Zenginliğin adı: Anadolu

Burası bir tarafında hâlâ denize girilip güneşlenilirken, bir tarafının dağlarına kar düştüğü bir memleket.

Haberin Devamı

Burası onlarca medeniyete beşiklik etmiş bir memleket. Burası üzerinde yüzlerce farklı kültürden milyonlarca insanı barındırmış olan ve hâlâ da bu kültürel zenginliğin izlerini taşıyan bir memleket. Burası Anadolu. Anadolu mutfağı denince aklımıza bu topraklardan çıkan otlardan tutun da üzerinde yaşamış olan onca medeniyetin yemek kültürü geliyor. Toprak yapısının ve iklimin yeme-içme kültürü üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, Anadolu mutfağının neden bu kadar zengin olduğu da anlaşılıyor aslında.

Bademli balık kızartması

· 400-450 gr fileto edilmiş mezgit veya dil balığı
(Beyaz etli herhangi bir balık da kullanılabilir.)
Marinat sosu için;
· 1 su bardağı süt
· 1 çay kaşığı tatlı hardal
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, karabiber
Kızartmak için
· 1 su bardağı un
· 100 gr çekilmiş badem içi
(Yaprak badem ya da toz badem de kullanılabilir.)
· 1 Türk kahve fincanı sıvıyağ

Haberin Devamı

YAPILIŞI:Fileto haline getirilmiş yani temizlenip kılçıkları çıkarılmış mezgit balığı cep telefonu büyüklüğünde parçalara ayrılır. İstenirse bu işlem balıkçıya da  yaptırılabilir ya da beyaz etli dondurulmuş bir balık çeşidi de kullanılabilir. Ancak dondurulmuş balık kullanılacaksa, balığın buzunun çözülmesi için beklemek gerekir. Balık parçaları derin bir tabağa yan yana dizilir. Diğer taraftan, marinat yani lezzetlendirme sosu için derin kabın içine süt ve hardalı koyup çatalla iyice çırpın. Sonra içine tuz, karabiberle kimyon da ilave edin. Sonra da bu sosu balıkların üzerine gezdirip karıştırın. Balıkları bu sosta en az 1 saat buzdolabına koyarak  bekletip marine edin. Diğer taraftan geniş tabağa unu ve çekilmiş bademleri koyup karıştırın. Balıkları iki seferde kızartacağımız için önce orta boy teflon tavaya sıvıyağın yarısını koyup orta ısılı ateşin üzerinde kızdırın. Marine edilmiş balıklar sosun içinden çıkarılıp unlu badem karışıma önlü arkalı iyice bulayın. Sonra da kızgın yağda önlü arkalı, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar kızartılır. (Balıkların iki tarafı da en az 4 dakika kadar kızartılmalıdır.) Kızaran balıklar servis tabağına alınır. Yağın kalanı aynı tavaya aktarılıp iyice kızdırılır. Kalan balıklar da arkalı önlü dörder dakika kızartılır ve sıcak sıcak servise sunulur.

Haberin Devamı

Fındıklı hurmacık tatlısı

· 3 su bardağı un
· 1 yemek kaşığı dolusu kakao
· 1 su bardağı sıvıyağ
· 1 paket kabartma tozu
· 1 su bardağı bira (Herhangi bir tür bira kullanabilirsiniz.)
· 1 su bardağı çekilmiş fındık içi
Şerbeti için;
· 1 su bardağı tozşeker
· 1,5 su baradğı portakal suyu

YAPILIŞI: Biranın etkisiyle çok gevrek bir hal alan ve eskilerin deyimiyle “hıyır hıyır” olan bir tatlıdır. Hamuru da biranın etkisiyle kolay şekil alır. Tozşeker ve portakal suyunu bir tencereye aktarıp kısık ateşte şeker eriyinceye ve şurup kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynar kaynamaz ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, un, kakao ve çekilmiş fındık içini derin ve geniş bir kaba aktarıp kabartma tozunu da ekleyerek elinizle karıştırın.

Üzerine sıvıyağ ve birayı aktarıp ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak bezeleri uzatarak parmak şekline getirin. İsterseniz üzerlerine bütün haldeki fındık taneleri de yerleştirebilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak hamurları soğuk haldeki şuruba batırıp birkaç dakika beklettikten sonra servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları