Zenginlik etkileşimde

Tam 500 yıl ayakta kaldı Osmanlı İmparatorluğu ve bu uzun egemenlik döneminde kendine has bir kültür yaratmış olması da doğal.

Bir ülkenin ya da uygarlığın yeme-içme kültüründen bahsederken o ülke insanının yaşayış tarzından söz etmemek mümkün değil. Mutfak kültürü uygarlık düzeyinin ve kültürün aynası gibidir yani.

Orta Asya’dan göç eden Türklerin öyle "kültür" diyebileceğimiz bir yeme içme alışkanlıklarının olmaması doğal. Göçebe insanlar ne yiyebiliyorsa Türkler de onu yiyorlardı. Anlayacağınız, temel gıdaları etti, at sırtında dolaşan bu insanların.

Anadolu’ya geldiklerinde ise bambaşka bir coğrafyayla ve bambaşka bir toprakla karşılaştılar. Osmanlı İmparatorluğu mutfağını dünya mutfakları arasında ilk sıralara oturtan da işte bu bambaşka coğrafya ve üzerinde yaşayan bambaşka kültürlerdi. Düşünün bir kere; birçok kültür ve birçok medeniyet bir aradaÉ Sanırım, kültürel anlamda zenginliğin sırrı işte burada saklı.

Havuçlu zeytinyağlı taze fasulye

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

2 adet orta boy havuç, 1 kg yeşil çalı fasulyesi, 1,5 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet orta boy kuru soğan, 2 adet orta boy domates, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, karabiber


Havuçları kibrit çöpü gibi doğrayın. Fasulyeyi ayıklayıp, bütün halde yıkayın. Soğanları ve domatesleri yarım halka doğrayın. Zeytinyağının yarısını en az 30 santim çapındaki tencereye aktarıp üzerine fasulyeyi güneş ışığı şekli vererek bir sıra dizin. Üzerine havucun yarısını aynı şekilde sıralayın. Halka şeklindeki soğan ve domateslerin yarısını da yerleştirip, tuz ve karabiberin yarısını serpiştirin. Bir sıra daha fasulye, havuç, soğan ve domates sıralayın. Üzerini kalan fasulyeyle kapadıktan sonra, tuz, karabiber ve toz şekeri serpiştirin. Kalan zeytinyağını da üzerinde gezdirip, tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte 10 dak. sebzelerin rengi dönünce 1,5 su bardağı ılık suyu, tencerenin kenarından aktarıp kapağını tekrar kapadıktan sonra, en az 20-25 dak. pişirin.

Meyveli Frankfurt pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı eritilmiş bitkisel margarin, 2 su bardağı süt, 1 paket vanilya, 3 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 250 gr çilek, 3 adet kivi

Kreması için

3 su bardağı süt, 1 adet yumurtanın sarısı, 1 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı dolusu un, 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası, 1 paket vanilya, 1 poşet hazır kremşanti, 1 su bardağı soğuk süt


Krema: süt, yumurta sarısı, toz şeker, un ve mısır nişastasını orta boy bir tencereye aktarıp vanilyayı da kattıktan sonra, tel çırpacakla karıştırarak, orta ısılı ateşte pişirin. Katılaşıp, muhallebi kıvamına gelen kremayı kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, kremşantiyi başka bir kaba aktarıp üzerine 1 bardak soğuk süt ekleyerek katılaşıp, kar gibi oluncaya kadar, 5-6 dakika çırpın. Kremşantiyi, pişirdiğiniz kremanın üzerine aktarıp mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırptıktan sonra, buzdolabında bekletin. Keki hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpın. Eritip ılıttığınız margarin, süt ve vanilyayı ilave edip 2-3 dak. ika daha çırpın. Son olarak, un ve kabartma tozunu da ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. 25-30 cm çapındaki kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayıp hamuru kalıba aktardıktan sonra 175 dereceye ayarlı fırında, 45 dakika kadar pişirip çıkarın. Kekin soğumasını enlemesine ikiye bölün. Buzdolabından çıkardığınız kremayı kekin ortasına ve üzerine sürün. Pastayı kivi ve çilek dilimleriyle süsleyip buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları