BUGÜNKÜ turizm yapılanmamızın temelini oluşturan Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın kuruluşunun (1963) ellinci yılına yaklaşırken 40 yılını tamamlamış iki zincir tesisimizin kutlamalarına katıldık.
Saygı ile andığımız Kemal Dedeman’ın Ankara’da açtığı ve kentin yaşamına yeni bir anlayışla katılan oteli bugün dünya çapında bir zincirin markası olmuş durumda. 45 yıllık deneyim, Ankara’daki ilk işletmede tarihe tanıklık eden ve biz turizm işletmecilerine gurur veren bir ortamda 45’nci yıl etkinlikleriyle kutlandı. Dedeman Grubu işletmeleri çalışanlar için bir eğitim kurumu olması yanında turizm alanında her yıl verdiği ödüllerle de bir akademik ortam oluşturuyor. Yarım asırlık bu markanın oluşmasında büyük emekleri geçen ve işi dünya çapına taşıyacak kişilere emanet eden değerli turizmci Murat Dedeman’a da şükranlarımı iletiyor. Başarılarının devamını diliyorum.
DÜNYA ÇAPINDA MARKA
Barut Oteller grubu da aynı tarihlerde 40’ncı kuruluş yıl dönümünde Antalya’da turizm dünyasını en geniş anlamda bir araya getirdi. Grubun ileriye yönelik projeleri yanında 1971 yılında Side’de Cennet Otel adıyla başlayan ve bugün Antalya yöresinde aldığı ödüllerle dünya çapında bir marka haline gelen zincirin Kurucusu Ali Barut’u da bir kez daha eserinin yanında görmekten mutlu oldum. Eserini zincir ve marka haline getiren TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ve bütün ailenin otelcilik yanında sosyal sorumluluk projeleri ile de yörelerine katkı sağlamayı amaçlayan çabalarına başarı dileklerimle teşekkür ediyorum. Dünya çapında marka olmaya hazırlanan bir başka grubumuz ise Rixos Otelleri. Faaliyetine Antalya’da başlayan işletme şehir otelleri yanında küresel ölçekte gösterdiği gelişme ile adını ve markasını kabul ettirmiş durumda.
KÜLTÜR ZİNCİRİ
Dünyaya turizm ile açılırken bu yıl 9’uncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları’na da değinmeden geçemeyeceğim. Bu da 140 ülkeye yayılmış farklı bir zincir; bir kültür ve dil zinciri. Yurtdışında Türkçe öğretilen 130 ülkeden bin 250 öğrenci ve öğretmenin katıldığı olimpiyat bu yıl “gelin tanış olalım” teması ile 26 şehrimizde çeşitli etkinliklerle yapılıyor. 2 bin 600 kişilik kongre ve konaklama imkânlarını bir arada sunabilen tek işletmemiz olan Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri’nde izlediğim öğrencilerin sahnede ve dilimizi kullanma konusunda gösterdikleri maharet gerçekten takdire değerdi. Belirtmeden geçemeyeceğim bir husus da uzun zamandır tam saatinde (21.00) başlayan bir etkinlik olmasıydı; darısı diğer toplantıların başına diyorum. Türkçenin dünyada öğrenilmesi gereken stratejik diller arasına girmesini sağlayan bu hamlenin, ülkemizde de aynı derecede benimsenmesi konusundaki ilgimizi düşünmeden edemedim. Dünya’ya konukseverliğimizi turizm ve zengin kültürel birikimimizi dilimizle aktarıyoruz. Bu gelişmeler Kültür ve turizm değerlerimizi özgün ortamlarında ve yapılarında ATİD (Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği) bünyesinde bir araya getirmeye çalışırken bize güç veriyor. Bu olimpiyatların yüzyıllar öncesinde düşüncelerin güzel dilimizle ifade edildiği Anadolu’da da her konuda dilimize olan ilgiyi artırmasını diliyorum.