Nedendir bilmem, bayram bana eski günleri hatırlatır. İçimde kocaman bir özlemle anarım o günleri.
Şimdi, bayramın üçüncü gününü yaşıyorken, eskilere gidip Isparta gezimizi anlatmak istedim size. O zamanlar da göbekli bol tüylü Isparta halıları pek sevilirdi. Hem kendi evimize, hem de bizim kızların çeyizine halı almak üzere Burdur’dan dönerken Isparta’ya uğradık. İyi bir halıcı aramak için zaman kaybetmemek amacıyla tanıdıklardan bir halıcı adresi edinmiştik zaten. Dükkana girdik. Halıcı anne babamızın arkasında sıralanmış olan bizi görünce biraz şaşırdı. Çünkü karşısında boy boy pek çok çocuk vardı. Neyse ki duruma çabuk alışıp renk renk halıları çıkarmaya başladı. Ancak biz rahat durmuyor, annemle birlikte çıkarılan her halının etrafında dönüp duruyorduk. Onlarca halıdan sonra bordo zemin üzerine tavuskuşu desenli bir halı çıktı ortaya. Halının altındaki imzaysa Zeki Müren’e aitti. Evet halının desinatörlüğünü Zeki Müren yapmıştı. Tabii ki bu fırsatı kaçırmayıp aldık halıyı ve otuz yıldır da bizde duruyor.
Kahveli fıstık kurabiyesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 125 gr. yumuşamış bitkisel margarin
á 3 yemek kaşığı süt
á 1 yemek kaşığı neskafe
á 4 yemek kaşığı pudra şekeri
á 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
á 1 paket kabartma tozu
á 3 su bardağı un
Üzeri için;
á 5 yemek kaşığı şamfıstığı
á 3 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
YAPILIŞI: 1 bardakta, 3 yemek kaşığı süt, 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 yemek kaşığı neskafeyi karıştırarak neskafeyi eritin. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırarak ayrı ayrı kaplara yerleştirin. Hamuru hazırlamak için, derin bir yoğurma kabında; oda sıcaklığında yumuşamış margarin, sütlü neskafe ve yumurta sarılarını yoğurun. Bir taraftan yoğururken, diğer taraftan da kabartma tozu ve unu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarlakları önce yumurta beyazına, sonra çekilmiş şamfıstığına bulayın. Bir kısmını da hindistancevizi tozuna bulayabilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye kurabiyeleri aralıklı olarak dizin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.