Sorun fuarda mı bizde mi?

HERHALDE, "Nerede o eski İzmir Fuarı" ile başlayan konuşmalardan artık hepimize gına gelmiştir.

Geçmişe atıfta bulunup bugünü yadsıyoruz. Hep duyarız, "Nerede o eski bayramlar" diye, aslında bayramlar orada eskisi gibi durur ama zaman değişmiştir. Bununla beraber trendler değişmiştir, algımız değişmiştir. Artık siz eski siz değilsinizdir; olgunlaşmışsınızdır ve hayata bakışınız değişmiştir. Bu nedenle artık bayramlar sizin için eski bayramlar değildir, aynı fuarın artık eski fuar olmadığı gibi.

Peki, fuar bu değişime ayak uyduramaz mıydı? Uydurabilirdi tabii ki, ama o zaman da 10 gün gelip amaçsızca dolaşan, eşantiyon toplayan, çimlere serilip evden getirdiği sarmaları, dolmaları yiyen, lunaparkta zaman geçiren, konser dinleyen, kalabalıklara dalıp çocuğunu kaybeden, bulununca teslim alan milyona yakın insanımız için de eski fuar olmayacaktı. Neden mi? Çünkü artık fuar kavramı değişti. Fuar, artık profesyonellerin bir araya geldiği bir yer oldu.

17 Şubat 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne uzanan gelişimine bakıldığı zaman, önce sergi, sonra panayır, daha sonra fuar tanımını almış. 1935’te düzenlenen İzmir 9 Eylül "Panayırı" ise bugünkü fuarın temellerini atmış. Yani, fuarın çıkış noktası, yakıştıramadığımız panayır.

Fuar kavramındaki bu evrensel değişimi göz önünde bulundurmayıp, eskisiyle bugünkünü karşılaştırıp, fuarın artık hiçbir önemi kalmadığını söylemek büyük haksızlık olur. Kafamızdaki bu kavram karmaşasından kurtulup, hostesinden temizlikçisine, yaklaşık 10 bin kişiye, kısa süre için de olsa, iş olanağı sunan, kente ekonomik canlılık getiren İEF’e bir panayır gözüyle bakıp ona göre strateji oluşturursak, belki o "eski fuar" beklentimizin daha iyisini yapabiliriz.

Zaten, İZFAŞ yönetiminde bu yönde bir çaba var. Fuarı bütün kente yaymaya, bu şekliyle bırakıp, daha renklendirmeye çalışıyorlar. Bugün için olabilecek en iyi strateji belki de bu. Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir’de fuar alanı çalışması malum. Bu çalışmalar bittikten sonra, "Fuarlar Kenti İzmir" yakıştırması için çalışabiliriz.

Profesyonellerin buluştuğu fuar mı? Buna en iyi örnek Mermer Fuarı olsa gerek. Mermer Fuarı’nı gezerken, "Dokuz yaşlarında, yeşil gözlü, üzerinde kırmız bir tişört olan bir erkek çocuğu bulunmuştur" anonsu duydunuz mu hiç? Duyamazsınız. O yüzden İEF’i olduğu gibi kabullenmenin zamanıdır.
Yazarın Tüm Yazıları