Paylaş
Yüzdeki hacmin azalması ve yer çekiminin etkisiyle oluşan sarkmalar, kırışıklıklar için en etkili yöntem olarak akla ilk önce ‘estetik uygulamalar’ geliyor. Son zamanlarda geliştirilen ‘iple yüz asma’ tekniğiyle cerrahi müdahale olmadan iyi sonuçlara ulaşılabiliyor.
İşte bu nedenle, son zamanların bu popüler uygulamasının her yönünü Dr. Jale Şenyurt’a sordum.
* * *
Öncelikle uygulama için herhangi bir yaş sınırı yok. Ancak yine de çok genç yaşlarda yapılması tavsiye edilmiyor. Yaşlanmanın öncü belirtileri olan sarkma, torbalanma ve kırışıkları düzeltmek için kullanılıyor. Düzeltilmek istenen bölge belirledikten sonra hedef bölgeyi uygun açı ile çekip germek üzere cilt altından ip ilerletiliyor. İp hedef bölgeye ulaşınca diğer uçtan çekilerek istenen gerginlik ve düzelme sağlanıyor. Uygulama yapılan yerde istenen görünümü elde etmek için birden fazla ip değişik açılardan yerleştirilebiliyor.İşlem süresi çalışılan sahanın büyüklüğüne göre değişmekle beraber genellikle yarım saatten az bir sürede işlem tamamlanıyor.
* * *
Özel olarak üretilen ameliyathane ipleri kullanıldığı için vücut için herhangi bir zararı yok. Kullanılan ipler cilt altında kalır ve dışarıdan görülmezler.İpler yerleştirildikten sonra kolajen elastenler iplerin üzerini sarıyor ve lifting etkisiyle yüzü yukarı kaldırıyor. Yani ipleri yerleştirdikten sonra gerisini vücut kendisi hallediyor. Bu da biraz zaman aldığı için tam etki görmek 15 gün ila 3 ay arasında değişebiliyor. Kişiden kişiye değişse de ortalama olarak 2 yıl kadar kalıcı.
* * *
İplerin yüzünüzün içinde kopması gibi bir durum da pek mümkün değil. 15-20 kg’a kadar dayanıklı ipler kullanılıyor. Yine de uygulama sonrası yüze darbe almamaya dikkat etmekte fayda var. Tedavinin bir diğer avantajı da işlem sonrası komplikasyonların neredeyse olmaması. Lokal anestezi kullanıldığı için narkozun yan etkileri de yok. Bazı hastalarda birkaç gün süren hafif morluk ya da şişlikler görülebilir. Onun haricinde uygulama sonrası hasta direk günlük hayatına dönebiliyor. Yüzde herhangi bir iz ya da delik kalması da söz konusu değil. İşlemin rahatlığı ve komplikasyonların en az derece olması iple yüz germe yöntemini biraz daha üst sıralara taşıyor.
ÖĞRENMEDEN GEÇMEYİN SINAV VAR DEDİLER GELDİK!
‘Büyük’ sınava az kaldı. Çocuklardan çok aileler stresli. Bu heyecanın önüne geçilemiyor ama stresin çocuğunuzu etkilemesine izin vermeyin.
Peki bu hafta neler yapmalı, nasıl geçirmeli?
Öncelikle çocuğunuza güvenin. Evet, bu sınav hayatını etkileyecek ama her şey buna bağlı değil. Başarısız da olsa yanınızda olduğunuzu hissettirin. Aileler çocuklarından çok fazla beklentiye girdiklerinde çocuklar da daha fazla strese giriyor. Siz sakin olmazsanız çocuğunuz da olamaz. Önce kendinizi sakinleştirin. Bu hafta biraz daha dinlenme haftası. Son saate kadar çalışmak daha faydalı gibi gözükse de öğrenciye katacağı pek bir şey yok. Ek olarak her konuyu iyice anladığına emin olmaya çalışan öğrenciyi iyice strese sokacaktır. Şimdiye kadar yoğun tempoda çalışan çocukların biraz dinlenmesine izin verin. Mümkünse beraber egzersiz yapın. Egzersizler vücuttaki kan akışını arttırır ve endorfin salgılatır. Bu da stresin azalmasındaki en büyük yardımcıdır.
Son olarak özellikle bu hafta uyku düzeninizi bozmayın. Her günü iyi ve dengeli bir beslenmeyle sabitleyin. Hafif ve vücut dengenizi bozmayacak sağlıklı besinleri tercih edin. Herhangi bir mide sorunu ya da vücuttaki kırgınlık sınavda rahatsız edici olabilir. Sınav sabahı yumurta, peynir, domates, kepek ekmeği, taze meyve suyu ve yeşillikle yapılan bir kahvaltı kan şekerinin sınav boyunca dengede durmasını sağlar.
Paylaş