiler, Bulldogs ve Bloodhound tazılar.

Oyuncu derken şaka yapmıyoruz

Zamanla onların da mizah duygusu gelişecektir. Sözün özü, bilimin ispatına gerek yoktu belki ama “Köpekler insanın en iyi arkadaşıdır” dedikleri şey gerçek oluyor. Peki sizin köpeklerinizin mizah duygusu nasıl, paylaşır mısınız?

OKUMA TAVSİYESİ
BİLGE BİR KİTAPSEVER AMA KEDİ

JAPONYA’nın çok satan yazarlarından Sosuke Natsukawa, ‘Kitapları Kurtaran Kedi’ eseriyle karşımızda. Sıradan bir lise öğrencisiyken, dedesinin ölümünden sonra küçük bir kitabevinin sahibi oluveren Rintaro Natsuki’yle, nereden çıktığı bilinmeyen ama konuşan bir kedinin yol arkadaşlığını anlatan Natsukawa, “acayip kedi”nin hikâyesiyle güzel bir yolculuk vaat ediyor. Bir bakın derim.

Haberin Devamı

KİTAPLARI KURTARAN KEDİ

Turkuvaz Kitap

Yazar: Sosuke Natsukawa

Çeviren: H. Can Erkin

207 sayfa,  20 TL

OKUR FOTOSU
MUHTEŞEM ANNE NAZLI'YLA TANIŞIN

Oyuncu derken şaka yapmıyoruz


OKURUMUZ Nur Zeynep Erdoğan, harika bir fotoğraf göndermiş ve kedilerinin hikâyesini ulaştırmış. Yer vermek istedim. Sizi baş başa bırakıyorum: “Tatlı dostlarımızı gördükçe bizimkileri de göndermek istedim. Bunlar anne ve yavruları. Annenin ismi Nazlı, bebeklerden erkek olan Toprak, dişi olan da Damla. Anneyi soğuk ve aşırı yağmurlu bir günde sokakta gördük. Mama vermek istedik. Baktım uzaktan miyavlıyor ama gelmiyordu, ‘Acaba gözleri mi görmüyor?’ dedim, yanına gittim bir baktım gözleri görmüyormuş. Veterinere götürdük tedavi için ancak çok geç kalınmış. İki hafta orada kaldı, tek gözünün kurtulma ihtimali olduğu için tedavi görmesini önerdiler. Sonrasında bizi aradılar ve kedinin karnının şiştiğini fark ettiklerini, ultrasonla bakınca da karnında yavruları olduğunu, yani hamile olduğunu söylediler. Büyük bir sürpriz oldu. Tedavisi bitip de tek gözü için en azından iyileşme gözlenince veterinerden aldık. Ve bir buçuk hafta sonra doğum yaptı. 8 aylık civarıydı, 2 tane yavrusu oldu. Gözleri görmediği halde onlara çok iyi baktı. Bebekler iki aylık olunca, annenin iltihabı bir türlü geçmeyen gözünü ameliyatla aldılar. Tek gözü için ilerleyen günlerde tekrar ameliyat olacak. Görebilme ihtimali olduğu söylendi, lütfen şans dileyin yavrumuza.” Dualarımız muhteşem anne Nazlı’yla.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları