Paylaş
Hürriyet İnsan Kaynakları ve Yeni Ekonomi gazetesinde habere konu olan AirTies firmasının ürünlerini kablosuz ağ bağlantısıyla internete bağlananlar iyi bilir. Ben önde gelen bütün teknoloji mağazalarında ürünlerini gördüğüm bu firmayı yabancı sanıyordum, meğer Türk’müş. ABD’den Türkiye’ye dönüş yapan mühendisler kurmuşlar.
Haberin bana en ilginç gelen yönü AirTies firmasının robotları için Urla’da villalar kiralamasıydı. Hiç insan yaşamayan bu villalarda sadece robotlar oturuyordu. Uzaktan kumanda ile kendilerine verilen görevleri odalar arasında dolaşarak yerine getiren robotlar, gerektiğinde asansöre binerek üst kata çıkıyordu. Robotlar dolaşırken firma geliştirdiği yazılımların testlerini yapıyor örneğin alt kattan, üst kata çıkıldığında hatlarda kopukluk olup olmadığını kontrol ediyordu.
MÜHENDİSLER GİTMEYİNCE ŞİRKET İZMİR’E GELMİŞ
AirTies yöneticileri merkez İstanbul’da olmasına rağmen robotları için neden Urla’da çeşitli villalar kiraladıklarını öncelikle İzmir’de maliyetlerin daha düşük olmasına bağlamış. Ama daha da önemlisi şirketin büyük ihtiyaç duyduğu yazılım mühendislerinin artık İstanbul’da yaşamak istememesi. Yeni işe alacağı mühendisleri İstanbul’da çalışmaya ikna edemeyen firma, çareyi onların ayağına gitmekte bulmuş. İstanbul’da 130 kişinin çalıştığı AR-GE merkezine ek olarak İYTE Teknokent’te yeni bir merkez açmış. İzmir’de ilk aşamada 36 mühendis çalışacakmış.
Bütün bu gelişmeler İzmir’in bir büyük hayalinin teknoloji ve AR-GE kenti olma hedeflerinin gerçekleşmeye başladığını gösteriyor. İstanbul’un kalabalığına tahammül edemeyen, şortlarıyla, jeanleriyle istediklerinde 10 dakikada ulaşabilecekleri sahilleriyle İzmir’in rahat ortamında daha üretken olabilen araştırma ve geliştirme mühendisleri, artık İzmir’i keşfetti. Teknoloji Kampusü’nde AirTies gibi firmaların sayılarının katlanarak artacağından, İzmir’in yakın bir gelecekte eğitim ve kültürde son derece donanımlı yeni ve genç bir nüfus kazanacağından kimsenin şüphesi olmasın.
Paylaş