Genetik faktörlerin yanına eklendi

Estetik Cerrah Op.Dr. Bülent Cihantimur, son yıllarda saç dökülmesine sebep olan genetik faktörlerin yanına bir de sağlıksız beslenme koşullarının eklendiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz, saç dökülmesi ve saç ekimi. Saç dökülmelerine karşı en etkili yöntem saç ekimi olarak bilinirken, bu alanda da tıpta her gün yeni ilerlemeler kaydediliyor. Bunlardan biri de organik saç ekimi yöntemi. Bu önemli konuyu hafta boyunca sizden gelen sorular doğrultusunda ‘organik saç ekimi’ yöntemini geliştiren Estetik Cerrah Op.Dr. Bülent Cihantimur’la konuştuk.

Öncelikle saç neden dökülüyor?
Saçın dökülme sebeplerini incelediğimizde, aslında hemen hemen her hastalığın çıkmasına ya da tetiklenmesine neden olan, stres, sağlıksız beslenme, hava kirliliği ve genetik altyapıyı gözlemleyebiliriz. Son yıllarda artmasının altında ise bu etkileri artık daha fazla yaşıyor olmamız yatıyor. Sağlıksız beslenmenin ilk belirtileri saç ve tırnaklarda ortaya çıkar. Genetik sebeplerin yanı sıra sağlıksız beslenme dökülme sorunlarına neden oluyor.

Haberin Devamı

Peki saç ekimi nasıl yapılıyor?
Saç ekiminde donör (verici) alandan yani kellik sorunu yaşayan hastanın kafasında genellikle ense bölgesinde bulunan alandan saç kökleri alınır ve olmayan alana transfer edilir. Transfer öncesi, saçtan yoksun alana kimyasal enjekte edilerek gözeneklerin açılması sağlanır. ‘Organik saç ekimi’ yönteminde ise ekim yapılmadan önce kel alanın canlandırılması üzerinde duruluyor.

Bahsettiğiniz kel alanın canlanması nasıl olmaktadır?
Kök hücre etkili, yapıcı ve canlandırıcı etkiye sahip. Bedendeki en makul kök hücre yağ dokusunda bulunuyor. O sebeple öncelikle hastanın genellikle karın bölgesinden bir miktar yağ alıyoruz. Yağın bir kısmını kök hücreden zengin konsantre hale getirip, ekim bölgesine enjekte ediyoruz. Bu işlemi tarlayı canlandırmak için yapılan gübrelemeye benzetebiliriz. ‘Organik saç ekimi’nde önçelikle alt yapının güçlendirilmesi hedef alınıyor. Ayrıca organik saç ekiminde, klasik ekimdeki kimyasallar kullanılmıyor.

Kimyasalların zararı var mı?
Elbette var. Elinizle dokunduğunuzda kel alan sert ve kemiğe oturmuştur, saçları besleyecek damarlar büzüşmüş ve transfer görevini yitirmiştir. Bu alana kimyasal enjekte edince, alan tamamen kurur. Organik saç ekiminde kullanılan enjeksiyonile ekilen saçların tamamına yakınının tutunması sağlanıyor.

Haberin Devamı

Peki, kellik sorunu yaşamayan, fakat aşırı derecede saç dökülmesi olan hastalara neler yapıyorsunuz?
Saç dökülmesi için, ekim yapmadan sadece yine aynı enjeksiyonu hastamıza uyguluyoruz. Hastanın bölgesel yağlanma olan alanından bir parça yağı alıyor, kök hücreden zengin hale getirdiğimiz kısmıyla birleştiriyor ve kafasına enjekte ediyoruz. Sonuçlar son derece etkili. Kökleri canlandırıyor, saç dökülmesinin önüne geçiyor ve saçlara bir dolgunluk sağlıyor.

İşlem sonrasından biraz bahsedebilir misiniz?
Organik saç ekimi süreci hastanın saç yoksunluğuna göre değişkenlik gösterir. Ekim yapıldıktan ortalama 3-4 ay içinde yeni saçlar çıkmaya başlar ve çıkan saçlar 6’ncı aydan sonra şekil almaya başlar.

Haberin Devamı

OP. DR. BÜLENT CİHANTİMUR KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nin ardından, 1999’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Dalı’nda ihtisasını tamamlayan Op. Dr. Bülent Cihantimur, bir süre İngiltere St. Lawrance Hospital’da çalıştıktan sonra, Estetik International’ı kurdu. İlk olarak Bursa’da açılan ve bugün İstanbul ve Ankara’da şubeleri bulunan Estetik International Sağlık Gurubunun halen genel koordinatörlüğünü yapmaktadır. Tetik Parmağın Ameliyatsız Tedavisi, İple Örümcek Ağı Estetiği, Cihantimur Yağ Transferi, İple Kepçe Kulak Estetiği, Genital Gençleştirme ve Basit Burun Estetiği gibi kendi geliştirdiği tekniklerle, pek çok akademik makaleye konu olmuştur. Tekniklerin çoğu uluslararası kongrelerde sunulmuş ve tıp makalelerinde referans olarak gösterilmiştir. 2014 senesinde Türkiye’de yılın “Tıp Adamı” ve estetik cerrahiye olağanüstü katkılar yapan kişilere verilen dünya çapındaki organizasyonda“ Golden Bistoury”-“Altın Bistüri” ödülüne layık görülmüş ve ayrıca ‘Dünyanın En İyi 50 Plastik Cerrahı’ arasına girmiştir.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Sevgili okurlar önümüzdeki hafta konumuz, Aort Avevrizmalarının Tedavisinde Açık Cerrahiye Alternatif Yöntem - Endovasküler Stent Greftler. Aortanın bulunduğu bölgedeki çapının 1.5 katı ve üzerine çıkmasına balonlaşma ya da anevrizma denilmektedir. Aort anevrizmaları için, günümüzde üç temel tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi,açık cerrahi ve endovaskuler tedavi. Yeni bir yöntem olan ve açık cerrahiye göre riski çok az olan bu endovaskuler tedavi yöntemini, Ankara Bayındır Hastanesi Direktörü, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yaman Zorlutuna ile konuşacağız. Sizler de hafta boyunca sormak istediğiniz soruları skalyoncu@hotmail.com adresinden iletebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları