Zahter’i nasıl kullanırsınız

Türkiye’nin güneydoğusuna gittiniz mi?

Haberin Devamı

Bambaşka bir kültür, bambaşka bir iklim, bambaşka bir coğrafya, bambaşka lezzetler vardır orada. Çok misafirperverdir Güneydoğu insanı. Hangi eve giderseniz gidin, ne ikram edeceklerini, sizi nasıl ağırlayacaklarını şaşırırlar.

Yörenin en önemli simgelerinden biri olan, güneşte ve sıcakta kendiliğinden yetişen zahter, yani kekik de bu ikramların vazgeçilmez bir parçasıdır. “Bir baharat  nasıl olur da ikram olarak algılanır” demeyin. Çünkü, Güneydoğulular zahteri yalnızca bir baharat olarak görmez ve ondan sadece baharat olarak yararlanmazlar.

Bir kere zahterin çayı yörenin soğuk kışlarının ve kışın yapılan uzun sohbetlerin vazgeçilmezlerinden biridir. Yani bir kış günü yörenin herhangi bir evine girdiğinizde “çay mı alırsınız, zahter mi” diye sorarlarsa hiç şaşırmayın.
Bir tatlı kaşığı zahter kaynamış suda birkaç dakika bekletilir ya da yine bir tatlı kaşığı zahter süzgece koyulur ve üzerinden kaynar su geçirilerek afiyetle içilir.

Haberin Devamı

Ton balıklı makarna salatası

Makarnayı bol tuzlu suda 8-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Suyundan yarım su bardağı kadar ayırın.  Diğer taraftan, salatalık turşusunu tavla zarı formunda doğrayın. Sosu hazırlamak için;  mayonez ve makarna suyunu derin bir kaba aktarıp çatalla 1-2 dakika kadar çırpın. Üzerine salata sosunu aktarıp tekrar çırpın. Sonra da tonbalığının yağını iyice süzüp bu mayonezli karışıma ilave edin.  Çatalla balıkları sosun içinde ezin. Konserve ya da haşlanmış mısırı ve salatalık turşusunu da aktarıp tekrar karıştırın. Bu sosu ılık haldeki makarnanın üzerine aktarıp  tekrar karıştırın. Makarnayı bir servis tabağına boşaltıp üzerini kıyılmış dereotuyla  süsleyin.

Malzeme listesi
· 1 paket  burgu makarna
· 1 kutu orta boy tonbalığı konservesi
· 1 su bardağı konserve mısır
· Varsa 1 adet orta boy kereviz
· 1-2 adet salatalık turşusu (10-12 santim boyunda)
· (5-6 adet kornişon turşu da kullanabilirsiniz.)
Sosu için;
· 1 paket hazır salata sosu
(sirkeli ve sarmısaklı)
· 3 yemek kaşığı mayonez
· Yarım su bardağı haşlanmış makarna suyu

Yazarın Tüm Yazıları