Turizm gününden turizm yılına

TÜRKİYE’de uzun yıllardır kutlanmayan Dünya Turizm Günü bu yıl hemen her yerde alışılmadık bir katılımla kutlandı.

Bu oluşumda geçen yıl Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) olarak Ağrı Dağı Efsanesi adlı eserin Dünya Turizm Günü’nde İshak Paşa Sarayı’nda sergilenmesinin katkısı olduğunu; bazı kişilerin böyle bir günün varlığını ilk kez duyduklarını büyük bir içtenlikle söylediklerine tanık olan bir kişi olarak ifade etmeliyim.
Geçen yıl Doğu Beyazıt’a gönderdiği telgrafla bizi etkinliğimiz sırasında kutlayan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu yıl Dünya Turizm Günü nedeni ile özel bir mesaj yayınladı. Sayın Başbakan’ın mesajı sektörümüzün gelişimi için verdiği, TÜROFED olarak şükranla andığımız, desteklerin bir ifadesi olarak bizleri mutlu ederken; gelecekteki beklentiler ve hedefler konusunda da yol göstermiştir.

Biyolojik çeşitlilik

TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin ve meslek kuruluşlarımız, üniversiteler, birlikler yayınladıkları mesajlarla bu günümüzü hatırladılar ve bizlere güç verdiler.
Bu yıl Ankara’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün ilgisi ile bir araya gelen ATİD, TÜRSAB ANKARA ve ANKARA SKAL, CERMODERN’de Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve Ankara Valisi Sayın Alaaddin Yüksel’in katıldığı bir kutlama akşamı düzenlediler. Ankara’daki meslek kuruluşları ve turizm dostlarının katıldığı bu kutlama törenini, Türkiye’nin 1997 yılında ev sahipliğini yaptığı Dünya Turizm Günü’nden sonra en yüksek seviyeli katılım olarak niteliyorum. Sayın Bakan, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini konu alan bir kitabın hazır olduğu müjdesini verdi.

Türkçe çalışma dili olsun

Yılın teması ile uyumlu bu yayının elimize ulaşacağı süreçte Türkiye gibi zengin turizm kaynakları olan ülkelerin Turizm günlerini turizm yılına çevirebileceğini düşünüyorum. Kutlama sırasında Sayın Valimizin Ankara Turizm Konseyi Toplantısından önce sektörümüze olan ilgisini bir kez daha görmek imkanını da bulmuş olduk.
Dünya turizm günü nedeniyle yayınladığımız bildiride, ülkemizin Kaz Dağları, Toroslar ve Karadeniz Bölgesindeki zenginlikleri tamamlayan Halfeti’nin Siyah Gülleri’nin, Van’ın Ters Lale’sinin ve Ankara’nın Sevgi Çiçeği’nin bu anlamda bize bir yıl boyunca katkı sağlayacağını ifade etmiştik. Bir başka önerimiz de Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) çalışma dilleri (Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca) arasında Türkçe’nin de yer almasıydı. Dünya turizminin vazgeçilmezleri arasında yerini alan ülkemizin bunu hak ettiğini; bakanlığımızın “Dünyada Türkiye” isimli yayınından aldığım güçle ve mutlulukla ifade ediyorum.

Kendine özgü modeller

Dünyada hiçbir ülkeyi örnek almasına ihtiyacı olamayan, kendine özgü modellerle Dünya Turizm Günlerini turizm yıllarına çevirebilecek bir sinerjiye sahip ülkemizin, kitaba yansıyan bu coşkusuna katkı sağlayan Bakanlığımızın, halen görevde olan yöneticilerine ve yurtdışı teşkilatında görevli ataşe ve müşavirlerine tebriklerimi iletiyorum.
Bu yılı Dünya Turizm Günlerinde daha önceki yıllarda yaptıkları katkılarla bugünü sağlayan; dünyada izleyen olmayan, izlenen etkiler bırakan Bakanlığımız mensuplarının, Türkiye turizmdeki ilklerin ve özel sektörümüzün de unutulmadığı kutlamalar için bir başlangıç olarak nitelemek istiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları