Efes’te Macar Dansı

Haberin Devamı

HALKIN “Demokrasiden başka rejimi, kimse aklının ucundan bile geçirmesin” mesajını verdiği seçim sonuçları, Baba’nın tabutunun üzerinde şapkasıyla sonsuzluğa uğurlanması, hayli tartışmalı geçeceği anlaşılan koalisyon görüşmeleri derken, siyasetin esir aldığı günlerimiz akıp gidiyor.
Ama bu renkli karmaşa arasında bize insan olduğumuzu hatırlatan güzel şeyler de oluyor. Karşıyaka’nın şampiyonluğu, Göztepe’nin 90’ıncı yıl kutlamaları, adeta müzik kenti haline gelen İzmir’de konserler ve festivaller dolu dolu günler yaşamımıza renk katıyor.
Bu örnekleri artırmak mümkün.
Her yerde karşısına yasaklar çıkan Gurup Yorum, son yılların en coşkulu konserlerinden birini özgürlüklerinden vazgeçmeye hiç niyeti olmayan on binlerce İzmirli’nin katılımıyla Gündoğdu Meydanı’nda verdi. Sayıları 10’a ulaşan üniversitelerde okuyan 150 binden fazla gencin enerjisiyle giderek daha gençleşen İzmir, yıl sonu eğlenceleriyle de hareketli günler yaşıyor.

Haberin Devamı


EFSANELER FESTİVALDE

Ama bütün bunların arasında dünyanın en ünlü sanatçılarının kariyerlerinde önemli bir yer tutan 29. Uluslararası İzmir Festivali ayrı bir yer tutuyor. Festival, önümüzdeki günlerde Castro’nun Küba’sının ünlü müzik topluluğu, çalmaya başladığı anda herkesi dans ettiren, filmlere konu olan Bueno Vista Social Club’u ağırlayacak. Klasik müzikte ise, bugüne kadar ise birbirinden efsane isimler İKSEV’in konuğu idi.
Bunlardan biri dünyanın en iyi kemancısı unvanını alan Itzhak Perlman’dı. Ahmed Adnan Saygun’da tekerlekli sandalyesiyle sahneye girdiği andan itibaren sihirli parmaklarıyla izleyicileri fethetti konser sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı.
Yine geçtiğimiz günlerde Efes’te Celcus Kütüphanesi’nin baş döndürücü akşam atmosferinde Franz List Oda Orkestrası’nın birbirinden usta kemancılarının ve Arkas Trio’nun muhteşem bir konseri vardı. Hele kapanış parçaları Macar Rapsodisi’nde kemanların tellerinin üzerinde uçan parmaklarıyla adeta ilahlaşan sanatçılar ister istemez insana şunları düşündürttü:
“Bu kadar güzel eserler yaratabilen insanoğlu nasıl bu kadar açgözlü olup kavga yapmadan, savaşmadan yaşamayı bir türlü öğrenemiyor. İnsanoğlu paylaşmayı bir öğrense dünya çok daha güzel olacak, ama galiba o günler daha çok uzakta.”

Yazarın Tüm Yazıları