Sedat Ergin: İstanbul için deniz önlemleri

2dk okuma

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

İstanbul'da yılbaşından hemen önce yaşanan, 800 ton petrolün Florya sahiline vurduğu son dönemin en büyük çevre faciası, Türkiye'nin özellikle deniz trafiğine bitişik sahillerinin sahipsizliğini gözler önüne serdi.

Bu olayın ertesinde, Türkiye'nin böyle bir felakete karşılık vermekle görevli bir örgütünün, bu çerçevede teçhizat ve personelinin de bulunmadığının anlaşılması, özellikle İstanbul açısından tam bir çaresizlik tablosu yarattı.

Ambarlı açıklarında denize dökülen ve kıyıya vuran fueloil miktarı yalnızca 800 ton.

Felakete yol açan tankerin 15 bin ton kapasiteli dev bir tanker olduğu ve kazanın yangına dönüştüğü bir senaryoda, felaketin İstanbul ve bu kentte yaşayan insanlar açısından bir kábusa dönüşeceğini tahmin etmek güç değil.

Türkiye, insanını ve çevresini düşünen bir ülkeyse, bu en kötü durum senaryoları üzerinde kafa yormak ve kurtarma planlarını daha şimdiden bu senaryolara göre yapmak durumunda.

Bu alanda sorumluluk öncelikle Deniz İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na düşüyor.

Yaklaşık 7 aydır bu görevi sürdüren MHP'li Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, geçen süre zarfında bu alanda bir dizi projenin uygulamaya konulduğunu, bir dizi kararın alındığını anlatarak söze giriyor.

Mirzaoğlu, koordinatörlüğünü Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın yürüttüğü Boğazlar'ın güvenliğine ilişkin proje çerçevesinde, bu tür ihtimallere dönük somut öneriler getirildiğini, bu önerilerin önemli bir bölümü için harekete geçildiğini anlatıyor.

Bakanın verdiği bilgiye göre, bu tür bir kaza karşısında öncelikle akaryakıtın denizde yayılmasını önlemek gerekiyor. Mirzaoğlu, yayılmaya set çekmek için iki kilometre bariyer siparişinin verildiğini, bariyelerin tesliminin bir buçuk ay içinde yapılacağını bildiriyor.

Bakanın açıklamasına göre alınan ikinci önlem de şu:

‘‘Denize akaryakıt yayıldığı zaman, bunu denizden emecek gemiler gerekiyor. Bunlara deniz süpürgesi de deniyor. Toplam dört süpürge siparişi verdik. Bu gemiler de yakında gelecek.’’

Mirzaoğlu, ‘‘Yalnızca deniz süpürgeleri yeterli değil’’ dedikten sonra ekliyor:

‘‘Emicilerin topladığı petrolü ne yapacaksınız? Bunun depolanması gerekiyor. Bu amaçla 4 adet yüzen depo ısmarladık. Bu depolar da iki ay sonra teslim edilecek. Buna ek olarak da dalgalı denizde kurtarma faaliyeti yürütecek 6 bot ısmarladık.’’

Bakan, yalnızca teçhizatın yeterli olmadığını, aynı zamanda bu teçhizatı kurllanacak eğitimli personelin de yetiştirilmesi gerektiğini kaydederek, ‘‘Bu gemileri ve sistemleri kullanacak kadroların açılması için de Başbakanlığa yazı gönderiyoruz. Kadro talebimize sıcak bakılacağını ümit ediyoruz’’ diyor.

Mirzaoğlu, sözlerinin sonunda ‘‘Kıyılarımızın sahipsiz kalmayacağını göstereceğiz. Bu tür kazalara karşı gereken önlemleri alıyoruz’’ diye konuşuyor.

Yazarın Tüm Yazıları