İrlanda doğumlu ünlü oyun yazarı, eleştirmen Samuel Beckett'in ünlü eseri, "Godot'yu Beklerken"i çoğumuz biliriz.
Fransızca Godot olarak yazan sözcüğü 'Godo' diye okuyoruz. Ve sanırım bu kez Godot gelecek.
Önce, oyunun ana temasını anlatalım: Oyun, eylemsizliklerine yenilmiş insanların, Godot adında ne olduğu bilinmeyen bir kimseyi veya şeyi beklemelerini konu alan absürd tiyatronun en önemli eserlerinden birisidir. Hiç yabancı gelmiyor değil mi? Nereden bakarsanız bakın, bunu İzmir’e uyarladığınızda, oyunun varoluş sancıları çeken ve aynı döngüde sıkışıp kalarak gerçeklikten uzaklaşan kahramanları Vladimir ve Estragon ile izmir için iyi düşünen insanlar bir birleriyle ne kadar örtüşüyor, değil mi?
Ama bu defa Godo gelecek galiba. Gerçekle yakınlaşan İzmirliler sayesinde, bu defa Godo gelecek, öyle ümuyoruz. Geçen ay, iki önemli olaya imza atti İzmir; Akdeniz Ülkeleri ve Kuzey Avrupa Güney Avrupa ve Türkiye toplantıları. Böyle uluslararasi toplantıların İzmir’de olması güzeldi doğrusu.
Bu hafta oldukça hareketli
Bu hfata inanılmaz bir hareket görünüyor İzmir’de. Önce 13 Kasim’da baslayacak olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ESBAS işbirliğiyle düzenlenen, "1. İmir Küresel Havacılık ve Uzay Konferansı" ve 14 Kasım’da da, ilk kez düzenlenen, iki ülkenin başbakanlari ve bakanlarının katılacağı Türk-İtalyan Zirvesi.
Boeing, Skorsky, Lockheed Martin, FTB-Lisi, Fokker Elmo, PFW, Eldor Elektronik gibi sektörde lider firmaların üst düzey yöneticilerin katılacağı toplantı, havacılık ve uzay alanındaki şirketlerin yüzünü İzmir’e çevirmek açısından oldukça iyi bir fırsat. ESBAS’ta zaten çalışan havacaılık şirketleri iyi bir referans oluştruacaktır yatırımlar için.
Gelelim Türk-Italyan Zirvesi’ne. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile iki ülkeden 12 bakanın katılmasi bekleniyor. İzmir’de zaten var olan İtalyan sermayesi, bu ülke yatırımcılarının gözünde kenti daha cazip hale getirecektir. Buna bir de, İtalyan Ticaret Odası’nın 20 Kasım’da getireceği 72 İtalyan firmasının temsilcisi de eklenince, yatırımcının kafasında İzmir pekişecektir. Global kriz yüzünden, bir yatırımın gerçekleşme ihtimali zayıf. Ama bir gerçek var ki, o da bu yolla bir İzmir kavramı yaratılabileceği.