Paylaş
Anılar, tanıklıklar...
“Gezi eylemcilerine meyve suyu alıp götürmek için Migros’a girdim. Çok fazla meyve suyu aldığım için yaşlı bir çift yanıma geldi ve meyve sularını eylemciler için alıp almadığımı sordu. Meğer onlar da kadın eylemcilere lazım olur diye kutu kutu pet almışlar...”
“Olaylar patladığında Taksim Sıraselviler’deki Mimolett restorana sığındık. Sahipleri ve çalışanlarıyla birlikte içeride bekledim. Bizi gayet güzel konuk ettikleri gibi, bir fırsat bulup çıktığımızda arabayla gideceğimiz yere kadar da bıraktılar...”
“Protestolara giderken İstinyePark’taki Polonez Şarküteri’den eylemcilere götürmek için alışveriş yaptım. niyetimi anlayınca indirim yapmakla kalmadılar, akşamın o saatinde benim için 200 ekmek buldular...”
Olaylardan en çok etkilenen bölge Nişantaşı’ydı. Hardal, Salomanje, Cento per Cento anında kapayan mekânlardandı.
İzzet Çapa’nın bütün mekânları çatışmaların en ortasında yer aldı. Hatta olayların başladığı ilk gece Akaretler’de Limonata Down Town’ın açılışı vardı, bu açılışı eylemcilere yardım etmeye vakfettiler. Çapa Kek ve Çapa Mag hesaplarından tarafsız habercilik yapmaya çalıştılar ama grubun sahibi İzzet Çapa tarafsız değildi: “Biz nasıl hiç tanımadığımız insanlara yardım ettiysek, hiç tanımadığım bir amca da gaz yediğimde bana yardım etti” diyor. Tek bir isteği vardı Twitter mesajlarında:”Bu protestolara Türk bayrağından başka hiçbir bayrak, flama, amblem girmesin!”
Sanırım olaylardan en az etkilenen bölge Kuruçeşme-Bebek hattıydı. Reina ve Sortie açık kaldı. Sortie’nin bu yılki işletmecisi Özgür Aras neden kapatmadığını şöyle açıklıyor: “Bizim müşterimizin çoğunluğu turist olduğu için kapatma yapmadık. Sürekli 10’uncu Yıl Marşı çaldığımız da doğru değil. O bizim her hafta çaldığımız bir şey zaten...”
Gezi Pastanesi adına yakışır biçimde seferberlik halinde çalıştı. “Fakat bütün bu karmaşa içinde bile çizgisinden ödün vermedi; tuvaletinden tuvalet kâğıdı bile eksik olmadı” diyor sığınmacıları...
BU NASIL ROCKER’LIK?
Olaylar sırasında tavrı eleştirilen yerlerden biri de Mis Sokak’taki Hayal Kahvesi. “Rocker bir mekân nasıl olur da akşam dokuza kadar normal seyrinde satış yapıp, sonra ortalık kızışınca kepenklerini kapatıp gider” diyor müdavimleri.
Göstericilerden bir alkış da eylemcilere bedava kahve dağıtan Caffe Nero’ya...
Beyoğlu Kiki de eylemcilere yiyecek sağlama seferberliğine katılanlardandı.
Nupera’nın önü çatışma arkası sobeydi: İstiklal Caddesi’nde, Ulusal Kanal’la komşular. Yediler gazı haliyle binanın içine içine... N’aptılar? Sığınan insanlara yer açtılar ayrıca personel gönüllü olarak Gezi Parkı’na su, limon, sirke ve yiyecek taşıdı.
Son zamanların gözde mekânı Zelda Zonc sadece Gradiva Oteli’nde kalan turistler için açıktı. Otelin iki mekânı Zelda Zonc ve Nublu bütün konser ve partilerini iptal etti, personel her gece Gezi Parkı’ndaydı.
Tektekçi yardıma ihtiyacı olanlara kapılarını açmakla kalmadı, iletişimin engellendiği ilk 36 saatte internet şifrelerini halkın kullanımına sunan ilk mekânlardan biri oldu. Gece yatmak isteyenlere uyuyacak yer sağladılar, meydanda sandviç dağıttılar.
Polis, Çarşı Grubu’ndan intikam alırcasına Beşiktaş, Nişantaşı ve Akaretler’e ‘savaş’ açtığında çatışmanın göbeğinde W Hotel vardı. Ülkenin en burnu havada otellerinden biri mülteci kampına döndü.
Babylon ve Babylon Lounge’da sığınmacılara su, soda, çay ve kahve dağıtıldı. Şirketteki herkes, işini bir başkasına devretmek koşuluyla gösterilere katılmakta serbest bırakıldı. Geçen salı günü ihtiyacı olanlara yardım edilebilmesi için şirket personeli ilkyardım eğitiminden geçirildi.
Cadde’nin ağlama duvarı
STARBUCKS
Kapılarını kapatıp eylemcileri dışarıda bırakmakla suçlanan Starbucks cephesinde işler karışık. İçeridekileri korumak için yaptıklarını söyleseler de tepkiler çığ gibi. Ama yerine göre: Mesela Bağdat Caddesi’nde logolarını bile söktüler. Şube, üzerinde “Yuh olsun size!” gibi yazılar yazan postitlerle ağlama duvarına çevrildi. Buna mukabil Nişantaşı Starbucks perşembe günü tıklım tıklımdı.
Tabelasına örtü örtüldü
SARAY MUHALLEBİCİSİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, olayların en kızıştığı anlarda en aklıselim açıklamaları yapan politikacı oldu. Olaylardan ders çıkardıklarını açıkladı. Yine de sahibi olduğu Saray zincirinin Beyoğlu şubesi yağmalandı; Suadiye ve Şaşkınbakkal şubeleri kapalı tutuldu, Nişantaşı şubesi kapatılmakla kalmadı, tabelası görülmesin diye üstüne
örtü serildi.
Sıkıyorsa yemek ye!
KITCHENETTE
Kitchenette’lere en yoğun tepki gösterilen yerler Bağdat Caddesi ve Kanyon AVM. Kanyon’da da çarşamba günü Kitchenette protestosu vardı, kalabalık alkışlarla Kitchenette’te oturanları protesto edince yemek yiyenler kaçacak yer aradı. Ama olayların göbeğindeki Taksim The Marmara Kitchenette’te
herhangi bir sıkıntı yok.
Eski defterler açıldı
MADO
MADO’ya karşı biriken öfke aslında daha eskiye dayanıyor: Emek Sineması protestoları sırasında eylemcilere su satmadıkları iddialarıyla başlayan gaz öfkesi Gezi olaylarında sele dönüştü. Bakırköy şubesinin camları indirildi. Nişantaşı MADO masa-sandalyelerini toplayıp, üç gün kepenklerini yarıya indirdi. Buna mukabil Etiler ve Baltalimanı şubeleri olaylardan hiç etkilenmedi.
Yaaan-daş pir-zo-la is-te-mi-yo-ruz!
NUSR’ET
Olaylarda hiç adı geçmemesine rağmen en beklenmedik tepkiyi alan mekân Nusr’Et oldu. Ferit Şahenk ortaklığı yüzünden Nusr’Et’in önünde toplanan kalabalık mangal yakmakla kalmadı, Twitter’da eğlenceli hashtag’lere imza attı: #direnantrikot, #yandaspirzolaistemiyoruz, #kuzularinsessizligi...
Gösterilerin kahramanı
DİVAN
Olayların iki kahramını varsa biri Halk TV diğeri Gezi Divan Oteli. Elbette ki Ceylan Intercontinental, Hyatt Regency gibi komşuları da ellerinden gelen insanı yardımı artlarına komadılar ama göstericiler nezdinde lobisini revire, mutfağını aşevine, internet imkânların amme hizmetine, Twitter hesabını direnişin simgesine çeviren Divan’ın yeri ayrı.
Paylaş