Dünyanın bütün sokak lezzetleri, birleşin!

Lizbon’dan prego, Cape Town’dan bunny chow, İstanbul’dan balık-ekmek...

Haberin Devamı

Üç yıl önceki One Love müzik festivalinde Santralistanbul’a getirilen içki yasağını hatırlarsınız. Bilgi Üniversitesi rektörü başbakan tarafından bizzat aranmış, festival sırasında bazı gençlerin bira içebileceği istihbaratı paylaşılmıştı.
Üniversite kampusundaki Santralistanbul’un gözde mekânı ‘Tamirane’ de bu yasak sonrası faaliyetine son vermiş, Erik Truffaz’dan Jazzanova’ya kadar pek çok grup ve müzisyeni dinleyebildiğimiz bir konser ve etkinlik alanı daha kapanmıştı.
O kadar! Kimse ‘caz yapmasın’dı...
Yasak delen kokteyller
Tamirane, üç yıl aradan sonra, bu kez Maslak Uniq Center’da tekrar açıldı.
Üstelik bar mönüsünde, 1920’lerde ABD’deki içki yasaklarını delip bugüne kadar gelmiş ‘Gatsby kokteylleri’yle: Mint julep, Hemingway daiquiri, Gin gimlet, Old fashioned...
Fakat benim en hoşuma giden, bu ‘giderli/göndermeli’ bar mönüsü değil; yemek mönüsüne koydukları, dünya şehirlerinden sokak lezzetleri.
Mesela Cape Town’den bunny chow... Oyuk ekmeğin içine tavuk parçaları, küp patates ve sebzeyle...
Sonra New York’un hot dog’ı ve tuzlu bifteği... Turşulu, hardallı...
Beyrut’tan falafel, Mexico City’ten burrito...
Dürümü, Marakeş usulü isterseniz kişnişli, San Diego usulü isterseniz marul ve sezar sosla, Lizbon usulü isterseniz ızgara soğanla yiyorsunuz.
Oldham’ın balık-patatesi, Kingston’un tavuk-patatesi...
İstanbul’dan ne koymuşlar diye merak ettim. Şehri semtlere bölmüşler: Kadıköy’den sucuk-ekmek, Eminönü’nden balık-ekmek, Beyoğlu’ndan köfte-ekmek...

Haberin Devamı

Fiyatlar sokağın biraz üzerinde: 19 liradan başlıyor; 20, 21, 24 diye gidiyor. (0212) 286 07 07

Dersaadet’te yaşıyorsun peki bunları biliyor musun?


Oldu, açılıyor, ertelendi, bu sefer tamam derken Bomonti Babylon’un nihayet bittiğini... 1 Eylül’de ilk misafirlerini ağırlayacağını...


Bugün Suma Beach’te Minipax Festivali’nin olduğunu... Kabinde Ellen Allien, Damian Lazarus ve Pan-Pot’ın arzı endam edeceğini...

Bu akşam Kadıköy’de ‘I like to move it’ partisi olduğunu... Partiyi 90’ların efsane şarkısının yaratıcısı The Mad Stuntman’ın verdiğini...

Haberin Devamı

Yıldız Parkı’nda her cumartesi saat 11.00’de ücretsiz yoga etkinliği yapıldığını... Duruş, nefes, meditasyon ve gevşeme öğretildiğini...

Beşiktaş’ta Baba Söğüş diye bir lokanta olduğunu... Şemsa Denizsel, Arda Türkmen gibi şeflerin buraya dana yanağı yemeye geldiklerini...

Moda’nın popülarite dümeninin Moda İlkokulu’na doğru kırıldığını... Aynı sokakta altıncı yeni mekân olarak Kev adında bir kafe açıldığını...


Alaçatı’nın Dondurmino’su


Karaköylülere/dışarıdan gelenlere, yerli hipster’lara/meraklı turistlere, akşam yemeği ziyaretçilerine/öğle yemeği uğramacılarına, şehir kurdu beyaz yakalılara/lezzet avcısı fenomenlere müjdeler olsun.
Alaçatı’nın kapısında kuyruk olan/kuyruğunda kavga çıkan gelatocusu Dondurmino İstanbullu oldu; Çeşme’den uçtu, Fransız Geçidi’ne kondu.
Çeşitleri saydıkça bile insanın ağzı sulanıyor, tam diyet düşmanı/rejim katliamı: Yeşil elmalı, oreolu, nutellalı, yoğurtlu, damlasakızlı, orman meyveli, cheescake’li, baklavalı... Ama favorim mascarpone ve çikolatayla yaptıkları bessame mucho.

Haberin Devamı


Dondurmanın topu 5 lira. (0212) 251 19 05

Civan Er’in mantıcısı


Şehrin en gözde restoranlarından Yeni Lokanta’nın şefi ve sahibi Civan Er’in yeni yeri.
Ama restoran desen, değil.
Taburede oturuyorsun, self-servis, toplasan 17 kişi sığıyor.
Ama fast-food desen, o da değil: İsot Urfa’dan, zeytinyağı Ayvalık’tan.
Sadece iki çeşit mantı çıkıyor, kuru patlıcanlı ve etli.
Bir de ıslama tavuk yemeği var. Yanında bir salata, bir tatlı, bütün mönü bu.
Fikir basit, dekorasyon sade, ne reklam ne tanıtım... Ama şimdiden Kanyon’un en iç gıcıklayıcı keşif noktası.
Patlıcanlı mantıyı merak ediyorsanız tıpış tıpış ayağına gideceksiniz çünkü paket servisi falan da yok. Kitchenette’in hemen yanında.
Taptaze kent haberi kontenjanından gelsin: ‘Tazele’.

Haberin Devamı

Mantılar 15-16 lira. (0212) 353 50 51

Yazarın Tüm Yazıları