Paylaş
Peki yumurtanın yapısında başka neler var? Bu sorunun net bir cevabı yok. Yumurta kabuk, beyaz ve sarı olmak üzere üç kısımdan oluştuğu için her bir kısmı ayrı ayrı irdelemek gerekiyor. Kabuk, yumurtayı dış etkenlerden koruyor. Mineral, organik maddeler ve sudan meydana gelen kabuk gözeneklidir ve havayı içeriye geçirir.
Yumurtanın yaklaşık yüzde yetmişini oluşturan beyazı, su ve protein içerir. Yumurtanın besleyici kısmı üçte birini oluşturan sarısıdır. Su, yağ, protein ve çok az miktarda da olsa karbonhidrat içeren yumurta sarısı ayrıca A, D ve E vitaminleri bakımından da zengindir.
Malzeme listesi
-500 gr but eti
(kuşbaşı et formunda doğranmış olmalı)
Terbiyesi için;
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 adet orta boy
kuru soğan
-4 diş sarmısak
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı
kırmızı pulbiber
-1 çay kaşığı kimyon
Tike kebabı-Gaziantep
Terbiye sosunu hazırlamak için; zeytinyağını, yoğurdu, domates ve biber salçalarını derin bir kaba koyun. Üzerine rendelenmiş soğan ve dövülmüş sarmısakları ekleyip tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve yenibaharı serpiştirin. Malzemeleri çatal yardımıyla iyice çırpın. (Terbiye sosunu ızgarada pişirdiğiniz her tür et için kullanabilirsiniz.) Aslında koyun etiyle yapılan ve mutlaka kuşbaşı formunda doğranmış kuyruk kullanılan bu kebabı hafifletmek için biz kuzu eti kullandık.
Eti, cam ya da porselen bir kaba aldığınız sosun içine koyup köfte yoğurur gibi yoğurun. Böylece et sosu iyice çekecektir. Kabın üzerini hava almayacak şekilde kendi kapağı ya da streç filmle kapatıp buzdolabında en az 10-12 saat kadar bekletin. Etleri şişlere, her şişte 6-7 adet olacak biçimde takıp kömür ateşinde pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Paylaş