Paylaş
Son zamanlarda hakkında pek çok şey söylendi, bir ara kolesterolü yüksek olanlara yasaklandı, sonra yine bu yüzden tartışmalara konu oldu. Kısacası kendisi çok küçük olmasına rağmen hem mutfaktaki, hem de beslenme düzenimizdeki yeri büyüktür onun.
Bütün diğer gıdalar gibi yumurta da bayatlar. Peki yumurtanın taze olanıyla bayat olanı nasıl ayırt edilir, biliyor musunuz? Öncelikle şunu bilmekte fayda var; yumurta her gün yapısındaki dört miligram suyu gözeneklerinden dışarı verir.
Yumurtanın su kaybetmesi demek içindeki havanın çoğalması demek olduğundan yumurta gün geçtikçe hafifler. Bunun içindir ki içindeki su miktarı iyice azalmış olan yumurta suya bırakıldığında batmayıp suyun yüzeyinde kalır. İşte bayat yumurtayı anlamanın pek çok yolundan en pratik olanı budur.
Deniz börülcesi mezesi-Bodrum
Börülcelerin sert olan köklerini kesip ayıkladıktan sonra akan suyun altında iyice yıkayın.
Börülceyi büyük bir tencerede kaynayan 10 su bardağı suda, tencerenin kapağını kapatmadan 25-30 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Otları kök kısımları yukarı bakacak şekilde parmaklarınızın arasında tutun. Yeşil kısmını aşağı doğru sıyırın. Böylece beyaz kılçığı ortaya çıkacaktır. Yeşil kısımları servis tabağına alın, kılçıklarını atın. İyice temizlediğiniz börülceleri salata tabağına koyun.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; limon suyu, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısağı küçük bir kasede çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip isterseniz balsamik sirke ya da elma sirkesi ilave edin. Salatayı iyice karıştırıp isterseniz üzerine ceviz içi serpiştirin ya da yoğurt gezdirerek servise sunun.
Not; Deniz börülcesi tuzlu olduğu için ayrıca tuz eklemedik. Balığın yanına çok yakışan bir mezedir.
Malzeme listesi
* 1 kg deniz börülcesi
* 10 su bardağı su
Sosu için;
* Yarım adet limonun suyu
* 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 3 diş sarmısak varsa 1 yemek kaşığı balsamik sirke
* 2-3 yemek kaşığı ceviz içi
6 kişilik
Hazırlanma süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Paylaş