Paylaş
Drone, yani uzaktan kumandalı, insansız hava aracı. Artık her yerdeler. Parkta, sahilde, maç çekimlerinde, polis istihbaratında,
hatta El Bab’da IŞİD’le yürüttüğümüz savaşta.
Şimdi de yarışları düzenleniyor. Amaç, özel olarak hazırlanmış pistlerde önceden belirlenen tur sayısını ilk bitirmek. Drone’lar yarış alanındaki yuvarlakların içinden, engellerin arasından geçerken onları kumanda eden sahipleri de tribünlerde. Drone’un kamerasından alınan görüntü, taktıkları dijital gözlüklere aktarılıyor, böylece sanki drone’un içindeki bir pilot gibi cihazı kullanabiliyorlar. Bu arada hızları saatte 150 kilometreye kadar
çıkabiliyor.
Yarışlar bizde yeni ama dünyada iki yıldır yapılıyor. Dubai 2016 Drone Ligi’nin toplam ödülü 1 milyon dolardı mesela.
Yarışlara niyetlenenlerin önce drone kullanma eğitimine girmesi lazım. Sürüş yeteneklerini geliştirmiş yarışmacıların Türkiye Drone Ligi’nde yarışabilmeleri içinse Drone Sporları Derneği’nden lisans almaları gerekiyor.
FİNAL İSTANBUL’DA
Yarışların organizatörü Can Tayfun, “Amacımız, drone ithalatçıları arasında yüzde 6.5’luk payla dünyada altıncı olan ülkemizde de bu teknolojik sporu tanıtmak ve yerleştirmek” diyor. Türkiye Drone Ligi’nin ayakları mart başında Antalya’da, sonra İzmir, Adana, Eskişehir ve Ankara’da yapılacak.
Final İstanbul’da.
Yarışmacı ya da seyirci olmak istersenniz, daha ayrıntılı bilgiye geçen hafta açılan www.turkiyedroneligi.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.
7 milyon: Şu anda dünyada bulunan drone sayısı
15: Dubai World Drone Prix 2016’da 250 bin dolar kazanan Luke Bannister’ın yaşı
12 milyar dolar: 2020’de tahmini drone piyasası büyüklüğü
Paylaş