Paylaş
*Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan gecenin açılış konuşmasını festival yönetmeni Vecdi Sayar yaptı. Vecdi Sayar yaptığı konuşmada, “Geçen yıl pandemi koşullarında başlattığımız festivalimiz artık çok daha sağlam ilerleyecek, büyüyecek. Bu gece olduğu gibi sinema salonlarımız dolacak” dedi.
*Festivalin Onur Ödülleri, bu yıl müzisyen-yazar-yönetmen Zülfü Livaneli ile Polonyalı besteci Zbigniew Preisner’e verildi. Zbigniew Preisner’in ödülü, kendisine kapanış töreninde takdim edilecek.
*Gece, Rengim Gökmen yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası’nın seslendirdiği Zülfü Livaneli film müzikleri konseriyle sona erdi.
*Magnus Von Horn imzalı “Ter”, sosyal medya fenomenlerinin cilalı hayatlarının arkasında yatanları anlatıyor.
Kendini bilmek, ruhunu bilmeyi gerektiriyor tezi, bu filmle daha önemli hale geliyor. Başroldeki Magdalena Kolesnik’in güçlü performansı, izlemeye değiyor. Sanal dünyanın arkasındaki fenomenler, hayatınızı yeniden sorgulamaya ne dersiniz? Ezberi bozan bu filmi mutlaka izleyin, derim...
*Erdem Tepegöz’ün yeni filmi “Gölgeler İçinde”, distopik bir dünyada geçiyor.
Bilim-kurgu duygusuyla çoğalıyor. Bu filmde en çok dikkatimi çeken şey ise mekânlar oldu. Film, Gürcistan’da çekilmiş. Küçük mutluluklarımıza olabildiği kadar sahip çıkın, çünkü hayatımızın bir sonu var...
Eşref Kolçak’a saygıyla
Türk sinema tarihimizin çoğunda o vardı;
Eşref Kolçak... Hatıraları, yaşadıkları, deneyimleriyle ilham verdi, örnek alındı, hâlâ da filmleri izleniyor. Yıllar önce Eşref Kolçak ile Malatya Film Festivali’nde buluşup, sinemayı ve sorunlarını konuşmuştuk.
Eşref Kolçak anısına Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Gemlik Film Festivali’ne kurmaca dalında kısa film başvuruları başladı.
24-27 Temmuz tarihleri arasında festival kapsamında yapılacak Kısa Film Yarışması’nda, dereceye girenlere para ödülleri verilecek. Yarışma için bir konu ya da tema bulunmazken kısa filmler için süre sınırı en fazla 10 dakika olacak ve yarışmaya başvurular www.filmfreeway.com sitesinden 1 Temmuz tarihine kadar yapılacak.
Sadece Türkiye’den katılan filmleri kabul eden yarışmaya başvuran eserleri ise alanında uzman kişilerden oluşan ön jüri değerlendirecek.
Kitap tamircisi Muhsin Dede
Ömür Kurt, “Kitap Tamircisi” adlı son kitabında Kitap Hastalıkları Hastanesi’nden emekli olan Muhsin Dede’nin öyküsünü anlatıyor... Türkiye’nin ilk ve tek Kitap Hastalıkları Hastanesi, 1962 yılında Süleymaniye Kütüphanesi bünyesinde kurulmuştu. Bu hastanede çürümeye yüz tutmuş, dikişleri atmış, kitap kurtlarının kemirdiği kitaplar tamir ediliyor, yeniden kullanılır hale getiriliyordu.
Ömür Kurt, “Kitap Tamircisi”nde bu hastaneden emekli olan Muhsin Dede’nin öyküsünü anlatırken doğaya, şehirlere, tarihe ve bugüne bakıyor; üretmenin tüketmekten önemli olduğunun altını çiziyor.
Kim Ne Okuyor?
· Gazeteci Musa Ağacık, Cengis T. Asiltürk’ün “Suret” adlı kitabını...
· Yazar Nermin Yıldırım, Chantal Deltenre’nin “Bebek Töreni” adlı kitabını...
· Yazar Elfe Uluç, Emil Michel Cioran’in “Burukluk” adlı kitabını...
· Yayıncı Münir Üstün, Fatma Barbarosoğlu’nun “Aslında O Ölmedi” adlı kitabını okuyor.
İki önemli başyapıt raflarda
MarIo Vargas Llosa/Katedral’de Sohbet (çev. Süleyman Doğru)
1950’ler Lima’sı, General Odria diktatörlüğü dönemi. Farklı sınıflara mensup Zavalita ile Ambrosio, yıllar sonra tesadüfen karşılaşıp Katedral adlı barda sohbete dalınca, özgürlük ve özgürlüğün yitirilmesi etrafında gelişen bir anlatı ortaya çıkar.
Mario Vargas Llosa’nın, “Hiçbir romanım bana onun kadar emeğe mal olmadı, eğer yazdıklarım arasında yangından sadece bir romanımı kurtarmak zorunda kalsaydım onu kurtarırdım” diye tanımladığı “Katedral’de Sohbet”, Peru tarihini kişisel yaşanmışlıklarla kesiştiren bir başyapıt.
XavIer Coste, George Orwell/ 1984 (çev. Gökçe Yavaş)
Xavier Coste’un ödüllü grafik romanı, dünya edebiyatının en ünlü başyapıtlarından biri olan George Orwell’in 1984’ünü görsel dünyaya taşıyor.
Yeni Çıkan
Yeni ebeveynler için şahane bir kitap
Sevilen çocuk kitapları yazarı Shelly Unwin’in kaleme aldığı “Hoş Geldin Bebeğim”, yeni bir bebekle gelen özel duyguları anlatan, kalplere ve evlere hoş geldiniz diyen tatlı bir öykü. Kitapları İngilizce, Çince, İtalyanca, Yunanca gibi pek çok farklı dile çevrilen ve uluslararası ün kazanan Jedda Robaard’ın muhteşem çizimleri ile “Hoş Geldin Bebeğim”, Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı.
“Benden sana” notuyla kişiselleştirebileceğiniz giriş sayfasıyla “Hoş Geldin Bebeğim” yeni ebeveynlere hediye etmek için harika bir kitap!
‘Karanlık Üçlü’ deşifre oluyor
Yazar Kazım Çağlayan Bakaçhan’ın kaleme almış olduğu “Panorama/Karanlık İçgüdülerden Aydınlığa Liderlik Serüveni” kitabı raflarda.
Kitabında K. Çağlayan Bakaçhan; liderlik olgusunu iki ayrı kategoride ele alıyor. Birincisi, liderliğin üzerinde çok durulmamış makyavelizm, narsisizm ve psikopatiyi kapsayan “Karanlık Üçlü” kavramı; ikincisi ise “Liderliğin Aydınlık Yüzü”.
Paylaş