Paylaş
Lazer teknolojisi göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılıyor. Farklı göz hastalıkları için farklı lazer teknolojileri uygulanıyor. Halk arasında sıklıkla “lazerle gözlükten kurtulma” ameliyatı veya “göz çizdirme” olarak bilinen operasyonlar “excimer lazer” kullanılarak yapılan tedaviler. Excimer lazer ile miyop, hipermetrop veya astigmat tedavisi yapılabiliyor. Lasik, excimer lazer kullanılarak yapılan lazerle gözlük ve kontakt lenslerden kurtulma operasyonları arasında en sık uygulanan ve en konforlu tedavi olma özelliğini taşıyor. Lasik operasyonunun popülerliğinin nedeni ise tamamen ağrısız bir operasyon olması ve hızlı sonucu vermesi. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda lazer operasyonları, Ankara Liv Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Şalvarlı’ya sorduk.
Gözün kırma kusurları nelerdir?
Gözün kırma kusurları miyop, hipermetrop ve astigmattır. Göze gelen görüntü, görme merkezinin önünde odaklanıyorsa miyop, gerisinde odaklanıyorsa hipermetrop, retinanın önünde veya arkasında farklı düzlemlerde odaklanıyor ise astigmat denir. Kornea ve lensin yapısal bozuklukları, kırıcılık güçlerinin yetersizlikleri veya fazlalıkları kırma kusurlarına neden olur.
Peki Kırma kusurlarının tedavi yöntemleri nelerdir?
Kornea ve lens gibi kırıcı ortamlara yapılacak çeşitli müdahalelerle kırma kusurlarını düzeltebiliriz. En sık kullanılan yöntem excimer lazer olup farklı yöntemlerin kendine özgü üstünlükleri ve zaafları vardır. Ancak refraktif suit ile hayat bulan Optilasik bugüne kadar bilinen excimer lazer yöntemlerine daha ileri bir boyut getiriyor.
Optilasik nedir?
Optilasik, korneanın doğal anatomik şekline sadık kanarak tedavi yapan böylece lazere bağlı gelişen istenmeyen kamaşma ve yansıma oluşumuna engel olan eximer lazer teknolojisidir. Optimize wave front ve dört farklı kişiye özel tedavi seçeneği sunarak çağın ötesinde bir teknoloji kullanmamızı ve mükemmel sonuca ulaşmamızı sağlar.
Optilasikte excimer lazere uygunluk nasıl belirlenir?
Lazer tedavisinde en önemli aşamalardan biri kuşkusuz ilk muayenedir. Bu muayene ne kadar ayrıntılı ve doğruysa, ameliyat sonrası alacağınız sonuç o kadar başarılı olur.
Kullanılan cihazlar tedavinin etkinliğini nasıl etkiler?
İkinci önemli nokta tetkik cihazları ve ameliyatı gerçekleştirdiğimiz femtosaniye lazer ve excimer lazer cihazlarının ileri teknolojiye sahip olmasıdır. Optilasikte tetkik ve lazer cihazları birbiriyle bağlantılı olup, aralarında kesintisiz ve insan faktöründen bağımsız veri aktarımı imkanı vardır. Bu teknoloji doktor veya teknisyene bağlı hatalı veri girme ihtimalini ortadan kaldırır.
Kullanılan lazer cihazlarının hızı sonucu etkiler mi?
Hız da operasyonun başarısında kritik rol oynar. Operasyon esnasında “stromal yatak” dediğimiz dokunun kurumaması gerekir. Excimer lazer cihazı ne kadar hızlı ise kuruma ihtimali ortadan kalkar ve sonuç sapması en aza iner.
Kişiye özel lazer (wave front) nedir?
Görme kompleks bir olaydır. Excimer lazerde günümüzde sadece kırma kusurları değil gözdeki yansımalar da tedavi edilmektedir. Wave front gözdeki optik aberasyonları ölçen, matematiksel olarak hesaplayıp, bu bilgileri lazer sistemine aktaran ve kişiye özel tedavi olanağı sağlayan teknolojidir.
Gerçek anlamda kişiye özel tedavi ne demektir?
Günümüzde pek çok cihazda kişiye özel lazer imkanı var olsa da, maalesef tek tip wave front nedeniyle her hastaya benzer tedavi uygulanmaktadır. Oysa optilasik ile kişinin göz yapısına göre kişiye özel tedavi seçenekler kullanarak maksimum sonuç alınabilir.
OPTILASIK in avantajlarından bahsedermisiniz?
Refraktif suit ile tüm verilerin anında tüm sisteme iletilebilmesi insana bağlı hatalı veri girme ihtimalini ortadan kaldırır. Hızlı ve kişiye özel flep oluşturulur. Excimer lazerin hızı sayesinde operasyon yapılan alanda kuruma olmaz. Korneanın doğal anatomik şeklini korur ve istenmeyen yansıma, kamaşmaları önler.
OP. DR. SİBEL ŞALVARLI KİMDİR?
1970’te Gölcük’te doğdu. 1993’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Göz Kliniği’nde ihtisas yaptı. 1999’dan itibaren çeşitli hastanelerde refraktif cerrahi alanında çalıştı. 2015 itibariyle LİV Hospital Ankara Göz Kliniği’nde çalışmaya başladı. 15 yıllık göz hekimliği tecrübesi ve binlerce başarılı ameliyatı var.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Önümüzdeki hafta konumuz yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığa katkıları olacak. Birçok hastalığın temelinde, düzensiz ve yetersiz beslenme yatıyor.Gıdaların gerektiği miktarda ve ihtiyaç duyulan zamanlarda alınmaması, ayrıca bunan sürekli hale gelmesi sağlığımızı bozuyor. Önümüzdeki hafta, ‘Nasıl beslenmeliyiz?’ sorusunu Diyetisyen Derya Şahin’e soracağız. Merak ettiklerinizi hafta boyunca skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.
Paylaş