Paylaş
Özellikle bazı online alışveriş sitelerini incelediğinizde gömlek fiyatlarının 19.99 TL’den başlayıp yüzlerce liraya kadar geniş bir yelpazeye ulaştığını görebilirsiniz. 19.99 liralık ilk fiyatı reklâmlarda ya da vitrinlerde sıklıkla görüyorsunuz. Ancak çoğu mağazaya girdiğinizde ‘ilk fiyat’tan satılan ürün sayısının içerdeki toplam ürünün ancak yüzde 2-3’üyle sınırlı olduğu gerçeği ile karşılaşıyorsunuz. İçerideki ürünlerin kalitesi arttıkça fiyat da başlıyor yükselmeye. Bir de bakıyorsunuz gözünüze kestirdiğiniz ürünün fiyatı vitrinde gördüğünüz fiyatın 10 katını aşmış. Aslında bu bir pazarlama taktiği. Amaç önce müşteriyi mağazaya ya da alışveriş sitesine çekmek. Sonrasında aranan gömleğin özelliğine göre alışverişi şekillendirmek. Yıllardır ucuza gömlek satan markaların sürümden kazandığı da bir gerçek. Ancak biz de kaliteli ucuz gömlek ile kalitesizi ayırt edebiliriz. Sektörün duayenlerinden bir gömlek üreticisinin konuyla ilgili görüşü şöyle:
“Gömlekte 1A dediğimiz ikinci kalite kumaşların kullanılabildiğini biliyoruz. Bu kumaşlar maliyeti ucuzlatıyor. O kumaştan üretilen gömlekler de ucuza satılıyor. Merdiven altı üretimi yapılan gömlekler ise çok daha ucuz. Ama bunlarda kullanılan kumaşlar hem kalitesiz hem de sağlıksız.
Büyük firmaların ucuza sattığı, reklam ettikleri ürünler ise toplam ürünlerinin yüzde 3-5’i kadar. Siz zaten aradığınız gömleği bulamıyorsunuz. O mağazada sizin alabileceğiniz gömleğin fiyatı ise ilan edilenin iki katı. Tüketici ne yazık ki aldatılıyor.”
SADECE FİYATA BAKMAYIN
Ararsanız her ürünün ucuzuna ulaşmanız mümkün. Özellikle geçmiş sezon ürünleri, kampanyalı satışlar ucuz ürüne ulaşmayı kolaylaştıran etkenler. Ancak aman dikkat! Her ucuz ürün kalitesiz olmadığı gibi her pahalı ürün de kaliteli anlamına gelmiyor. Bu yüzden marka ürünlere de dikkat etmek gerekiyor.
MOBİL BANKACILIĞI DOĞRU KULLANALIM
BU köşede bankacılık konusundaki dolandırıcılık girişimlerine dikkat çeken birçok yazı kaleme aldım. Teknoloji ilerledikçe dolandırıcılar da boş durmuyor; her gün yeni bir yöntemi devreye alıyorlar. Mobil bankacılığın kullanımı çok yaygınlaştı. Ama doğru kullanım, şifre, parola, hesap numarası, kart numarası gibi kritik bilgilerin gizli kalması çok önemli. Türkiye Bankalar Birliği tarafından yürütülen finansal okuryazarlık eğitim çalışmaları kapsamında, banka müşterilerini yeni teknolojilerle tanıştırmak, bu teknolojileri ve alternatif bankacılık kanallarını kullanmayı teşvik etmek amacıyla “Mobil Bankacılık Video Eğitim” serisi hazırlanmış. Mobil bankacılığın kullanılmasının anlatılmasına odaklanan kılavuz niteliğindeki 6 kısa videodan oluşan seride; “banka mobil uygulamasının indirilmesi”, “şifre alınması”, “para transferi”, “fatura ödeme”, “kredi kartı harcama takibi ve ödemesi” ve “sanal kart oluşturma” konuları işlenmiş.
Mobil Bankacılık Video Eğitim serisine foy.tbb.org.tr/egitim adresinden veya www.youtube.com/bankalarbirligitv hesabından ulaşılabiliyor. Videoları izlemenizde fayda olduğunu düşünüyorum.
GÖMLEK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!
1. KALIP
a. Her markanın gömlek kalıpları birbirinden farklı olabilir, hatta markanın kendi içinde bile kalıplar modele göre farklılıklar gösterebilir, bu yüzden tüketici gömleği ya da örnek kalıbı mutlaka denemelidir.
b. Tüketici ürünü seçerken vücut yapısını bilmeli kabullenmeli ve ona en uygun kalıbı seçmelidir.
c. Kalıplarını bildiği güvenilir markalardan alışveriş her zaman daha güvenlidir.
2. KUMAŞ
a. Her gömleğin barkodunda ve iç etiketinde ürünün karışımı yasal olarak yazılmak zorundadır. Türkiye’de genel olarak pamuk görünümünde pamuk polyester karışımı ürünler kullanılmakla beraber, tüketici yine de pamuk polyster bir gömlek aldığını bilmek zorundadır.
b. %100 cotton (pamuk ve pamuk polyester ürünlerinde kendi içerisinde birçok kategoriye ayrıldığı bilmeli, kumaşa dokunarak parmakları arasında ürünün dokusunu hissederek kendi bünyesine uygunluğunu test etmelidir.
c. Cotton (pamuk ürünlerin özel teknolojiyle ütüye ve kırışıklığa karşı önlem alınmış olsa bile pamuk polyester ürünlere karşın daha çabuk kırıştığı ve daha zor ütü tuttuğu unutulmamalıdır, bu yüzden yıkama talimatındaki ütü yapılma özelliklerine dikkat etmelidir.
d. Cotton (pamuk kumaşların dünyada yüzde 3 çekme paylarının kabul edilebilir olduğunu unutmamaları gerekir.
3. TASARIM
a. Yakanın önden duruşu ve yaka kırım yerinin düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Kumaş kırışıklığı olmamalı.
b. Yaka ve manşette kullanılan tela (kumaş ile astar arasına konulan kumaşın dik durmasını sağlayan kolalı bez kalitesi önemli. Tela kumaşı desteklemeli, belirli yıkama sonrası telanın kumaştan ayrılmaması gerekir; aşırı sert olup vücudu rahatsız etmemeli, kumaş gramajı ile uygun gramajda olmalı.
c. Düğme kalitesine (plastik veya sedef düğme gibi, ilik ve düğme uyumuna, ilik örgüsüne; düğmeler iliklendiğinde düğmeler arasında potluk olmamasına dikkat edilmeli.
d. Dikiş kalitesine bakılmalı. Dikiş kumaşı büzmemeli.
e. Eğer kumaş kareli veya çizgili ise birleştirme yerlerinde desen çakışmasına; yakada sağ-sol simetrisine; ön patın ön beden ile desen tamamlamasına vs. dikkat edilmelidir.
f. Aynı model gömleğin aynı bedeninin ölçülerinin birbiri ile aynı ölçüde olmasına (toleranslar dahilinde, dikkat edilmelidir.
Paylaş