Paylaş
“Ulusal Uzun Metraj Yarışma” filmlerinden “İki Şafak Arasında”yı çok sevdim çünkü yönetmen Selman Nacar filmde, babasının iş yerinde yaşanan kazanın ardından Kadir’in yaşadığı 24 saatlik süreci 'vicdanlı' bir şekilde anlatmayı başarmış.
Geçen hafta Tayfun Pirselimoğlu imzalı “Kerr” filminden bahsetmiştim.
Filmi izledikten sonra bir kez daha yanılmadığımı gördüm çünkü edebi tatta yapılan her film sizi kendi kuyunuzdan çıkarmaya yardımcı oluyor. Filmi izlerken, yazarın romanlarını hatırlıyorsunuz. Sıradan insanların dertleri ilginizi çekiyorsa bu filmi izleyin derim. Yoğun, duygulu ve disiplinli bir oyuncu olan Jale Arıkan’ı filmde görmek heyecan vericiydi.
Doğamız olmazsa olmaz
Hüseyin Çağlar İnce, turizmde doğa farkındalığı yaratmak üzere sektörün önde gelen kuruluşlarıyla birlikte ürettiği projelerle sürdürülebilir turizm adına misyon yüklenen bir yazar. Kendisiyle Antalya’da tanıştım.
“Doğadabuan” kitabı çok önemli bir çalışma. İnce, kitabıyla ilgili bakın neler söyledi: “Yaklaşık 20 yıldır Türkiye doğasını bilinçli bir şekilde, gittikçe artan bir merak ve hayranlıkla geziyorum. Bu hayranlığımı toplumun geneli ile paylaşmak için bir sosyal girişimcilik modeli oluşturdum. Bu kapsamda kitaplar, eğitimler, belgeseller hazırlıyoruz. Doğadabuan kitabı ise bir doğa gözlemine başlama rehberi olarak tüm çalışmaların başucu kitabı oldu. Etrafımızda sıkça görebildiğimiz canlı türlerini seçtiğimiz kitapta asıl amacımız doğal yaşamın evimizin penceresinde dahi var olduğunu göstermekti. ‘Doğadabuan’ kitabının yazarı ben olsam da, kitaba dahil olup fotoğraflarıyla ve bilimsel birikimleri ile destek olan 30’un üzerinde uzman, doğa fotoğrafçısı ve bilim insanı var. Kitabın niteliği bakımından türlerin en güzel fotoğraflarını seçmeye çalıştık.”
Yeni Çıkanlar
“Şefkat Korkaklara Göre Değil”/ Zümra Atalay/İnkılap Yayınevi
Oxford Üniversitesi Klinik Psikoloji Profesörü Mark Williams’ın önsözüyle yayımlanan Zümra Atalay’ın İnkılâp Kitabevi’nden çıkan “Şefkat Korkaklara Göre Değil” kitabı, zihnindeki acıları dindirmek, yeniden başlamak ve hayata mutlu gözlerle bakmak isteyen cesur okurlarını bekliyor.
“Kırk Kabuklu Çekirdek”/Ezgi Ayvalı/Everest Yayınları
Ezgi Ayvalı’nın 2014’ten bu yana çeşitli dergilerde öykü, şiir ve deneme yazıları yayımlayan, “Sait’in Odası” adlı öyküsü oyunlaştırılıp Ankara Devlet Tiyatrosu repertuvarında yer aldı. Ayvalı, yeni kitabında Ömrünü geriye doğru adımlayan, çaresizce kendi hayatının içine sızan bir adamın hikâyesini anlatıyor.
“Geçecek Zaman”/ Mustafa Çevikdoğan/Can Yayınları
Geçecek Zaman, okurun gözü önünde huzursuz dünyalar kuruyor. Şifreli bulmacalar, bir ormanın derinliklerinde kurulmuş gizli yazarlar köyü, komşu daireye dadanmış bir orman cini... Bildiğimiz dünyaya daha çok benzeyen öykülerde bile huzursuzluğun “içe vurum”unu izlemek mümkün. Çevikdoğan’ın kahramanları, geçeceğini bilseler de bu zamanın içinde var olmaya çalışıyor.
Berlin Türkiye’ye geliyor
La Casa de Papel” dizisindeki Berlin karakteriyle dünya çapında geniş bir hayran kitlesine sahip olan Pedro Alonso O’choro, Epsilon logosuyla okurlara ulaşan “Filipo’nun Kitabı”nın tanıtımı için Türkiye’ye geliyor.
Pedro Alonso ilk olarak, 14 Ekim akşamı 20.00’de Köprü Atölye Kitap Kulübü’nde sıra dışı kitabına dair tüm satırbaşlarının konuşulacağı çevrimiçi bir etkinliğe konuk olacak.
Dünyaca ünlü oyuncu ve yazar, D&R Kitap Fuarı kapsamında 16 Ekim Cumartesi günü İstinyePark D&R’da, 17 Ekim Pazar günü ise Akasya Acıbadem D&R’da 12.00-14.00 saatleri arasında düzenlenen imza günlerinde okurlarıyla bir araya gelecek.
Kim ne okuyor?
∆ Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Sadun Boro’nun “Pupa Yelken” adlı eserini okuyor.
∆ Sinema yazarı Murat Erşahin, Jorge Luis Borges’in “Ölüm ve Pusula” eserini okuyor.
∆ Sinema yazarı Şenay Aydemir, Georges Perec’in “Harikalar Odası” adlı eserini okuyor.
∆ Oyuncu Mücahit Koçak, Jose Saramago’nun “Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş” adlı eserini okuyor.
Paylaş