Paylaş
Tercihte neye dikkat etmeli? Ben de üç yıldır bu zamanlarda tercih yapacak adaylara çeşitli önerilerde bulunuyorum. Dikkate alacağınızı umuyorum.
İlk olarak, yapacağınız tercih nihayi bir tercih değil. Rahat olun! Hata yapılacak bir durum yok. Daha evvelki kuşaklarda belki girdiğiniz üniversite hayatınızın sonuna kadar yapacağınız işi belirliyordu. Artık böyle bir durum yok. Meslekler hızla değişiyor. O nedenle sizin kuşak en az üç meslek değiştirecek. Sizin de kendinize dair fikirleriniz, beklenti ve hayalleriniz değişecek. Bakın ben eğitimci olarak başladım. Bankacılık yaptım ardından akademiye döndüm. O nedenle vereceğiniz kararın nihayi bir karar olmadığını bilerek rahat olun. Kariyerinize dair daha pek çok tercih yapma fırsatınız olacak. Üniversite tercihi o kararlardan ilki ve muhtemelen en önemlisi değil.
Taban puanları ve sıralamalara değil, kendi hayallerinize kulak verin! Sıralamalar başkalarının tercihlerinin ortalamasına göre ortaya çıkıyor. Çok talep gören okul ve bölümler doğal olarak listelerde yukarı çıkıyor. Bu önemli ama bu tek bir kriter olmamalı. Size tavsiyem kendi sesinize kulak verin. Hayalleriniz nedir? Tutkunuz nedir? Çünkü bu devirde, sradan bir tıp doktoru olacağınıza mesleğine tutkuyla bağlı bir hemşire olmak hem sizi daha çok mutlu edecek hem de size daha iyi bir maddi gelecek sunacak. Şu basit soruyu kendinize sormanızı isterim: Yaparken zamanı ve mekânı unuttuğunuz uğraş nedir? Bir alanda başarılı olmanın sırrı bu soruda yatıyor. Tutkunuz neyse onun peşine gidin, hayallerinizi hiçe saymayın. Unutmayın bu tercihi siz kendiniz için yapıyorsunuz, başkaları için değil.
Bölüm değil üniversite seçin! Bölüm elbette önemli ama bölümden daha önemli olan şey hangi ortamda eğitiminize devam edeceğiniz. Yukarıda ifade ettiğim gibi mesleğe bağlı tercihler giderek daha kısa ömürlü artık. Şu an size tercih olarak sunulan pek çok meslek siz iş hayatına başladığınızda olmayacak ve şu an size tercih olarak sunulmayan pek çok meslek iş piyasasında sizi bekliyor olacak. Dilerseniz bir İnsan Kaynakları sayfalarını dolaşın. Oradaki iş ilanlarının pekçoğu herhangi bir bölüme ait olmayan ilanlar. O nedenle başta tıp, hukuk, psikoloji gibi profesyonel meslek alanları dışında spesifik meslek odaklı bölüm tercihleri yerine akademik ortamına güvendiğiniz ve size iyi bir sosyal network sunan bir üniversite tercih ediniz. Sıradan bir üniversitenin iyi bir bölümündense, iyi bir üniversitenin sıradan bir bölümünü tercih edin.
Global düşünün! Türkiye gibi jeopolitik konumu gereği dünya ile entegre bir ülkede sizin için en büyük fırsat global bir üniversite eğitimi almak olacak. Bunun artık pek çok yolu var. Erasmus programları var, yurtdışında yaz okulları var. Üniversitelerin yurtdışı kampüsleri ve öğrenci değişim programları var. Tercih yaptığınız üniversitenin bu seçenekleri size sunup sunmadığına bakmanızda yarar var. Dört yılı bir kampüste geçirmek bizim zamanımızda kaçınılmazdı, sizin önünüzde başka fırsatlar olacak. Kullanın.
Söylediklerimi harfiyen kaale almanızı beklemiyorum, ama her sene bu dönem bana üniversite için fikir soran adaylarla paylaştıklarımı size de anlatmak istedim. İlginiz için teşekkür ederim.
Paylaş