Paylaş
NAVLUNDAN AL HABERİ
Konuşmalarda daha önce bilmediğim bazı konular dikkatimi çekti. Örneğin, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi navlun fiyatlarına bakarak dünyada enflasyonun geleceğini okumanın mümkün olduğunu anlattı. Eskinazi’nin IMF raporuna dayanarak verdiği bilgiye göre son 30 yılda navlun maliyetleri iki katına çıktığında dünyada enflasyon yaklaşık yüzde 0.7 artmış. Navlun fiyatlarının zirve yapmasından yaklaşık bir yıl sonra enflasyon en yüksek seviyeye ulaşıyor ve bu durum yaklaşık 1.5 yıl sürüyor.
Jak Eskinazi konteyner navlun fiyatlarının şu an 2020 yılı seviyelerine düştüğünü, bunun dünya enflasyonu için iyi bir haber olduğunu söylüyor. Ama Türkiye’de enflasyonun dünya ortalamasının 10 kat üzerinde olduğunu da hatırlatıyor. Halen yüzde 85 olan Türkiye’deki enflasyonu IMF’nin 2023 için yüzde 51.2 olarak tahmin ettiğine dikkat çekip, “Gelişmiş ülkelerde enflasyon yıllık yüzde 5’i aştığında onu tekrar yüzde 2’ye getirmek için 10 yıl gerekiyor” bilgisini veriyor.
GENÇLER HESAP SORUYOR
“Dünya nüfusunun yüzde 15’i, yani 1.2 milyar insan 15-29 yaş arasında. Önümüzdeki dönemde hem iş hayatında, hem sosyal, hem de kültürel yapımızda yaşanacak değişimlere gençlerimizin taleplerinin yön vereceğini gösteriyor” diyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in gençlik üzerine değerlendirmeleri önemliydi. Gençlerin dünyanın geleceğiyle ilgili endişeleri olduğunu söyleyen Özgener, “Gençler, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile ilgili verilen sözlerin uygulanmasını talep ediyor. Bu konuda sadece devletleri değil, bankaları ve şirketleri de sorumlu tutuyor ve yeşil dönüşüm için hesap verilebilirlik ilkesinin uygulanmasını bekliyor. Ekonominin işleyişi ve tüketim konusunda sorumlu davranmayan üreticilerin kanunlarla cezalandırılması gençlerimizin beklediği somut adımlardan bazıları” diyor.
KRİTİK EŞİĞE 10 YIL KALDI
TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nurşen Numanoğlu’nun küresel ısınmada kritik eşiğe gelmede Akdeniz ülkelerinin sadece 10 yılı kaldığı şeklinde verdiği bilgi de çok çarpıcıydı. Numanoğlu iş dünyasına bu konuya sadece sınırda karbon ayak izi uygulamalarıyla Avrupa Birliği’ne ihracatın maliyeti artacak şeklinde değil, bu büyük tehlikeden ilk etkilenecek ülkeler arasında olduğumuzu düşünerek bakmalarını öneriyordu.
ÜÇ KUTUPLU DÜNYA
Forum İstanbul Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar’ın, “Şu anda önemli bir dönüşüm yaşıyoruz ve üç kutuplu bir dünyaya doğru gidiyoruz. Bunlardan biri Amerika önderliğindeki Batı dünyası, biri Çin’in önderliğindeki Asya-Pasifik tarafı, biri de bağımsızlar Hindistan’ın dahil olduğu 26 ülke” şeklindeki sözleri de dikkat çekiciydi.
Görüldüğü gibi buraya çok az bir bölümünü alabildiğimiz konuşmalarda geleceği okumaya yardımcı olacak pek çok bilgi ve mesaj vardı.
Paylaş