PEKER Çoksever, adının taşıdığı çağrışımların aksine profesyonel bir katildir. Mahkeme kendisini toplam 30 yıl hapis cezasına çarptırmıştır.
Bay Çoksever, tam 7 yıldır hapiste yatmakta, her akşam gözü televizyonda afla ilgili haberleri izlemekte, mutlu haberi beklemektedir.
Şimdi Af Yasası üzerinde ortaya çıkan hukuki kargaşanın farklı senaryolarda Peker Çoksever'in mahkûmiyetini nasıl etkileyeceğine bakalım.
Birinci senaryoda, TBMM tarafından 21 Aralık 2000 tarihinde kabul edilen, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Af Yasası'nın iptal edilmeyip de uygulamaya girdiği durumu inceleyelim.
İLK DURUMDA 3 YIL DAHA İÇERİDE
Yasa, ‘‘... şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm edilenlerin toplam hükümlülük süresinden 10 yıl indirilir’’ demekteydi.
Bu noktada, Peker Çoksever'in özel yasanın bahşettiği indirimin yanı sıra, İnfaz Yasası çerçevesinde zaten yararlanmakta olduğu bir diğer indirimin daha söz konusu olduğunu hatırlatalım.
İptal edilen yasa uygulamada şöyle işleyecekti: Önce Çoksever'in 30 yıllık mahkûmiyetinden yasanın getirdiği 10 yıllık indirim düşülecek, geriye 20 yıl kalacaktı.
Kalan 20 yıldan bu kez İnfaz Yasası'nın tanıdığı indirim düşülecekti. Yasanın 1/2 indirim getirdiğini varsayalım. Böylelikle, kalan 20 yıldan 10 daha düşülecek ve Çoksever'in cezası 10 yıla inecekti.
Peker Bey, 7 yıldır hapiste yatmaktadır. Bu durumda, 3 yıl sonra hapishaneden çıkabilecektir.
ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL EDİNCE
Anayasa Mahkemesi, bu yasayı 18 Temmuz 2001 tarihinde ‘‘hayır, indirim bu şekilde hesaplanamaz. Bu, uygulamada Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı durumlar yaratabilir’’ gerekçesiyle iptal etti.
Mahkemenin haklı olduğu nokta, infaz sisteminin cilveleri sonucu bu hesaplama yönteminin bazı halde ağır cezalara çarptırılmış olan mahkûmları, daha hafif ceza almış olanlara kıyasla avantajlı kılabilmesiydi.
Yüksek mahkeme, ‘‘önce infaz indirimi yapılsın, yasanın getirdiği 10 yıllık indirim kalan mahkûmiyet süresinden düşülsün’’ dedi.
Mahkeme, yasada bu düzeltmeyi yapması için hükümete 6 ay süre verdi.
Hükümet, yaklaşık 5 ay 3 hafta 5 gün bekledikten sonra Anayasa Mahkemesi'nin görüşü doğrultusunda yeni bir tasarı hazırlayıp son anda TBMM'den geçirdi.
Düzeltilmiş yasada, ‘‘şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya dönüştürülenlerin tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından 10 yıl indirilir’’ hükmü getirildi.
İKİNCİ DURUMDA HEMEN TAHLİYE
Bu yasa Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmeseydi, Peker Çoksever'in mahkûmiyeti düzenlemeden şöyle etkilenecekti:
Önce 30 yıllık mahkûmiyetinden infaz yasasının 1/2'lik indirimi yapılarak, 15 yıl düşülecekti. İkinci aşamada ise Af Yasası'nın otomatik 10 yıllık indirimi 15 yıldan çıkartılacak ve geriye 5 yıl kalacaktı.
Peker Çoksever, 7 yıldır hapiste yatmakta olduğu için, cezasını tamamlamış sayılacak ve özgürlüğüne kavuşacaktı.
Üstelik, bu hesapta Peker Bey, iki yıl alacaklı çıkacaktı.
Ancak, hükümetin Anayasa Mahkemesi'nin görüşü doğrultusunda hazırladığı bu yasa Cumhurbaşkanı tarafından şekil yönünden veto edilince, Bay Çoksever'in durumu bugünlerde belirsizlik içindedir.
Peki, hayali katilimiz Peker Çoksever hapisten ne zaman çıkacaktır?