Üniversitede geleceğe yolculuk

ÜNİVERSİTE sınavlarına giren öğrenciler bugünlerde üniversite ve bölüm tercihlerini yaparak gelecekteki hayatlarını belirleyecek kararlarını vermeye çalışıyor. İzmir’de 6’sı devlet 2’si vakıf olmak üzere 8 üniversite var. Ege, Dokuzeylül, Yüksek Teknoloji, Katip Çelebi, Bakırçay, Demokrasi gibi devlet üniversiteleri ile 2 vakıf üniversitesi Yaşar ve Ekonomi var. Ayrıca THK’ya bağlı Hava Ulaştırma Fakültesi bulunuyor.

Haberin Devamı


Bu yıl üniversitelere 1 milyon 32 bin öğrenci alınacak. İzmir’de üniversitelerde yaklaşık 200 bin öğrenci okuyor. Sadece Ege Üniversitesi’ne geçen yıl yaklaşık 12 bin öğrenci kayıt oldu. Dokuzeylül’e de yaklaşık o kadar. Toplamda önümüzdeki ders yılında İzmir üniversitelerine yaklaşık 30 bin yeni öğrencinin kayıt olacağını tahmin edebiliriz.


YARINLARI PARLAK BÖLÜMLER
Geçen hafta öğrencilere yardımcı olması amacıyla Hürriyet’le birlikte verilen meslek tercih rehberinde ilginç bilgiler vardı. Örneğin, gelecek 10 yılda dünyada en çok kazandıracak 10 bölüm; hemşirelik, biomedikal mühendisliği, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, bilgisayar bilimleri, fizik, işletme yönetimi, finans, yönetim bilgi sistemi, aktueryal matematik şeklinde veriliyordu.
Bunun yanında her ülkenin kendi ihtiyaçlarına göre yükselen sektörler ve meslek grupları da var. Örneğin, İzmir’de tarım ve tarıma dayalı sanayi yükselen bir değer. Nitekim Yaşar Üniversitesi bu sektörün çok önemli bir açığını kapatmak için Tarım Teknolojisi Fakültesi açacağını duyurdu. Tarım ve gıda teknolojilerinde dünyanın önemli bilim kuruluşlarından Hollanda’dan Wageningen Üniversitesi işbirliğiyle bu fakülte eğitim verecek.

Haberin Devamı


HAVACILIK SEKTÖRÜNE DİKKAT
Türkiye için dikkatimi çeken bir diğer sektör ise hava ulaşımı. Geçen haftalarda yoğun talep nedeniyle THY’de kaptan pilot maaşlarının aylık 50 bin liraya kadar çıktığı haberleri basında yer aldı. Sadece pilot değil, kabin memurundan, teknik elemandan, yer ve kargo hizmetlerine kadar her alanda havacılık sektöründe büyük iş fırsatları var. Sadece İstanbul’da, yeni hava limanında 225 bin kişinin çalışacağını düşünecek olursak, olayın büyüklüğü daha iyi anlaşılır.
Geçen yıl dünyada havayoluyla taşınan yolcu sayısı yüzde 7 artarken, Türkiye’de dünya ortalamasının çok üzerinde yüzde 14 artmış. Bunda en büyük etken ülkenin dört bir yanına yeni hava limanlarının yapılması. Ve tabii ki, karayoluyla rekabet edebilen uçak bilet fiyatları. Örneğin, bayram tatilleri gibi özel dönemler hariç iki kişinin uçakla İzmir – İstanbul yolculuğu çoğu zaman otomobille seyahatten daha ucuza geliyor. Türkiye’nin giderek dünyanın en önemli yolcu ve kargo trafik merkezlerinden biri olduğunu düşünürsek, geleceğin sektörleri arasında havacılığı da gösterebiliriz.
Bunlar sadece birkaç örnek... Her sektörün kendine göre artıları ve eksileri olacaktır. Öğrencilerin hızla değişen dünyada yarının yükselen değerlerine göre karar vermeleri gelecekte başarı şanslarını artıracaktır. Bütün öğrencilere bu zor kararlarında başarılar dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları