KALKINMA politikaları önceleri ulusal kalkınma anlayışı içinde belirlenirken, geçen süreç içinde bölgesel kalkınma ve yerel kalkınma kavramları ön plana çıkmıştır.
Günümüzde sivil toplum kuruluşları, insan odaklı kalkınma politikasının uygulanması doğrultusunda çaba harcamaktadır. Ülkemizde de son yıllarda STK’lar ön plana çıkmaya ve özellikle yerel kalkınmada, önemli roller almaya başlamışlardır. STK’lar, özgürlüğe, demokrasiye, sivilleşmeye ve katılıma dayalı sürdürülebilir bir kalkınma modelinin uygulanmasında ve ülkelerin uygulamaya koyduğu kalkınma programlarının gerçekleştirilmesinde, yerel dinamikleri harekete geçiren kuruluşlar olmuşlardır. STK’lar bir yandan devletin (hükümetlerin) karar ve eylemlerinin desteklenmesinde önemli görevler üstlenirken, diğer yandan kişilerde sorumluluk ve katılımcılık bilincinin oluşturulmasında yadsınamaz roller üstlenmektedir. Kalkınma Ajanslarının ve Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun desteklerini bu kuruluşlar aracılığı ile kullanması da, bu anlamdaki kanıtlardan biridir.
GİAD örneği
Ancak maddi açıdan yeterli ekonomik kaynaklara sahip olmayan STK’ların, bu tür faaliyetlerin bizzat içinde olmak ve ekonomik destek vermek için yeni katılımcılar ve oluşumlar organize etmeye başladığını görüyoruz. İllerin kendi dışındaki şehirlerde (özellikle büyük şehirlerde) bulunan hemşeri dernekleri ile illerinin tanıtımına ve kalkınmasına katkıda bulunmak için gerekli maddi kaynakları oluşturmak üzere şirketleşmeye başlamışlardır. Bunlardan birisi de Gümüşhaneli İş Adamları ve Girişimcileri Derneği’dir (GİAD). Derneğin “Birlikten doğan güç GİAD” sloganı ile 20 Kasım 2011 pazar günü Ankara Dedeman otelinde yapacağı toplantı, şirketleşme çalışmalarının dernek bünyesinin dışına taşınması açısından Gümüşhaneliler için özel bir önem taşımaktadır. Gümüşhane’de daha güzel yarınlara ulaşmak, ekonomik ve sosyal hayatta daha çok söz sahibi olabilmek için gerçekleştirilecek yeniden yapılandırma toplantısı, Gümüşhaneli hemşerilerimizin geniş katılımı ile daha anlamlı hale gelecektir.
Turizm potansiyeli
Amaç, tüm sektörlerde, kendi girişim gücünü gerçekleştirmiş, yaratıcı faaliyetleri ile öne çıkmış Gümüşhaneli İş Adamı ve Girişimcilerini bir çatı altında toplamak ve ortaklaşa faaliyetlerle daha başarılı bir iş ortamını ve ürünleri ortaya koymaktır. Gümüşhane’nin tanıtımı, iller arası yarışta ön sıralarda yer alması ve büyük şehirlerde daha iyi temsil edilecek organizasyonlara katılımının sağlanması ve hiç kuşkusuz Gümüşhane’nin kalkınması olacaktır. Bu gelişmeyi Karadeniz’e ulaşan yolların kavşak noktasında yer alan Gümüşhane’nin turizm potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi açısından da yeni teşebbüslerin yolunu açacak bir yapılanma olarak görmek istiyoruz. Bu oluşumda toparlayıcı misyonu üstlenen ve birleşmeyi sağlayan, 20 Kasım 2011 Pazar günü yapılacak toplantıya da Oturum başkanlığı yapacak olan başta Eski Adalet Bakanımız sayın M.Oltan Sungurlu’ya, Gümüşhane milletvekillerimiz Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün’e, Gümüşhaneli olup da diğer illerden seçilen milletvekillerimize, GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baki Telli’ye ve yeniden yapılanma grubu çalışmalarında özel gayretleri için de Rubil Gökdemir’e bir Gümüşhaneli olarak teşekkür ediyorum.