Yöreselin gücü

Geçen haftalarda gıda teknolojisindeki gelişmeler sonucunda hazır çorba sektörünün ne kadar canlandığından bahsetmiştik.

Malzemelerin kurutulmak suretiyle poşetlere girdiğini ve yöresel çorba çeşitlerinin hazır çorba sektörüne canlılık getirdiğini söylemiştik.
Aslında yöresel çeşitlerin canlılık getirdiği tek çeşit hazır çorba değil. Pek çok gıda çeşidinde yöresel lezzetler rekabeti arttırdı ve yeni yöresel ürünlerin piyasaya çıkmasıyla sektörün müşteri profili de genişlemiş oldu. Örneğin, eskiden cips yemeyenler ya da cipsleri kendi damak tadına uygun bulmayanlar bile yöresel lezzetlerin cipse karışmasıyla birer cips sever oldu.
Paketlenmiş dondurmalar için de aynı şeyi söylemek mümkün. Yöresel dondurma çeşitlerinin artması ve yöresel tatlıların paketlenmiş dondurmalara eşlik etmesi de daha çok insanın hazır dondurmalara yönelmesini sağladı. Ürün yelpazesi genişledikçe dondurma tüketimi de artacak gibi görünüyor.
Yöresel tatların boy gösterdiği tek sektör hazır gıda değil. Peynir, zeytin, tatlı gibi çeşitlerde de yöresel tatlar piyasayı renklendirmeye ve satışları arttırmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kakaolu keyveni kurabiyesi

12 kişilik
Hazırlanma süresi 30 dakika
Pişme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
Hamur için;
* 100 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 adet yumurtanın sarısı
* 1 çay bardağı süt
* 2 yemek kaşığı kakao
* 2 tepeleme yemek kaşığı pudraşekeri
* 2,5 su bardağı un
İç harcı için;
* Yarım su bardağı tozşeker
* 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
* Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü
* 2 çay kaşığı toz tarçın
* Yarım su bardağı süt
Ayrıca;
* 1 su bardağı pudraşekeri

YAPILIŞI
İç harcını hazırlamak için; iri çekilmiş ceviz içini derin bir kaba koyun. Yıkayıp saplarını ayıkladığınız kuru üzümleri, tarçın ve tozşekeri ekleyip karıştırın. Son olarak, sütü ilave edip tekrar karıştırın ve malzemelerin sütü çekmesi için en az 30 dakika bekleyin.
Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; yumurta sarısı, pudraşekeri, hafifçe ılık hale gelmiş olan sütü ve oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir yoğurma kabına koyun. Unu ve kakaoyu da azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru 20 eşit parçaya bölüp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Hamur parçalarını hafifçe unlanmış mutfak tezgahının üzerinde elinizle ya da merdane yardımıyla 10-12 santim çapında açın. Üzerlerine yarımşar yemek kaşığı kadar cevizli malzemeden yayın ve uçlarından yukarı doğru kaldırıp bohça şekli verin. Boğum kısmına elinizle bastırıp yapıştırın.
Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden ısıtarak 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-22 dakika pişirip çıkarın. Üzerlerine bol miktarda pudraşekeri serpip soğuyunca servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları