Paylaş
Bodrum, Alaçatı, Çeşme, Datça, Kaş... Hiçbiri gündemde değilken İstanbulluların akın ettiği, ünlülerin mekan tuttuğu Erdek yıllardır o eski ihtişamlı günlerinden çok uzaktaydı.
Marmara Denizi’ne adeta gözcülük yapan Kapıdağ Yarımadası’nın eteklerinde uzanan o eskinin ihtişamlı, ünlü sahil kenti bugünlerde tekrar kıpır kıpır. Bunun en büyük nedeni Yeni İstanbul-İzmir Otobanı sayesinde Erdek’in Bursa ve İstanbul’a uzaklığının önemli ölçüde kısalması. Erdek artık İstanbul’a 2.5 saat, Bursa’ya ise sadece 1 saatlik mesafede... Erdek’e bu iki büyük kentten özellikle son iki yıldır akın var dersek yanlış olmaz. Erdek özellikle pandemi yasaklarının ardından kısa sürede ulaşılabilecek güvenli bir liman olarak görülüyor.
OKSİJEN DEPOSU
Alp Dağları, Kaz Dağları gibi Kapıdağ Yarımadası da kalın yapraklı orman bitkilerinin bir arada olduğu bir doğa özelliğine sahip. Bu yüzden Erdek için de oksijen deposu tanımını kullanabiliriz. Şehir boyunca uzanan plajları, bu plajlara paralel denize sıfır otelleri, restoranları, tarihi çınar ağaçları, zeytinlikleri, düşük tuz oranı ve berrak denizi ile Erdek misafirlerini cezbediyor.
Kapıdağ yarımadası boyunca uzanan Ocaklar, Narlı, Turhanlar, İlhanlar gibi alternatif yerleşim yerleri ve bakir koylar ise Ege ve Akdeniz’deymişcesine gezenleri şaşırtmayı sürdürüyor.
OTELLER DOLDU
Bayramda büyük şehirlerden gelenlerle birlikte toplam 10 bin yatak kapasitesi bulunan otellerde doluluk oranı yüzde 85’e ulaştı. İlgi gecelik fiyatların da artmasına neden oldu. Bir ara gecelik 100 TL’ye kadar gerileyen fiyatlar şimdilerde yarım pansiyon 200-300 TL arasında.
MEZELERDEN PİDELERE LEZZETLER
Erdek’te Taş, Kıraça, Yeşilim, Prestij, Riva, Lalezar gibi önemli restoranlar var. Bu restoranlarda kişi başı içki dahil 175-250 TL arası ödemek mümkün. Mezeler ise 20-35 TL aralığında değişiyor. Özellikle mezelerin lezzetini deneyimlemek şart. Erdek’te midye dolma, pide ve tostun da ayrı bir ünü olduğunu belirtmem gerekiyor.
ÜNLÜLERİYLE DE ÜNLÜ BİR İLÇE
* Son iki yıldır yaz tatillerimi Erdek’te geçiriyorum. Bu süreçte sık sık sohbet etme imkanı bulduğum, Bandırma’da ortaokul, lisede okurken Türkçe öğretmenim olan, gazeteci Önder Balıkçı’nın notları Erdek’i çok güzel anlatıyor:
* Erdek, ülkemizi turizmle buluşturan ilk ilçe. Türkiye’nin ilk turizm belgeli oteli olan ‘Yat-Gül Plaj Oteli’, hizmetini hâlâ aynı şevkle sürdürüyor.
* Başta sanat güneşi Zeki Müren olmak üzere yıllarca çok sayıda sanatçı, turizm döneminde Erdek’i mesken edindi. İşadamı Vehbi Koç, 30 yıl yaz tatillerini Erdek’teki Pınar Otel’de geçirdi.
* ‘Yeşilçam Efsanesı’ Ahmet Mekin de yaz-kış burada yaşıyor. Mekin’e, ‘Erdek’in sanat elçisi’ deniyor.
* Erdek, güneşin en güzel battığı ilçe olarak biliniyor.
* Erdek, turizmde yeniden küllerinden doğmaya hazırlanıyor. ‘Meryem Ana Kilisesi’ başta olmak üzere Hıristiyan dünyasını çok yakından ilgilendiren yapıtların, vaftiz havuzunun yer aldığı Zeytinliada’nın, ‘Arkeoloji Turizmi’ne kazandırılması için gün sayılıyor. Kyzikos Antik Kenti’nde ‘Dünyanın En Büyük Sütun Başlığı’nın bulunduğu Hadrianus Tapınağı’nın tüm görkemiyle bir an önce gün ışığına çıkarılması bekleniyor.
* Yine Erdek sınırları içinde, 19. yüzyılda yapılan ‘Kirazlı Manastırı’nda, son yıllarda Fener-Rum Patriği Bartholomeos’un yönetiminde ayinler düzenleniyor.
* Bu küçük kentte her sabah, şükredilecek bir armağan gibi başlar, yaşam. Kapıdağ’ın o doyumsuz kara yeşilinin denizin mavisi ile sarmaş dolaş olduğu bir küçük kent.
Paylaş