TÜRKİYE, topraklarındaki 12 bin yıla varan kültürel değerlerini, turizm ekonomisi içinde değerlendiren yeni bir yapılanmayı sürdürüyor.
Hukukun, dinlerin, felsefenin, sağlığın, astronominin, sanatın, ticaretin Anadolu’da gizli temellerinin dünya kamuoyu ile paylaşıldığı bir dönem yaşıyoruz. Dünya müzelerine yayılmış eserleri tekrar vatanları ile buluştururken Dünya tarihinin izlerini de yerine oturtmaya çalışıyoruz. İmparatorluklara Başkentlik yaptığı için “Dünya Kenti” unvanını taşıyan İstanbul; her ne kadar beklentilere cevap vermese de artık bir “Avrupa Kültür Başkenti” olarak da anılıyor. 2004 yılında yürürlüğe giren Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu ile Turizm İşletmeleri gibi Kültür İşletmelerine de belge verilmesi imkanı getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bürokrasisi gerekli ortamı hazırlayamadığı için yaygın olarak yararlanılamayan bir imkan olarak duruyor.
İlgi alanı genişler
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) olarak destek vermek istediğimiz kültür işletmecisi dostlarımızı da aramızda görmek istiyoruz. Kültür işletmeleri geleceğin ekonomisi anlamında daha çok destek ve ilgi bekliyor. Söz gelimi TOBB bünyesinde bulunan sektör meclisleri arasında bir “Türkiye Kültür Meclisi” oluşturulması; bu anlamda çok önemli katkılar sağlar. Sanat, gösteri, müzecilik, Safranbolu, Beypazarı gibi sokak ve kent düzenlemeleri alanlarında faaliyette bulunan ticari işletmelerin temsil edileceği bu Meclisin, Bakanlığın çalışmalarının hızlanmasına da vesile olacağı düşüncesindeyim. Ankara’da Sayın Valimiz Alaaddin Yüksel’in önderliğinde hızla ilerleyen turizm ekonomisini destekleyecek birçok yeniliğe tanık oluyoruz. Söz gelimi TCDD Genel Müdürü Ankara’nın demiryolu ulaşım ağlarının merkezi olacağını açıkladı. Ardından Mevlana’yı anma törenleri için Konya’dan 23.30’da özel sefer konması, Ankara’yı çevresi ile birlikte değerlendiren bu yenilikçi çalışmaların bir sonucudur. Aynı seferin Eskişehir hızlı treni ile eşgüdüm halinde genişletilmesi, ilgi alanının 1000 Km.lik bir genişliğe yayılmasını sağlayabilir. Ankara’nın konuklarına sunacağı imkanlardaki genişlemeyi, Ankara Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği Çevredeki İpekyolları’nın değerlendirileceği bir başka çalıştayda da göreceğiz. Sayın Valimizin de katılacağı bu çalışmanın Ankara’dan Sapanca’ya kadar uzanan yörede, kültür ve turizm ekonomisine olacak katkılarını, destek alacağımız diğer projelerimizle birlikte, gelecek haftalarda burada sizlerle paylaşacağız.
İşbirlikçi ve öncü
Ankara Kalkınma Ajansı’nın bu etkinliği diğer Ajanslara da yardımcı olacak, çevre ajansların birbirleriyle işbirliğini ortaya koyan öncü ve örnek bir proje. Bundan sonra Frig Vadisi odaklı bir çalışmanın da kültürel bir etkinlikle (Midas, Yunus Emre gibi) desteklenerek Eskişehir’le birlikte yapılması yeni bir örnek olacaktır. Anadolu Turizm İşletmecileri olarak bizlere katkı ve destek sağlayan; 2023 Stratejisinde yer alan ilkelere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan daha fazla değer veren tüm kuruluşlarımıza teşekkürlerimizi burada yinelemek isteriz. Ayrıca, ATO ve Valiliğimizle birlikte katılacağımız etkinliklerin, Başkent’in özelliklerine uygun olmasını öngören çalışmalar içindeyiz. Seçici ve seçkin faaliyetlerde olmak çabasındayız; söz gelimi, beklentilerimize uygun olduğu için Berlin ITB’ de, Moskova MITT’de ve geçen yıl büyük ilgi toplayan EMITT Fuarında kendi standımızda olmayı planladık.