İnternet'in A, B ve C'si (5)İnternet servisleri ve bazı kriterler

Salih NEFTÇİ
Haberin Devamı

Paraları saydınız. Yeni bilgisayarınızı alıp ve getirdiniz. Kurdunuz.

Hemen o anda İnternet'e girebilir misiniz?

Hayır.

Aynı telefon gibi. Ahizeyi almak, telefonu fişe takmak yetmiyor. Bir de telefon numaranız olması gerek. PTT'ye müracaat edip, bir ödeme yapacaksınız. Telefonu ondan sonra kullanmaya başlayacaksınız.

İnternet de buna benziyor.

Bilgisayarı hazırladıktan sonra bir ‘‘servis sağlayıcısından’’, İnternet hizmeti kiralamanız gerekiyor.

SERVİS SAĞLAYICILARI

Bilgisayarınızda modem kartı var. Modem kartının ucunda telefon fişinin gireceği yer bulunuyor. Telefon hattını buraya bağladınız. O andan itibaren modem kartı vasıtasıyla her istediğiniz telefon numarasını arayabilirsiniz.

Ama İnternet'e girmek için hangi numarayı arayacaksınız?

İnternet milyonlarca bilgisayardan oluşan bir şebeke. Otomobiller yerine, bilginin, resimlerin, müziğin aktığı, iki yönlü bir çeşit ‘‘otoyol.’’

Bu ‘‘otoyol’’a hangi kavşaktan girilecek?

Size bu hizmeti veren şirketlere İnternet servis sağlayıcıları deniyor.

Bu şirketler çok yüksek miktarda bilginin stoklanabileceği ‘‘diskleri’’ satın almışlar. Bunlara çok sayıda telefon hattı çektirmişler.

Bu şirketlere ‘‘üye olunca’’ size bir telefon numarası, size ait bir E-posta adresi, yine size ait iki şifre gönderiyorlar. Şifrelerden birisi İnternet'e girmek, diğeri E-postayı okumak için. (Oğlunuz İnternet'e girmenize itiraz etmez, ama kız arkadaşlarına gönderdiği E-postaları okumanızdan hoşlanmayacaktır. İki şifreye ihtiyaç bu gibi durumlardan kaynaklanıyor.)

Bilgisayarınız size gönderilen telefon numarasını çeviriyor. İsminizi ve şifrenizi verince İnternet'e bağlanmış oluyorsunuz. Gerisi size kalmış. Müzik dinleyeceksiniz, video seyredeceksiniz, resimlere bakacaksınız, piyasalara girip fiyatlar nerede göreceksiniz ve E-posta göndereceksiniz. Gerekli adresi verince, sayfa ekranınıza geliyor.

Yeter ki İnternet servis sağlayıcılarından bir üyelik alın.

FARKLI SERVİSLER

Türkiye'de bizim bildiğimiz 70'ten fazla İnternet servis sağlayıcısı var. Bunlar arasından bir seçim yapmak sanıldığından daha önemli.

Bunu yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bir kere unutmayın ki, servis sağlayıcılarını sizden başkaları da kullanacak.

Acaba servis sağlayıcısının yeteri kadar ‘‘kapasitesi’’ var mı? Yoksa bir süre sonra İnternet'e bağlanmak istediğinizde telefonlar meşgul mü çalacak?

Veya İnternet'e girip bir adrese gitmek mi istediniz? Ekran önünde uzun uzun bekleyecek misiniz?

Aynı, trafiği yoğun bir yol gibi. Elbette, 6 şeritli otoyol en iyisi. Ama bazen otoyollar da tıkanıyor. Ara sokaklardan daha hızlı gidiliyor.

Seçimi siz yapacaksınız.

Ayrıca bazı yolların ‘‘bakımı’’ iyi değil. Yol ‘‘çukurlarla’’ dolu, kalitesi düşük, sık sık ‘‘tamirat’’ gerekiyor. Yol tıkanıyor.

Bu da unutulmamalı.

HİZMETLER VE MALİYETLER

Size verilen hizmetlerin niteliği de bir servis sağlayıcıdan diğerine değişiyor.

Örneğin, bazı servis sağlayıcıları özel alışveriş merkezleri kuruyor...

...Bir diğeri E-postanızı cep telefonunuza gönderen bir servis başlatıyor. Size E-posta geldiğinde, takside yolda giderken dahi görebiliyorsunuz. İsterseniz o anda okuyorsunuz. İstemezseniz, E-postayı eve gidip bilgisayardan ‘‘açıyorsunuz.’’

Burada da seçim kullanıcıya kalmış.

Son olar, maliyetler.

Servis sağlayıcıları aylık, yıllık vs. gibi üyelikler kabul ediyorlar. Size çeşitli seçenekler sunuyorlar. Yıllık sınırsız kullanma maliyeti 350 doların altında. Ama çok daha uzun seçenekler de var.

Görüldüğü gibi, İnternet servis sağlayıcıları şu an için fazla pahalı değil.

Yazarın Tüm Yazıları