Zenginliği tarihte saklı

Türk mutfağı denince aklınıza ne geliyor?

Çerkez tavuğu mu, kuru fasulye-pilav mı, birbirinden lezzetli ve enteresan et yemekleri mi, yoksa pek çok insanın yemeklerden sonraki vazgeçilmez içeceği Türk kahvesi mi? Türk mutfağı denince benim aklıma Türk kültürü geliyor doğal olarak. Ve bu kültürün de öyle birkaç satırla anlatılamayacak kadar zengin içerikli olduğunu hepimiz biliyoruz. Mutfak demek, yeme-içme demek, yeme-içmeyle ilgili olarak saklama şekilleri, sofra düzeni demek. Yani bir ülkenin mutfağından bahsediyorsak, aslında o ülkenin medeniyetinden, tarihinden ve yaşayış biçiminden de bahsediyoruz demektir. Bu söylediğimiz şeyler açısından, Türkler’e yurtluk yapmış olan Orta Asya ve Anadolu kadar zengin toprak da yoktur herhalde. Onlarca kültürün ve medeniyetin bir araya gelmesiyle ve mükemmel biçimde harmanlanmasıyla oluşmuştur Türk mutfağı, gücünü ve zenginliğini de buradan alır.

Dedik ya, hem Orta Asya hem de Anadolu, yeme-içme kültürünün beslenmesi açısından çok şanslı topraklardır diye... Gerçekten de malzeme olmadan yemek yapmanız mümkün değildir ve bu iki medeniyet beşiği de malzeme bakımından çok zengindir. Her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği, hayvanın beslendiği şanslı toprak parçalarıdır bunlar. Tüm bunları toparlayacak olursak, biz Türkler yeme-içme kültürünü geliştirmek ve zenginleştirmek için gerekli bütün şartlara sahip olmuşuz tarih boyunca. Ve bu şartları da büyük bir ustalıkla değerlendirip zengin bir Türk mutfağı oluşturmayı başarmışız.

Patatesli Boşnak böreği

Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

á 1 çay bardağı sıvıyağ

İçi için;

á 2 adet orta boy patates

á 250 gr. yağlı dana kıyma

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Hazır yufkaları üst üste koyup dörde bölün. Böylece 8 üçgen parçanız olacak. Yufka parçalarının üzerine kaşıkla sıvıyağ gezdirin. Patatesleri soyup derin bir kaba rendeleyin. Rendelenmiş patatesi avuçlarınız arasına alıp sıkın. Üzerine kıymayı ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra çatalla iyice karıştırın. Üçgen şeklindeki yufkaların uzun kenarına patatesli kıymalı iç harcından ikişer yemek kaşığı kadar koyun. Yufkaları sarıp rulo yapın ve ruloları kendi etrafında döndürün. Fırın tepsisini 3 çay kaşığı bitkisel margarinle ya da sıvı margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız börekleri aralıklı olarak tepsiye yerleştirin. Börekleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 20-25 dakika pişirip çıkarın. İsterseniz sıcakken üzerlerine sarmısaklı yoğurt gezdirip servise sunun.

Kebapçı salatası

Malzeme listesi

á 4 adet büyük boy beyaz kuru soğan

á 6 adet kabuğu soyulmuş domates

á 1 demet maydanoz

á 1 yemek kaşığı sumak (isot biberi de kullanabilirsiniz)

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı

á 2 yemek kaşığı elma sirkesi

á Yarım adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Soğanları soyduktan sonra, yarım ay şeklinde doğrayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz, limon suyu ve sumağı ekleyip tıpkı köfte yoğurur gibi yoğurun. Soğanları iyice yumuşatın. Sonra da derin bir kabın içine aktarın. Diğer taraftan, kabuğu soyulmuş domatesleri tavla zarı formunda doğrayıp soğanlarla karıştırın. Sirke ve zeytinyağını küçük bir kasede iyice çırpıp incecik kıyılmış maydanozla süslediğiniz salatanın üzerine gezdirdikten sonra servise sunun. Bu salataya pul biber de ilave edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları